Westlandia richt zich op ‘vrienden met ambities’

0
269
westlandia-vrienden

Achteraf gezien kwam de degradatie van het eerste, afgelopen seizoen, stiekem misschien wel helemaal niet zo verkeerd uit. Jeugdspelers kregen nóg vaker de kans en dus was dat voor Westlandia een mooi moment, om ook nog eens wat extra aandacht te besteden aan de breedteteams. Tot tevredenheid van jeugdvoorzitter Johan Vis. “Het gat werd te groot.”

Tijd om daar iets aan te doen, dachten ze bij Westlandia. En dus sloegen Vis en collega Wim Verschoor de handen ineen. “Een klein beetje ingegeven door onze eigen kinderen, die ook niet in de selectie voetballen.” De doelen die werden gesteld, waren simpel: “Meer opleidingsmogelijkheden geven, aan iedereen. Zorgen dat we overal, dus ook bij tweede teams, een uitgebreide staf hebben.” Al is dat laatste, nog niet zo makkelijk, weet de 48-jarige vrijwilliger. “We willen alle kinderen twee trainingen aan kunnen bieden, gegeven door goede trainers. Dat gaat met betaalde krachten nu goed tot de JO15, daarboven is het nog zoeken. Daar val je toch vaker terug op ouders of vrijwilligers.”

Voorbeeld
Maar als ze ergens weten hoe je moet opleiden, is het bij Westlandia wel. “Vijf jaar geleden, werden we verkozen tot beste jeugdopleiding van Nederland. Met de selectieteams is het goed gesteld, nu willen we zorgen dat het gat met de breedteteams niet te groot wordt.” Want, zo vertelt Vis. “We steken niet onder stoelen of banken, dat we ambitieus zijn. We willen een opleidingsinstituut zijn voor trainers, spelers, analisten of keeperstrainers. Dan moet je zorgen voor aantrekkingskracht, wat betreft talenten, maar ook dat het tweede team kwalitatief goed is.” Waarom dat belangrijk is, benadrukt hij nog maar eens. “Als ook daar goede trainers op staan, wordt de groep die de selectie kan halen, uiteindelijk alleen maar groter.” Bijvoorbeeld met de ‘train de trainer-opleiding’. “Op die manier proberen we jonge trainers klaar te stomen om training te geven aan tweede teams. Maar ook als een trainer van een eerste team stopt, proberen we die te behouden.” Uiteindelijk moet die werkwijze, zijn vruchten af gaan werpen. “Als je meer aandacht geeft op jonge leeftijd, leren ze uiteindelijk ook meer.” Een goed voorbeeld uit de praktijk, is de JO16-2, vertelt Vis. “Dat is een vriendenteam, maar wel één met ambities. Inmiddels spelen ze in de hoofdklasse, onder leiding van twee oud-spelers van het eerste, dat is een beetje hoe we het voor ons zien.”

Lijn doorzetten
Vis, zelf ooit een flegmatieke buitenspeler, loopt al 40 jaar met een lach op zijn gezicht rond. “Ik ben hier opgegroeid, het is echt een familieclub. Je komt allemaal jongens tegen, waar je zelf nog mee hebt gevoetbald. Die hebben nu vaak weer een vrijwilligersfunctie.” Zelf is hij inmiddels begonnen aan zijn tweede termijn als jeugdvoorzitter. “Ik wilde graag iets terugdoen voor de vereniging én dit leek me wel wat. Het is leuk om die ontwikkeling te zien, maar ook hoe ze het naar hun zin hebben. Tijdens de derde helft, feesten of activiteiten.” Want ook in dat laatste, steken ze bij Westlandia de nodige energie. “Je wilt het bezoek aan onze club, voor iedereen zo leuk mogelijk maken. We zijn nu bijvoorbeeld ook aan het kijken om een pannaveldje te realiseren.” Hoe fanatiek ook, het blijft een familievereniging, beseft Vis. “Spelers moeten zich, ieder op hun eigen niveau, thuis voelen. In een veilige en gezellige omgeving. Het is leuk als dat lukt.” Toch, moet er natuurlijk ook wel gepresteerd worden. “Hopelijk kunnen onze eerste teams in de vierde divisie blijven. En dan zou het mooi zijn, als de tweede teams daar dicht tegenaan zitten. Wie weet is er dan zelfs wel onderlinge uitwisseling mogelijk.” Uiteindelijk moeten ze daar bij het eerste elftal, natuurlijk ook iets van gaan merken. “We willen graag terug naar die derde divisie en stiekem droom ik van nog een niveautje hoger. Dat mag toch? Al is dat heel lastig met allemaal eigen spelers, dat besef ik ook.” Aantrekkingskracht voor talenten uit de regio en plezier voor iedereen. De ambities zijn duidelijk. “Het maakt ons uiteindelijk ook trots als jeugdtrainers van ons, ergens anders terechtkomen bij de senioren. Of jongens uit de jeugd, naar een BVO gaan. Die lijn moeten we doorzetten!”

Klik op RKVV Westlandia voor de laatste artikelen over de club.
Klik op RKKV Westlandia voor meer informatie over de club.