G-team Unitas zoekt voetbalmaatjes

0
117

Unitas heeft al meer dan 25 jaar een team voor voetballers met een beperking. Weinig spelers hebben zoveel plezier in het spelletje dan de spelers van een G-team. Dat blijkt ook tijdens een trainingsavond op Molenvliet.

François Chambone maakt deel uit van het hoofdbestuur van Unitas en beweegt zich samen met Sjaak Leenmans ook nadrukkelijk rond het G-team. ,,De boys zijn super enthousiast, maar soms vinden ze het ook wat ingewikkeld”, vertelt Chambone. Zo heeft doelman Arnold nu even geen zin om op de teamfoto te gaan. Geen probleem uiteraard. Arnold verstaat zijn vak als keeper wel goed. Tijdens het onderlinge partijtje op maandag laten John en Maarten zien heel behoorlijk te kunnen voetballen. Maarten valt op door zijn goede linkerbeen. ,,Ik ben er vanaf 2011 bij. Leuk hoor, want ik kan die trainingsavond niet missen.”

Joop en Leen zijn sinds de start van het G-voetbal 25 jaar lid bij Unitas. De twee zijn alleen verdeeld als het over Feyenoord en Ajax gaat. Overdag werken zij samen bij Avres in de groenvoorziening. Joop wist dat zij op 18 april een jubileum hadden bij de club, toen waren zij 25 jaar bij Unitas. En dan is er ook nog Peter, want Joop, Leen en Peter vormen een drieling. ,,Peter heeft niets met voetbal. Jammer hoor, hij heeft het wel geprobeerd, maar hij had het goede gevoel niet”, vertelt Leen.

John is anderhalf jaar bij de club. ,,Ik heb een jaar of zeven bij LRC Leerdam gevoetbald maar hier is het ook leuk. Ik hoop echt dat er nog een paar spelers bijkomen. Jongens, kom gewoon een keer kijken en meedoen. Alles is top geregeld. We kunnen met een busje naar uitwedstrijden en Unitas zorgt voor wedstrijdkleding en trainingspakken”, vraagt John in een soort open brief aan sportieve sporters vanaf zestien jaar.

Harry vormt ook een belangrijk onderdeel van het team. Hij zit naast het voetballen op dinsdag ook op dansles. Chambone: ,,Het is een mooi team en ze redden zich prima. Ze wonen vrijwel allemaal zelfstandig.”

Unitas was in het verleden een G-voetbalbolwerk met twee teams in competitie. Nu is dat wat minder. ,,Er zijn in de loop der jaren steeds meer clubs met G-voetbal begonnen. Dat maakt de spoeling wat dunner natuurlijk. Wij werken regelmatig samen met LRC Leerdam. Soms doen spelers van hun ook met ons mee en andersom gebeurt dat ook. Als iedereen er is trainen wij met acht spelers. Ze zijn er altijd. Daar speelt het weer geen rol bij. Met heel slecht weer gaan ze wel eens naar onze interne sportschool van Lennart van de Herik. En vergis je niet, sommige jongens doen ook nog wel wat anders dan voetballen. Er zitten er op dansen en handbal.”

Langs de kant staat Matthijs naar de training te kijken. Zijn hart ligt waarschijnlijk bij Unitas maar hij maakte dit seizoen een transfer naar Sliedrecht. Joop en Leen zitten er wel een beetje mee dat hun clubje zo klein is. ,,Wij moeten er echt wat aan gaan doen. Gewoon eens aan wat jongens vragen of ze op maandag mee willen komen doen.”