50-jarig MSV’71 haalt geluk uit gerenoveerde accommodatie

0
161

Het zag er op papier zo mooi uit: het vijftig-jarig jubileum van MSV’71 zou verspreid over vele activiteiten over een jaar worden uitgesmeerd. Door alle feestjes moest een streep worden gezet, maar de club zette niet bij de pakken neer. Met een prachtig gerenoveerde accommodatie bezorgde MSV’71 zichzelf een fraai verjaardagscadeau.

Hij is bijna niet te missen als je het sportpark aan de Albert Schweizerdreef oploopt: de levensechte koe die pontificaal voor het grote kleedkamergebouw in het gras staat. De koe is sinds kort door MSV’71 geadopteerd als nieuwe mascotte. Corona mag dan alle jubileumactiviteiten in de wacht hebben gezet, de creatieve geesten van de club blijven ‘gewoon’ in bedrijf. “Dit is Sara”, zegt Jacques van der Vlugt, bestuurslid en lid van het eerste uur van MSV’71. Sara draagt sokjes – uiteraard in de zwartwitte clubkleuren van de Maassluizer club – en is als ‘prijskoe’ beplakt met de nodige sponsors. “Net als veel club in het zwart en wit spelen worden we de zebra’s genoemd. Wat ons betreft worden dat de koeien”, reageert medebestuurslid Martin van Zweden. Dat er voor een koe is gekozen is niet zomaar, geeft Van der Vlugt aan. “Dit sportpark is in de polder gebouwd. Die koe is een mooie link naar de omgeving waar we als MSV’71 groot zijn geworden.”

Van der Vlugt, 58 lentes jong, kan het weten. Hij werd als zevenjarig jongetje aangemeld bij de club. “We hadden een grasveld aan de Troelstraweg in het centrum van Maassluis. Daar stonden we een paar portocabins. Daarin zaten de kantine en de kleedkamers. In het eerste jaar hadden we twee seniorenelftallen, dat was de eis van de KNVB om een nieuwe club te beginnen, en een paar jeugdelftallen.”

MSV’71 werd opgericht als omnivereniging. “We hadden naast een voetbal-, een volleybal- een honk- en softbal- en zelfs een tafelvoetbaltak”, zegt Van Zweden (47). “Het tafelvoetbal is al na twee jaar gestopt en de andere sporten zijn al snel zelfstandig verder gegaan. We bieden toevallig sinds kort op ons complex onderdak aan handbalvereniging Unitas’63.”

MSV’71 werd officieel opgericht op 8 maart. Dat gebeurde destijds aan de keukentafel bij Jan en Elly Middelburg. Met Gerard Wolfs, die de eerste voorzitter was, was Jan Middelburg een drijvende kracht achter de derde voetbalvereniging uit Maassluis. “MSV’71 is voortgekomen uit ontevreden leden van VDL. Hoe dat precies zat weet ik niet, maar het had er mee te maken dat VDL alleen voetbal wilde aanbieden.” In 1977 verhuisde MSV’71 naar het huidige sportpark. Daar begon de grote groei van de vereniging. “Aangrenzend aan de nieuwe wijk aan de Steendijkpolder, die toen in aanbouw was, was dat een perfecte locatie”, zegt Van der Vlugt. “De wijk zat vol met jonge gezinnen. Op ons hoogtepunt hadden we tegen de zeshonderd leden.”

MSV’71 zegt Van der Vlugt was van het begin een familieclub. “Waar de gezelligheid de boventoon voerde. Ik zie het nog voor me: de broodjes die in de kantine gesmeerd werden als er een toernooi was. Die cultuur van toen is eigenlijk niet veranderd. We zijn nog altijd een familieclub.” Een familie ook die wel van een feestje hield. De club bouwde in Maassluis en daarbuiten al snel een naam op. “Bij ons tienjarig bestaan hebben we al een groot feest gehouden, een écht groot feest met zangers. Daar werd toen vooraf niet lang over gesproken, het werd gewoon gedaan. Volgens mij was dat eerste feest ook financieel niet echt verantwoord. Dat heeft de club in financieel opzicht nog een aantal jaren achtervolgd”, aldus Van der Vlugt, die in die jaren aan de basis stond van het clublied van MSV’71. Samen met zijn broer, zus en zwager schreef hij de tekst. “Met het 50-jarig jubileum hebben we onze huiszanger Ad van Opstal gevraagd het lied in een nieuw jasje te steken. Dat heeft hij gedaan”, aldus Van Zweden. Van der Vlugt: “Het refrein is gelukkig nog wel hetzelfde gebleven.” Om het vervolgens met Van Zweden ten gehore te brengen.

Bij het 25-jarig jubileum van de club ontstond een nieuwe traditie waarmee MSV ver in de regio bekendheid verwierf: een groot muzikaal feest dat een weekt duurt. Inmiddels zijn er 24 megafeestweken georganiseerd. Het evenement trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Het is inmiddels niet meer weg te denken bij MSV’71. Van Zweden: “We hebben allerlei artiesten over de vloer gehad. De eerste keer hadden we Arne Jansen. Die heeft die avond wel tien keer ‘meisjes met rode haren’ gezongen.” Van der Vlugt: “Heel veel artiesten zijn bij ons groot geworden, haha.” Van Zweden: “We hebben alleen André Hazes niet gehad. Dat vind ik wel jammer. Dat gaat ook niet meer gebeuren, vrees ik.”

De megaweken leverden MSV’71 veel lol en saamhorigheid op, maar ook financieel boerde de club goed. “We hebben er mede onze renovatie mee bekostigd”, zegt Van Zweden. Nadat eerder al het ‘bijgebouw’ was gerealiseerd, ging MSV  dit seizoen voor renovatie van de bestaande accommodatie. Volgens Van Zweden kan MSV’71 weer jaren vooruit. “Om Johan Cruijff aan te halen: elk nadeel heeft zijn voordeel. Door corona lag het voetbal stil en daardoor hadden we aan vrijwilligers geen gebrek”, zegt Van der Vlugt. “Het was soms zó druk dat we mensen naar huis moesten sturen. We moesten ook de veiligheidseisen met betrekking tot corona in acht nemen.”

In de volledig vernieuwde bestuurskamer kijken spelers van vroegere tijden over de bestuurstafel uit. In de hoek staat een paspop die gekleed is in het jubileumtenue van MSV’71. “Jack van der Vlugt, de aanvoerder van onze eerste en zoon van Jacques, heeft het shirt ontworpen”, vertelt Van Zweden. Het shirt heeft een zwart en wit blok met in het midden een gouden rand ten teken van het  jubileumjaar. Van Zweden: “We hopen het snel weer te kunnen dragen.”

Qua sportieve ambities is MSV’71 altijd bescheiden geweest. Het hoogste dat de club speelde was de derde klasse. Nu speelt het eerste team in de vierde klasse. Van Zweden: “We hebben als bestuur zeker wel ambities, maar wel met eigen spelers.” Van der Vlugt: “Die eigen identiteit, daar zijn we zuinig op.” Van Zweden: “We hebben in het verleden één moment gehad dat het de verkeerde kant op dreigde te gaan. We hadden een hoofdsponsor die, in al zijn goede bedoelingen, MSV met spelers van buitenaf, hogerop wilde brengen.” Van der Vlugt: “Dat is snel een halt toegeroepen. Als je daar eenmaal aan begint, ga je eigen mensen van jezelf vervreemden. Dat gaat volledig tegen de cultuur van de club in.”

Klik hier voor meer informatie over MSV  ’71
Klik hier voor meer artikelen over MSV ’71