‘Vrijwilligerswerk kan ook verbinden’

0
131

Frans de Beer schuift graag aan om te vertellen over het vrijwilligerswerk en het beleid op dat gebied bij Unitas. Hij is door voorzitter Digerto Biemans naar voren geschoven om duidelijk te maken wat de rol van een vrijwilliger kan zijn.

De Beer benadrukt dat hij best wat voor Unitas wil betekenen, maar dat zijn bijdrage als vrijwilliger niet in verhouding staat tot wat veel anderen voor Unitas doen. ,,Wat ik bijzonder vind, is dat je bij Unitas een groep mensen treft die bijna dag en nacht voor die mooie vereniging bezig is.” De Beer verwijst naar al die vrijwilligers die voor de terreinen zorgen waardoor er elk weekeinde gevoetbald kan worden. Hij noemt het ‘de leden met de groene vingers’. De bezetting van de kantine is bijna een dagtaak op zich. Ook daar wordt de juiste balans gevonden. ,,Op donderdagavond en tijdens de weekeinden zie ik ook spelers van het eerste elftal bardiensten meedraaien. Dat spreekt mij aan.” Op voetbaltechnisch vlak weet De Beer dat er veel ouders zijn die vanaf minuut één hun kinderen begeleiden en vervolgens binnen Unitas doorgroeien tot JO19. Dat is een interessante groep mensen, want die mensen zijn er altijd. Vaak ook door de week, maar zeker op zaterdag. ,,Daarom zijn die jongens en meisjes in staat om hun hobby voetbal uit te oefenen. Het werken als vrijwilliger verbindt, maar helpt ook de maatschappij”, geeft De Beer het belang van dit werk aan.

Vakmensen
Dan is er een groep leden die projectmatig ingezet kan worden. De Beer wijst naar de kolossale veranda die op de kop van het hoofdveld aan het clubgebouw is verrezen. ,,Dat bewijst nog eens wat een vakmensen er binnen Unitas rondlopen, want wat hier gepresteerd is, is geen kwajongenswerk. Absoluut vak werk. En wat een plezier hebben de toeschouwers al van dit smaakvolle en overdekte terras. Het is echt een kunst voor een vereniging om leden in te schakelen voor vrijwilligerswerk. Hoe krijg je die mevrouw of mijnheer op de juiste plek.

Bij Unitas bestaat de unieke situatie dat alle kinderen, op welk niveau dan ook, gelijke aantallen trainingsuren krijgen aangeboden. Onervaren trainers, en dat zijn ook vrijwilligers, krijgen trainingsstof aangeboden van vakmensen, die wel de juiste competentie hebben.”

Projectmatig
Als je bij een vereniging wilt horen zou je daar ook wat voor terug moeten doen. Frans de Beer is het daar hartgrondig mee eens. “Zelf wil ik per jaar vijf activiteiten doen. Dat varieert van een bardienst tot het fluiten van een wedstrijd. Als er iets projectmatig aangepakt moet worden, ben ik ook van de partij. Voor de vereniging is het van belang om die grote groep slapende vrijwilligers in beweging te krijgen. Ik ben ervan overtuigd dat er een grote groep is die echt wel wat zou willen doen. Maar wees concreet en biedt die mensen wat aan wat bij ze past. Waar ik in geloof, is een team bouwen. Hoe leuk is het om regelmatig met een vast team iets voor Unitas te betekenen. Waarom zou je niet als team een wedstrijd leiden of als team een barbezetting te regelen. Vrijwilligerswerk kan ook verbinden.”