Voor KMD en Tasma heeft de jeugd de toekomst

0
273
kmd-tasma

Hij begon er een jaar of twaalf geleden met voetballen, werd vervolgens jeugdcoördinator en is sinds dit seizoen jeugdvoorzitter. En dus kan Martijn Tasma precies vertellen hoe ze bij KMD bezig zijn met de jeugd, maar dus eigenlijk ook met de toekomst. “Alle kinderen verdienen een gelijke kans.”

Wat hij daar precies mee bedoelt? Eigenlijk heel simpel. “Ieder kind moet twee keer training kunnen krijgen van kwaliteitstrainers. En daarnaast, moet alles gewoon goed geregeld zijn. Een shirtje van de vereniging, noem maar op.” Iets waar Tasma (44) sinds dit seizoen en na zijn terugkeer, dus min of meer verantwoordelijk voor is. “Zes jaar geleden kwam ik terug uit India, daar zat ik een tijdje voor werk. Daarna heb ik mezelf meteen weer ingeschreven. KMD is een ontzettend warme club.”

Eentje waar de inwoner van Wateringse Veld, een woonwijk in Den Haag, zich dus prima op zijn gemak voelt én zich met alle liefde inzet voor de vereniging. “Je bent bezig met de jeugd, maar dus eigenlijk ook met de toekomst. Dat vind ik een mooie combinatie.” Hoe ze dat bij KMD doen? Tasma legt uit. “Iedere speler voetbalt op zijn eigen niveau. Sommige teams spelen hoofdklasse, anderen wat lager. Op die manier heb je voor iedereen plek.”

Mooiste club
Maar, misschien nog wel belangrijker: “Daarnaast samen leuke dingen doen. Op zaterdag en doordeweeks, staat het hier vol met ouders. Die zijn allemaal enthousiast en hebben hart voor de club, dat vind ik mooi!” Eigenlijk precies, zoals hij zelf ook is. “Ik ben altijd wel betrokken geweest. Eerst als leider en jeugdcoördinator, nu dus als jeugdvoorzitter.” Op de vraag of hij daarin interesse had, was het antwoord volmondig ‘ja’. “Voetbal is mijn passie! Vanuit mijn werk als algemeen directeur bij een logistiek dienstverlenend bedrijf, vind ik het leuk om dingen te coördineren en iets moois neer te zetten. Groeien en leuke dingen doen, geeft veel energie.” Energie die Tasma maar al te goed kan gebruiken. “Binnen mijn rol stuur ik de verschillende jeugdcoördinatoren aan. Daaronder zitten de teammanagers en leiders.”

Maar zoals gezegd, richt hij zich op meer dan alleen voetbal. “Ik ben ook verantwoordelijk voor het organiseren van activiteiten. Het gehele plaatje.” Een flinke klus, helemaal als je zijn doelstelling hoort. Duidelijk, maar ambitieus. “Ik wil van KMD de mooiste club van het Westland maken.” En dus moet er over heel veel dingen nagedacht worden, vertelt hij. “Wat willen we precies bereiken? Dat heeft een organisatorische én een technische kant.” Dat laatste, valt onder het beleidsplan en het takenpakket van de Hoofd Jeugdopleiding. “Instructies aan hoofdtrainers, de ontwikkeling in de gaten houden en natuurlijk de inhoud van trainingen.” Daar hebben ze bij de club uit Wateringen namelijk wel een idee over. “Die worden ingedeeld in blokken, zodat we allemaal steeds dezelfde vaardigheden trainen. Door heel de jeugdopleiding, hanteren we ook een vaste opstelling.”

Fantastisch jaar
Maar om zoiets voor elkaar te krijgen, heb je als vanzelfsprekend, goede trainers nodig. “Die bieden we een opleiding aan, zodat ze hun kennis kunnen verbreden. Hoe bouw je bijvoorbeeld een training op? Zowel fysiek als conditioneel.” Tasma benadrukt nog maar eens hoe belangrijk die ontwikkeling is. “De jeugd kan het eerste elftal in de toekomst omhoog helpen. Onze JO19 is echt van een hoog niveau, dat stroomt straks allemaal door.” Opleiden voor het vlaggenschip dus, daar zit ruimte voor verbetering, vindt hij. “Op dit moment gaan er te weinig jeugdspelers bij ons eerste kijken, die aansluiting proberen we nu te maken. We hebben trommels en toeters aangeschaft, zodat iedere keer een ‘Team van de week’ sfeer kan komen maken.”

Als dat gelukt is, ligt voor Tasma en KMD de volgende uitdaging alweer te wachten. “Onze capaciteit op de velden. We hebben er nu vier, meer ruimte is er niet.” Ruimte om leuke dingen te kunnen doen, gelukkig wel. “We gaan ieder seizoen allemaal een keer naar ADO Den Haag en organiseren straks het Sem Steijn-toernooi, die is hier begonnen.” Plezier, betrokkenheid, maar toch ook ontwikkelen. Want hoewel Tasma geniet als alles goed geregeld is, is hij ook bloedfanatiek. “Promoveren met het eerste, zou een doel moeten zijn. Dat is een gevolg van een hoger niveau bij de jeugd.” De komende jaren met hem als jeugdvoorzitter. “Die kinderen met een grote glimlach op het veld zien. Wij moeten gewoon zorgen dat ze een fantastisch jaar hebben samen!”

Klik op KMD voor de laatste artikelen over de club.
Klik op KMD voor meer informatie over de club.