Wie wat wil weten over de geschiedenis van VVSB kan aankloppen bij Rob van Dam

0
337

Wie wat wil weten over de geschiedenis van VVSB kan aankloppen bij Rob van Dam. De 58-jarige Noordwijkerhouter is een wandelend geschiedenisboek, die zijn kennis bewaart in zijn computer. “Ik doe dit voor mezelf, maar ook voor het nageslacht van de club.”

Een bijzondere club met al even aparte clubkleuren. VVSB is sinds de oprichting heel vaak over de tongen gegaan. Het begon allemaal in 1931 toen medewerkers van de psychiatrische instelling Sint Bavo de Voetbalvereniging Sint Bavo oprichtte. “De medewerkers speelden er, maar ook mensen uit het dorp”, zegt Van Dam. “In die tijd waren dat veel bollenkwekers. Het was poetsen en gaan.”

IT-Rijnsburg

Opmerkelijk genoeg vierde VVSB haar eerste successen in de Tweede Wereldoorlog. “In het seizoen 1939-1940 werden vanwege de oorlogsdreiging een noodcompetitie gespeeld. Er was wel een competitie, maar zonder promotie en degradatie. Tijdens de bezetting is VVSB twee jaar kampioen geworden in de vierde klasse. Dat had het vooral te danken aan van SJC overgekomen spelers. Die club was door de Duitse bezetters verboden omdat niemand wilde zeggen wie een bord ‘verboden voor Joden’ had weggehaald. De spelers vonden onderdak bij VVSB.”

VVSB speelde in de beginjaren nog in het geel en zwart, later werd dat rood en wit. “In die kleuren heeft de club tot begin jaren zeventig gespeeld”, zegt Van Dam. “Maar omdat in die tijd veel clubs in rood en wit voetbalden, is op een gegeven moment voor andere kleuren gekozen. Waarom er gekozen is voor paars en wit is niet bekend.”

Het zijn niet bepaald standaardkleuren. “Over smaak valt altijd te twisten”, reageert Van Dam. “De één vindt dit mooi, de ander dat. Het hoort gewoon bij ons als club. Het onderscheidt ons van de meute. Hoe vaak er niet lacherig werd gedaan in de voorbeschouwing van het programmablad als we ergens moesten spelen, ik ben de tel kwijtgeraakt. ik heb dat ook altijd maar met een glimlach gelezen. Paars en wit, dat is VVSB. Apart.”

Van Dams eigen VVSB-geschiedenis loopt parallel bij de ingebruikname van sportpark De Boekhorst in het seizoen 1971/1972. Hij zag met eigen ogen de club zich ontwikkelen. “We waren qua prestaties erg bescheiden. Dat is veranderd toen Gerard Heemskerk is gekomen. Die heeft een grote groep sponsors om zich heen verzameld en wilde een model creëren à la Katwijk, Quick Boys en FC Lisse. Wat daar kan, moet ook hier kunnen, zei hij. Op het veld zijn de eerste resultaten met trainer Ruud de Groot gekomen. Ik ben zelf ook nog een paar jaar grensrechter geweest van het eerste elftal.”

In die periode begon Van Dam met het nauwkeurig bijhouden van statistieken van wedstrijden van VVSB 1. Dat doet hij tot de dag van vandaag. “Ik hou alles bij. Opstellingen, hoeveel wedstrijden iemand heeft gespeeld maar ook hoe vaak iemand gescoord heeft. Ik ben er een uurtje of vijf, zes per week mee bezig.”

“Ik ben al langere tijd bezig om alle uitslagen van voor 1993 te achterhalen. Dat is een grote klus, maar via digitale krantenarchieven ben ik aardig op weg.”

Inmiddels voetballen er bij VVSB niet alleen jongens, maar ook meisjes. “Er zijn twee fases van vrouwenvoetbal geweest. De eerste oprichting was in het seizoen 1971/1972. Dit duurde tot en met het seizoen 1977/1978. Daarna is in de jaren 90 een nieuwe poging gedaan, met een meisjesafdeling. Deze opzet is nog steeds springlevend.”

Klik hier voor meer artikelen over VVSB.
Klik hier voor meer informatie over VVSB.