‘We willen Robert Mars herdenken en de kinderen een leuke dag bezorgen bij v.v. Beesd’

0
170

Op www.robertmarstoernooi.nl staat er een klok die aftelt tot 2 juni 2018: dan vindt de zevende editie plaats van het Robert Mars toernooi. Dit is het jaarlijkse toernooi dat erg veel geld oplevert voor KiKa. Wel veertig tot vijfenveertig jeugdteams komen op die dag naar v.v. Beesd toe.

Op 11 april 2011 verloor Robert Mars de strijd tegen kanker. De geliefde speler van v.v. Beesd werd slechts tien jaar oud. “Het was een fantastisch mannetje, een echte vechter. Hij was altijd vrolijk en zeer positief, ondanks zijn ziekte. Hij had de wens om beroemd te worden als hij eenmaal volwassen was”, vertelt Roy Kroeze.

Oud werd Robert Mars helaas niet, maar een grote groep vrijwilligers zorgt er al jaren voor dat zijn naam absoluut niet vergeten wordt in Beesd en omgeving. Dat komt dus voornamelijk door het naar hem vernoemde jeugdtoernooi dat jaarlijks wordt gehouden op sportpark Molenzicht.

“Robert mag niet vergeten worden en het doel is natuurlijk ook om jeugdteams, bestaande uit jongens met dezelfde leeftijd die Robert had, een leuke dag te bezorgen”, legt Kroeze uit. Hij is onderdeel van een zevental dat zich bemoeit met de organisatie van de dag. Kroeze benadrukt de achterliggende gedachte van het toernooi. “Gedurende het hele jaar zamelen we geld in voor KiKa en ook tijdens het toernooi worden er spullen verkocht waarvan de opbrengst naar dat doel gaat.

Op deze manier dragen wij een steentje bij aan onderzoek naar en de behandeling van kinderkanker. Daarnaast hebben we ontzettend veel sponsoren die we dankbaar zijn.” Kroeze is erg fanatiek in zijn vrijwilligerswerk, dat is duidelijk. Hij weet exact het totaalbedrag dat na zes edities naar KiKa is gegaan. “101.500 euro. Een heel mooi bedrag, waar we erg trots op zijn”, aldus de clubman van v.v. Beesd.

Het Robert Mars Toernooi kent een aantal vaste tradities. De teams zijn altijd ruim voor aanvang van het toernooi bij v.v. Beesd en betreden onder de klanken van het nummer ‘Ping Pong Song’ van Armin van Buuren het veld. Hierna volgt er een officieel praatje over Robert Mars. “De jonge deelnemers die hier te gast zijn, snappen logischerwijs niet precies het hele verhaal”, legt Kroeze uit.

“Maar ze beginnen allemaal te dansen en te springen als we vlak voor aanvang van het toernooi het lievelingslied van Robert draaien, dat was de song ‘Bier en Tieten’. Dat nummer draaiden we ook op zijn begrafenis en zorgde voor wat vrolijkheid op die droevige dag”, aldus Kroeze. Daarna draait het voornamelijk nog maar om voetbalplezier bij de deelnemers. In totaal lopen er dan honderd vrijwilligers rond op het sportpark die ervoor zorgen dat de dag goed verloopt.

De prijsuitreiking wordt meestal gedaan door een bekende Nederlander. “Hans van Breukelen is een keer geweest, net als scheidsrechter Reinold Wiedemeijer”, zegt Kroeze. “Het is prachtig dat zij langskomen en ze verdiepen zich ook echt in het toernooi voordat ze langskomen, dat is heel speciaal.” Het duurt nog lang, maar Kroeze kijkt alvast uit naar de editie van 2018. “Elk jaar is het weer een fantastische dag en tot nu toe halen we elke keer weer meer geld op dan tijdens vorige edities. Dat is ook nu weer het doel.”