100 jaar Baardwijk: ‘Het wordt grandioos’

Aan al het wachten komt bijna een einde voor de leden van VV Baardwijk. Op 19 maart bestaat de volksclub precies 100 jaar en van 21 tot en met 24 maart wordt deze mijlpaal groots gevierd op het Waalwijkse sportpark Olympia.

Het is nog even aftellen tot het feestprogramma losbarst bij VV Baardwijk, maar de voorpret is al een tijdje aan de gang bij de club van geel en zwart. Al maanden hangt er een enorme banner aan de poort bij de hoofdingang waarop de jubileumweek wordt aangekondigd en ook in de kantine worden de leden alvast warm gemaakt voor de voorlaatste week van maart. “Er staat een beeldscherm waarop aan de lopende band oude clubfoto’s worden afgespeeld en dit tafereel trekt veel bekijks”, zegt Jasper Werten, die de bestuurskamer binnenwandelt voor een van de laatste vergaderingen van de speciale jubileumcommissie. “Afgelopen zaterdag heb ik er zelf bijna een halfuur voor gestaan, om al die fraaie plaatjes te bekijken. Bovendien wordt de kantine steeds verder aangekleed met oude shirts, tassen en foto’s. Hierdoor komt iedereen al helemaal in de feeststemming”, glundert hij.

Korte vergadering
Naast Werten schuiven ook Toon van Hoof en René van Boxtel namens de jubileumcommissie aan voor de wekelijkse vergadering, maar een latertje zal het niet worden, zo voorspellen de heren. “Alles is in kannen en kruiken”, zo stelt Werten vast. “We hebben het draaiboek van ons 90-jarig jubileum erbij gepakt.

De goede dingen hebben we eruit gefilterd en van de wat mindere details hebben we geleerd, waardoor we nu een spetterend jubileumfeest konden organiseren”, zegt hij tevreden. “Met een geweldige groep vrijwilligers hebben we een mooi programma in elkaar gezet, waar we bij Baardwijk heel trots op zijn.”

Het programma
De feestperiode wordt op de donderdag afgetrapt met een receptie en jubilarissenavond. “Sommige leden hebben denk ik vorig jaar bewust de jubilarissenavond overgeslagen, zodat ze nu wel in het zonnetje worden gezet”, grapt Van Boxtel. Die avond is een rustig begin van een hoop vertier dat zal volgen. Want op vrijdagavond is er een reünie voor iedereen die Baardwijk een warm hart toedraagt, gevolgd door een zogeheten ‘borrukse’ avond, een synoniem voor een spetterend feest.

“Er komen wel 500 oud-leden, erg gaaf dat zo veel Baardwijkers op de reünie afkomen”, zegt Van Boxtel trots. “Bovendien hebben we geregeld dat niemand van Baardwijk op die dag vrijwilligerswerk hoeft te verrichten: leden van buurclubs als WSC en RWB staan achter de bar, een zeer mooi gebaar.”

Op zaterdagavond gaat men in een enorme partytent vrolijk door met feesten als vele zangers optreden tijdens de Hollandse avond, maar niet voordat overdag jeugdleden hebben genoten van een spelletjesmiddag. Onder meer Feest DJ Bart, Raymon Hermans en Het Feestteam treden dan op in de grote tent, waar plek is voor zo’n 1000 mensen. Uiteraard wordt er ook gevoetbald. Op de zondag neemt het sterrenteam van FC de Rebellen het op tegen Baardwijk. De eerste helft speelt het team vol oud-voet- ballers als Andy van der Meijde, Sjaak Polak, Theo Lucius, Ruben Schaken en Marcel Meeuwis tegen de dames van Baardwijk 1, de tweede helft spelen ze tegen het mannelijke vlaggenschip van de club. Hierna wordt de jubileumperiode afgesloten met een avondvullend programma in de grote tent, waar onder meer Zanger Kafke en de heren van Baby Blue.

