‘Vooraf hadden we hiervoor getekend’

0
413
Gijs van Tuijl-Sparta'30

Zó dichtbij en er dan toch net naast grijpen. De teleurstelling bij Sparta’30 was voelbaar groot. Want na het mislopen van nacompetitie om promotie naar de tweede klasse, overheerste ook bij Derk Groenenberg toch vooral een dubbel gevoel. “Vooraf hadden we hier zeker voor getekend.”

Maar achteraf, is altijd makkelijk wonen. Weten ze ook inmiddels bij de derdeklasser uit Andel. “Als je er dan, tot op de laatste speeldag, zó dichtbij bent. Dan baal je uiteindelijk ontzettend…” Toch is de teleurstelling bij de 23-jarige middenvelder, inmiddels verwerkt. “We wilden ons handhaven, dat is wel gelukt. Als we nu terugkijken, is een vijfde plaats gewoon een heel goed resultaat voor Sparta’30.” Helemaal, als je de afgelopen seizoenen in ogenschouw neemt. “Vaak streden we tegen degradatie, nu deden we ineens dit!”

Zekere kracht

Al kwam het ook weer niet helemaal ‘ineens’, zo vertelt Groenenberg. “We zijn niet alleen beter gaan spelen als team, maar zijn ook echt blijven knokken. Daardoor viel het met wat geluk ook een aantal keer de goede kant op, daar moeten we eerlijk in zijn.” En dan kom je vanzelf, in de welbekende ‘flow’. “Op zich begonnen we aardig, vervolgens was het een paar wedstrijden wat minder, daarna wonnen we er op vijf op rij. Dan gaat het bij iedereen toch wel leven.” Want winnen is behalve lekker, ook het beste medicijn. “Je gaat toch kijken wat er mogelijk is. En als ik eerlijk ben, had een periode over het hele seizoen gezien, eigenlijk best wel verdiend geweest.” Toch kwam die er, op de laatste speeldag, uiteindelijk dus niet. “Uit bij Sleeuwijk, die kampioen konden worden. Dan hoop je op wat extra druk, maar het mocht niet zo zijn. Als we niet hadden verloren, hadden we hem gehad. Nét niet, blijft toch wel zuur.” Al kreeg Groenenberg, in de vorm van een persoonlijke prijs, snel een doekje voor het bloeden. “Binnen de club werd ik verkozen tot ‘Speler van het Jaar’, dat is iets waar ik zeker trots op ben. Het is toch een blijk van waardering.” In een voor hem, vooral stabieler seizoen, zo vindt de inwoner van Andel zelf. “Zeker ten opzichte van vorig jaar. Ik heb ook wel mindere wedstrijden gespeeld, maar was over het algemeen een zekere kracht binnen het elftal.”

Hard werken

En die zekerheid biedt Groenenberg, het liefste vanaf de ‘acht positie’. “Een rustige speler aan de bal, iemand met overzicht en kopsterk in de duels. Als verdedigende middenvelder is dat wel fijn.” Toch is hij ook in balbezit, meer dan van waarde. “Ik zie vaak vooraf al wel, waar de ruimte is. Zodat ik het spel snel op gang kan brengen.” Een kwaliteit, waar ze bij Sparta’30 al heel wat seizoenen van kunnen genieten. “Sinds mijn vierde voetbal ik hier, vooral voor mijn plezier. Lekker met vrienden uit het dorp. De sfeer is leuk, het is lekker dichtbij en je kent de mensen.” Het is duidelijk, Groenenberg heeft het uitstekend naar zijn zin. “Op dit moment denk ik er niet aan, om te vertrekken.” En dus, kan er alweer een klein beetje vooruitgekeken worden. Naar komend seizoen. “De doelstelling moeten we nog maken, maar natuurlijk zou het mooi zijn, als we hier als team op voort kunnen borduren. Daar hebben we naar mijn mening ook de kwaliteiten voor.” Toch wil de jongen van de club, ook niet meteen al te hoog van de toren blazen. “We gaan echt niet ineens voor de titel… Beginnen gewoon weer met ‘niet degraderen’ en beide voeten op de grond.” Vasthouden aan de basis, van het afgelopen succes. “Hard werken en strijden, combineren met mooi voetbal.” Ten slotte ook op persoonlijk vlak. “Ik hoop voetballend nog meer te kunnen brengen en constanter bij te dragen aan de ploeg!”

Klik op Sparta’30 voor de laatste artikelen over de club.
Klik op Sparta’30 voor meer informatie over de club.