‘Zuur dat voor ons opnieuw een veelbelovend seizoen tot stilstand kwam’

0
118

CLINGE – Waren vorig jaar in eerste instantie de druiven al zuur voor v.v. Clinge, dat stevig aan de leiding stond en het seizoen zag worden ‘bevroren’. Er volgde vanaf de vergadertafel alsnog een promotie. Dit seizoen gingen de Clingenaren een niveau hoger voortvarend van start met de volle winst uit drie duels. Toen werd de competitie opnieuw stilgelegd, tot teleurstelling van aanvoerder Thomas Leegwater.

“Dat was natuurlijk enorm balen. We hadden een goede voorbereiding gedraaid en gingen met heel veel vertrouwen de competitie in. We wisten wel dat we zouden kunnen meekomen in die klasse, want een paar jaar geleden degradeerden we omdat we één puntje tekort kwamen om de nacompetitie toen te ontlopen. In dat seizoen voetbalden we ook prima mee, al lieten we op cruciale momenten toen onnodige punten liggen. Daarvoor wilden we nu waken en vanaf het eerst duel vol geconcentreerd toewerken naar lijfsbehoud. En gezien de eerste resultaten was dat denk ik dit jaar echt geen probleem geworden.”

De routinier zegt het met overtuiging, want hij heeft vertrouwen in het nieuwe elan dat binnen de selectie heerst. Met Mario de Fouw als nieuwe trainer zijn de accenten in de speelwijze ietsje anders komen te liggen. En die aanpassingen vallen prima in elkaar. “Het is nu iets meer gericht op het aanvallende en dat ligt ons goed. Op die manier creëren we elke wedstrijd ook veel kansen en dus scoren we ook veel frequenter. Daarbij spelen er enkele jongens in een iets andere rol dan voorheen en ook dat pakte goed uit. We spelen iets ‘hoger’ en daardoor is er een betere aansluiting vanuit het middenveld en daarmee hebben we toch tegenstanders weten te verrassen.”

Zelf speelt Leegwater, die in het verleden als diepste spits meer dan tweehonderd keer de trekker overhaalde en scoorde voor zijn ploeg, nu in een vrije rol centraal op het middenveld. “In het verleden moest ik vaak opboksen tegen meerdere verdedigers en duurde het langer voor de aansluiting kwam vanuit het middenveld. Nu kan ik als centrale middenvelder veel vaker mijn momenten kiezen van bijsluiten bij onze spitsen. Die wisselwerking blijkt goed te werken voor ons als team. De rol als ‘tien’ is voor mij overigens niet nieuw, want in de jeugd speelde ik daar destijds ook al veelvuldig.”

De aanvoerder geniet volop van het voetballen bij Clinge, waar alles een hecht geheel is en er al jarenlang niet of nauwelijks enig verloop is te bespeuren in de spelersgroep. “Dat klopt. We zijn een echte vriendengroep, hebben trouwe supporters en ook de vrijwilligers zetten zich al vele jaren belangeloos in om alles goed te regelen. Het zorgt voor een grote saamhorigheid en dat zie je in alles terug. Met Mario de Fouw hebben we een nieuwe trainer, maar ook hij past hier prima. We hebben vooraf aan dit seizoen samengezeten met enkele spelers en besproken wat de koers is die het beste past om te varen. Hij heeft dat omgezet in een speelwijze en zijn eigen accenten daarin verwerkt. Dan is het enorm jammer, dat je al zo snel in het seizoen komt stil te liggen en je geen vervolg kunt geven aan die uitstekende start. Het is bovendien ook enorm fijn, dat we vanuit de club zelf geen enkele druk krijgen opgelegd dat we moéten presteren. Dat is een mooie bijkomstigheid, maar dat er plezier heerst en iedereen graag op de club komt dat is het belangrijkste.”

Alleen is vanwege de coronapandemie momenteel weinig reuring aan de Malpertuuslaan. In het begin werd er wel getraind in kleine groepjes, maar daarna niet meer. “Dat trainen in viertallen is leuk voor even, maar die lol gaat er toch snel af. Je wilt ergens voor trainen en spelen. En als dat wegvalt, dan is het toch allemaal minder. En die rust was in het begin ook wel even lekker, maar op een gegeven moment mis je het wel. Nu probeer ik mezelf met hardlopen fit te houden, al kan ik niet wachten totdat we weer mogen. Maar dan moet het wel ergens om gaan, want die plannen van zo’n Regio Cup bijvoorbeeld dat vind ik helemaal niks. Het moet om de échte punten gaan. Dus ik kijk al uit naar volgend seizoen om in de derde klasse te laten zien wat we waard zijn als Clinge.”

Klik hier voor meer artikelen over v.v. Clinge