De kaartverkoop voor de zaterdag- en zondagavond loopt goed volgens Werten, het creatief brein achter vele organisatorische verzinsels voor de jubileumweek. “Al onze leden spelen geen competitievoetbal dat weekend, dus die kunnen sowieso allemaal aanwezig zijn bij de activiteiten. En niet-leden kunnen kaartjes kopen in de kantine van Baardwijk voor onze Hollandse Avond en voor het zondagse Baardwijk 100 jaar feest.”

Sponsoren en vrijwilligers
Het jubileumweekend is mede gemaakt door vele sponsoren die Baardwijk een warm hart toedragen. De club hoopt door de activiteiten ook wat geld terug te verdienen van de investeringen. “Vanuit allerlei hoeken kregen we hulp aangeboden, dat is echt geweldig”, zegt Van Hoof. “Via sociale media hebben we veel reclame gemaakt voor het feest en in de buurt en zelf in de hele stad is men op de hoogte van het jubileum van Baardwijk”, zegt hij. Aan vrijwilligers geen gebrek tijdens de jubileumweek op sportpark Olympia.

Bijna 80 mensen zetten zich belangeloos in om verschillende activiteiten mede mogelijk te maken. Tijdens de feestweek hoopt Baardwijk ook geld in te zamelen voor het goede doel. “We willen een mooi bedrag inzamelen voor Support Casper, een stichting die geld inzamelt voor onderzoek naar alvleesklierkanker”, zegt Werten. “Een clubicoon van ons is aan die ziekte overleden en we willen een mooi gebaar maken uit respect voor hem”, licht hij toe.

Baardwijk telt ongeveer zo’n 600 leden en volgens de jubileumcommissie gaat het goed met de volksclub naast het stadion van RKC Waalwijk. “We zijn groeiende als club, het gaat goed met onze jeugdafdeling”, zegt Van Boxtel. “Kinderen hebben hier veel sportieve mogelijkheden en ook steeds meer meisjes vinden de weg naar ons sportpark. Daarnaast is het erg leuk dat we ook drie vrouwenteams hebben, die zorgen voor erg veel gezelligheid. Zo organiseren ze veel leuke activiteiten, zoals barbecues en feestavonden.”

Leuker dan carnaval
Als Het VoetbalJournaal aanstal- ten maakt om te vertrekken, kan de korte vergadering dus bijna beginnen, want ook een ander lid van de jubileumcommissie is ge- arriveerd in de knusse bestuurs- kamer. “Zoals we al zeiden: in grote lijnen is alles geregeld”, zegt Van Hoof. “Vanaf januari hebben we elke maandag hier vergaderd, dus we moeten alleen nog even de puntjes op de i zetten.”

Op de website van Baardwijk telt een klok langzaam af tot 21 maart en de heren van de jubileumcommissie zijn ook helemaal in de ban van de feestweek. “Ik ben een echte liefhebber van carnaval, kijk normaal gesproken reikhalzend uit naar die dagen”, zegt Van Boxtel. “Maar dit jaar is dat anders. Ik merk dat ik eigenlijk veel meer zin heb in de feestweek van Baardwijk en ik denk niet dat ik de enige ben. Het wordt grandioos”, voorspelt hij.

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Jacco Vink van Fortuna Be Quick heeft het naar zijn zin

Vandaag gaan we in gesprek met Jacco Vink. De 22-jarige middenvelder speelt al sinds zijn vijfde voetbal. Zijn carrière...

In gesprek met de dames 1 van sv MEC’07

Vandaag spreken we met de dames 1 van sv MEC’07. Dit team gevuld met unieke speelsters is erg hecht...

Glenn den Uijl: tweede seizoen als assistent-trainer bij TOGB

Glenn den Uijl is oud-speler van onder andere sc Heerenveen, Feyenoord en TOGB. Bij laatstgenoemde club heeft Glenn den...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.