Voor Kees Seip is de U13 Cup bij CVV Zwervers een ‘verslaving’

0
253
kees-seip-cvv-zwervers

Bij CVV Zwervers wordt al met veel zin uitgekeken naar de aanstaande editie van de U13 Cup op sportpark Couwenhoek. Met deelname van Champions League-clubs, Feyenoord en Ajax is topjeugdvoetbal weer gegarandeerd, verzekert Kees Seip.

Seip maakt deel uit van de zeskoppige toernooicommissie die hard bezig is met de organisatie van het evenement dat bekendheid geniet in binnen- en buitenland. “Mijn zoon heeft meegedaan in 2003 en vanaf dat moment ben ik er min of meer bij betrokken. De afgelopen tien jaar wat meer”, zegt Seip. “Ik ben ook bestuurlijk actief geweest bij de club, maar het is fijn om nu alleen te focussen op het toernooi. De organisatie heeft gewoon veel aandacht nodig, mede omdat het zich zo ontwikkeld heeft. Ik kan me herinneren dat we vroeger in oktober, november gingen beginnen. Dat kunnen we ons nu niet meer veroorloven. Na het toernooi laten we een paar weken de boel even bezinken, maar daarna gaan we weer volop aan de slag voor de volgende editie.”
De 29ste editie van het toernooi, dat in 1993 voor de eerste keer werd gehouden, vindt altijd plaats op eerste en tweede pinksterdag, die dit jaar vallen op zondag 28 en maandag 29 mei. Zwervers draait het toernooi met volgens Seip honderd-plus vrijwilligers. “Het is twee dagen vol aan de bak, maar het is een prachtig toernooi die ons als club een geweldige uitstraling geeft.”

Seip zegt dat de U13 Cup van Zwervers behoort tot de topdrie-toernooien in Europa voor deze leeftijdscategorie. “Het is een sport om zo’n aansprekend mogelijk deelnemersveld bijeen te krijgen”, zegt Seip. “Dat lukt ons altijd zeer aardig.” Seip, die verantwoordelijk is voor onder andere de reizen en het verblijf in Capelle en omstreken, spreekt van een verslaving om het toernooi te organiseren. “’Het geeft een geweldige kik als hier Barcelona, zoals in 2019, speelt.”

Het format van de U13 Cup is al jaren hetzelfde. Twaalf deelnemende clubs, elf van naam en Zwervers zelf. “We willen altijd een paar clubs uit de Champions League. Daarnaast zijn altijd Feyenoord en Ajax van de partij. Die teams vullen we aan met andere opvallende clubs, die bekend staan om hun goede jeugdopleiding. Dat geldt voor FC Midtjyland en Racing Genk. Borussia Dortmund en Paris Saint Germain zijn vaste deelnemers, die clubs komen hier al jaren.”

Andere blikvangers dit jaar zijn het Belgische Club Brugge, Leicester City, Bayer Leverkusen en Leeds United. Meest bijzondere deelnemer is echter Dynamo Kiev. “We hadden geen idee of het mogelijk was om ze hierheen te halen”, zegt Seip. “Hoewel het nu relatief rustig is rond Kiev is het wel oorlog in Oekraïne. We hebben contacten gelegd en ze wilden heel graag komen. De jeugdvoetballers opereren, begrepen we, ook regelmatig vanuit Polen vanwege de situatie in het land.”

Omdat Zwervers de Oekraïense talenten niet enkel voor twee of drie dagen wilde laten overkomen, werd er een speciale actie gestart. Seip: “Ze verblijven nu een week op Park Hitland in Nieuwerkerk. Er wordt een heel programma voor ze geregeld. Dat Dynamo Kiev komt zorgt voor een speciaal tintje.”
“We hopen dat ze straks ook kunnen komen, want als het oorlogsgeweld rond Kiev weer oplaait ontstaat er een nieuwe situatie. Die onzekerheid nemen we voor lief.”

Dynamo Kiev speelt ook de openingswedstrijd van het toernooi, die is traditioneel altijd tegen Zwervers. “Het mooie van dit evenement is dat het wordt gedragen door velen. Vrijwilligers, bedrijven en ook de gemeente. Burgemeester Peter Oskam is er altijd bij. Hij heeft als oud-betaald voetbalscheidsrechter jarenlang de openingswedstrijd gefloten.”

Seip zelf is tijdens het toernooi net als zijn vijf medecommissieleden de hele dag in touw. “Als ik twee hele wedstrijden zie is dat veel. Weet je, als alles goed is verlopen en we hebben dinsdag alles opgeruimd, dan is er ’s avonds het moment van collectieve tevredenheid. We bestellen dertig dozen pizza’s en blazen met al die vrijwilligers uit in die kantine.”
Seip hoopt dat het dit jaar wel beter weer wordt dan vorig jaar toen het beide dagen regende. “Het toernooi leeft op sponsoring, barinkomsten en entreegelden. Dus kom maar op met dat zonnetje.”

Klik op CVV Zwervers voor de laatste artikelen over de club.
Klik op CVV Zwervers voor meer informatie over de club.