De timing kon een jaar geleden niet beter. De hoofdmacht van Verburch promoveerde naar de tweede klasse en Wouter de Kok startte in het jaar van die promotie met zijn fysiotherapiepraktijk met voetbalspecifieke krachttraining voor de spelers van het eerste, tweede en onder 23-team van Verburch. Een jaar later maakt De Kok de balans op.
Wat opvalt: minder blessures en letsels. “Het is altijd lastig om iets in percentages weg te zetten, maar ik denk wel dat Verburch een slag heeft gemaakt. Je zou kunnen zeggen dat het bijdraagt aan de prestaties, ongetwijfeld, maar je weet nooit exact hoeveel”, vertelt De Kok.
En dus luisteren De Kok en vooral Ramon Ouwehand ook veel naar geluiden uit de selectie van Verburch. “We horen veel positieve geluiden, van spelers en technische staf. Alleen de jongens van het onder 23 team moesten wel even wennen. Logisch ook, want die jonge gasten zijn het niet of minder gewend. Kijk, er zijn minder blessures, minder pijntjes, en de prestaties hebben er ook niet onder geleden. Dan is mijn conclusie: we doen het goed. We zijn op de goede weg.”
Sterker, sneller en explosiever
Maar wat is er daadwerkelijk veranderd voor de spelers van Verburch met de krachttrainingen? “We doen veel met kracht, sprong, snelheid. We monitoren alles. We maken blokken met onze fysiotherapeuten, met bijvoorbeeld een uitgezet parcours waar alles in zit voor een training. Met als doel om spelers sterker, sneller en explosiever te maken, waardoor de prestaties verbeteren. De balans van krachtoefeningen en voetbaltraining moet wel goed zijn. We hebben er niets aan om spelers op te blazen. Dat lukt! Het is niet de bedoeling dat een voetballer een paar dagen met spierpijn rondloopt.”
De Kok denkt dat het bijzonder is dat een tweedeklasser – Verburch eindigde vorig seizoen als zevende als promovendus – op deze manier werkt. “Natuurlijk zie je het wel vaker, in de top van de amateurs en zeker bij betaald voetbalorganisaties, is het de normaalste zaak van de wereld. Maar op dit niveau? Nee, dat niet. We kunnen nu ook spelers met een GPS-systeem monitoren op bijvoorbeeld sprintmeters, snelheid en totaal meters. En we houden de hartslag in de gaten. We bieden eigenlijk begeleiding op betaald voetbal niveau, maar dan voor amateurs.”
Vergelijkingsmateriaal
De Kok wil dit concept ook voorleggen aan andere verenigingen. “Dat is wel de bedoeling. En we hebben Verburch als voorbeeld. Over een jaar van nu weten we nog veel meer. Dan hebben we echt vergelijkingsmateriaal. Van dit seizoen ten opzichte van het vorige seizoen. Dat maakt het nog leuker en interessanter.”
De keurmerkpraktijk van De Kok hoopt op die manier een steentje bij te blijven dragen aan de doelstellingen van Verburch. “Het zou mooi zijn als dat lukt”, aldus de fysiotherapeut, die zelf sinds 2015 werkt hij als fysiotherapeut op het complex van Verburch en met zijn team de beste diagnostiek en revalidatie voor sporters wil bieden. Echografie speelt hierin een belangrijke rol, en Master of Science in echografie Laura Nedepel kan spier-, pees en bandletsels beoordelen, en Master of Science in sport Tessa Verbeek-Van der Knaap kan door haar ervaring en kennis de beste sportrevalidatie aanbieden.”
Andere clubs
Niet alleen met Verburch maakt gebruik van de fysiotherapiepraktijk van De Kok. “We zijn bij meer clubs actief. In de voetballerij, bij onder meer Die Haghe, DUNO, handbal bij HV Verburch, HV Westlandia. en ook de ijshockeyers van HIJS Hokij in Den Haag. Maar ook individueel werken we met veel sporters samen. Wij kunnen met onze ervaring heel veel betekenen voor sporters. Sporters balen als ze geblesseerd zijn, dat is logisch, wij kunnen helpen om dat te voorkomen.”
Klik op vv Verburch voor de laatste artikelen over de club.
Klik op vv Verburch voor meer informatie over de club.