Zwijndrechtse derby VVGZ-Pelikaan met mooie sfeeracties

0
505
vvgz-pelikaan

Na jaren werd dit seizoen eindelijk weer de beladen Zwijndrechtse derby tussen Pelikaan en VVGZ afgewerkt. Adco Bakker, een VVGZ’er in hart en nieren, zorgde tijdens de laatste editie voor een prachtige sfeeractie. Zijn ploeg boekte een sensationele 4-2 overwinning. 

Eerder in het seizoen, op 5 november om precies te zijn, zorgde het publiek van Pelikaan nog voor een fraaie sfeer op het complex. “Ik zei tegen vrienden op de club: daar moeten wij toch echt wel overheen, dit kunnen wij beter”, aldus Bakker. “We doen niet vaak zo’n sfeeractie, maar het is voor zulke speciale wedstrijden altijd wel leuk om te doen. Daaraan merk je dat deze wedstrijden écht leven.”  

Bakker regelde een enorm spandoek van vijftien bij vijf meter, haalde de clubvlaggen onder het stof vandaan en zorgde voor bakken met vuurwerk. De rook van de fakkels was op 25 maart, toen de derby werd afgewerkt bij VVGZ, goed te zien in de omgeving van het speelterrein. “Geweldig, toch?”, aldus Bakker, die acht weken voor de derby al begon met de voorbereidingen. “We hebben geld ingezameld en spullen ingekocht. We wilden echt uitpakken voor deze wedstrijd.”

Dat lukte. VVGZ zorgde voorafgaand aan de wedstrijd voor een kippenvelmoment langs de lijn. Pelikaan wilde zich revancheren na de 1-2 nederlaag van eerder dit seizoen, maar het was VVGZ dat er met de overwinning vandoor ging. Onder leiding van scheidsrechter Roelof Luinge bleven de punten bij VVGZ

VVGZ en Pelikaan zijn al jarenlang elkaars grootste rivalen. In het verleden speelden beide clubs op hetzelfde terrein, waar de rivaliteit begon. “Het is wel een beetje vergelijkbaar met Feyenoord-Ajax”, aldus Bakker. “Dit is voor mij met afstand de mooiste wedstrijd van het jaar. Voor mij is er maar één club en dat is VVGZ. Met Pelikaan heb ik helemaal niks, daar heb ik een hekel aan.”

Bakker is een geboren VVGZ-jongen. “Ik loop hier al vanaf mijn vierde rond. Mijn moeder voetbalde hier, dus begon ik in de F-pupillen. Ik kom hier al sinds ik kan lopen. De club is echt in mijn hart gaan zitten en dat zal altijd zo blijven.” Bakker zette zich de laatste jaren dan ook veelvuldig in als vrijwilliger bij de club. “Momenteel zorg ik ervoor dat de lijnen iedere week weer op het veld staan. Dat is hartstikke leuk om te doen. Behalve als het slecht weer is, haha. Dan blijf ik liever binnen.” Bakker hoopt nog veel derby’s te kunnen meemaken. “De laatste jaren speelden we niet tegen elkaar, maar het is dan ook wel weer jammer als de derby niet gespeeld wordt. Dit is namelijk echt het hoogtepunt van het seizoen. VVGZ-Pelikaan is de mooiste wedstrijd van het jaar.”

Klik op VVGZ voor de laatste artikelen over de club.
Klik op VVGZ voor meer informatie over de club.