‘Vooral trots dat ik het boegbeeld mag zijn van Lyra’

0
295
dennis-zuidgeest-lyra

Er komt in de eerste weken en maanden als nieuwe voorzitter van Lyra een hoop op hem af, maar echt heel gek is dat natuurlijk niet. Af doen schrikken, heeft dat Dennis Zuidgeest dan ook absoluut niet gedaan. “Het is heel mooi om op deze manier iets voor de club te kunnen betekenen.”

De club waar hij sinds zijn achtste onafgebroken lid van is. Tot een jaar of zeven geleden, zelfs als actief voetballer. “Ik heb links én rechts mijn kruisband afgescheurd, dan houdt het een keertje op. De laatste seizoenen was ik leider/coach bij mijn zoon.” Heel even zat de 51-jarige Zuidgeest vervolgens zonder functie, maar echt lang duurde die periode niet. “Toen kwam dit! Of ik in deze rol wilde stappen. Het kwam voor mij een klein beetje als een ‘verrassing’. Voorzitter worden? Daar had ik eigenlijk geen rekening mee gehouden.”

Nieuw beleid
Toch is het sinds februari dus echt het geval en dat was best even wennen, vertelt Zuidgeest. “Het is natuurlijk allemaal nieuw voor me. Hoe lopen de lijntjes, wie is waar verantwoordelijk voor? Je moet heel de organisatie leren kennen, een soort nadere kennismaking.” Maar spijt heeft de oud-speler van het zondagteam, die op een enkel invalbeurtje na nooit echt in het eerste speelde, absoluut niet. “Lyra is ondanks dat het een grote vereniging is, toch heel sociaal. We kennen elkaar, behandelen iedereen met respect en er heerst een gezellige sfeer. Ik heb er zelf ook altijd met veel plezier gevoetbald.” Een gezellige tijd, met een fijne club mensen. Eerst als voetballer en leider, tegenwoordig als voorzitter. Voor Zuidgeest is er wat dat betreft niet zoveel veranderd. “Ik moest er in eerste instantie, wel even goed over nadenken. Het is een prachtige functie, maar het kost ook veel tijd. Uiteindelijk leek het mij een mooie uitdaging, om Lyra verder de toekomst in te helpen. Om ook op deze manier iets te kunnen betekenen.” Al was het moment van instappen, aan het begin van dit jaar dus, misschien niet de meest handige. “De afgelopen jaren zijn, mede door alle beperkingen vanwege corona, niet altijd makkelijk geweest”, vertelt Zuidgeest. “Nu moeten een aantal zaken echt opgepakt gaan worden. Zoals het op papier zetten van een nieuw beleid: wat willen we?”

Strakke organisatie
Op die vraag, heeft de nieuwe voorzitter in ieder geval alvast een duidelijk antwoord: “We moeten vooral de boel organisatorisch op de rit zetten. Er zijn binnen onze club een hoop vrijwilligers, maar waar zijn ze allemaal verantwoordelijk voor? Daar mag je elkaar best op aanspreken, vind ik.” Kortom, een nog sterkere en strakkere organisatie neerzetten. “Het bestuur is inmiddels al uitgebreid met een vicevoorzitter en ook de adviesraad, een soort commissie van wijze mannen, krijgt steeds meer vorm.” En dus kunnen de eerste duidelijke afspraken worden vastgelegd, niet alleen buiten het veld. “Ons eerste speelt nu in de derde klasse, daar willen we graag een stapje omhoog. Dit seizoen misschien wel via die nacompetitie.” Hoe dat moet gebeuren? “Betere spelers opleiden, dus de jeugd tillen naar een hoger plan. Dan gaat het soms ook om doorselecteren, onder aanvoering van onze Hoofd Jeugdopleiding.” De plannen zijn duidelijk en het enthousiasme groot. In ieder geval bij Zuidgeest, woonachtig in De Lier. “Nog altijd op het fietsje naar de club! Het is leuk om nu op een andere manier met Lyra bezig te zijn, meer beleidsmatig. Je hebt in deze functie enorm veel contacten binnen én buiten de vereniging. Daar leer ik zelf ook ontzettend veel van.” Voor in ieder geval de komende drie jaar dus. “Ik ben vooral trots dat ik het boegbeeld mag zijn van zo’n mooie vereniging!”

Klik op vv Lyra voor de laatste artikelen over de club.
Klik op vv Lyra voor meer informatie over de club.