‘Voor het grootste gedeelte, ben je een vereniging’, aldus Peter Houtman van FC ’s Gravenzande

0
202
fc-s-gravenzande-peter-houtman

Ondanks het grote aantal leden, toch nog steeds een ‘vereniging’ blijven. Dat is wat ze al jaren proberen te doen én uit te stralen bij FC ’s Gravenzande. Onder leiding van jeugdvoorzitter Peter Houtman worden ieder seizoen dan ook steeds weer nieuwe stappen gezet. “Leuke dingen doen samen, vinden we ontzettend belangrijk!”

Om die woorden kracht bij te zetten en meteen maar met de deur in huis te vallen, tovert Houtman iets uit zijn spreekwoordelijke binnenzak. “Een jeugdlid van onze JO15 heeft een nieuw logo mogen tekenen. Die schets is vervolgens door de vicevoorzitter van ons jeugdbestuur verder uitgewerkt. Dat beeld gebruiken we vanaf nu, in verschillende vormen, bij activiteiten voor de jeugd.” Een mooi initiatief, zo denkt hij. “Het is leuk om dat soort dingen samen te doen, daardoor blijf je een ‘warme club’.” En als er iemand is, die dat kan weten, dan is het de 45-jarige Houtman wel. “Ik heb hier zelf gevoetbald, van mijn zesde tot mijn 26ste. Daarna was ik actief als assistent-trainer bij de jeugd, sinds mei vorig jaar ben ik jeugdvoorzitter.” Als schakel tussen de jeugd en het hoofdbestuur dus. “De club is twintig jaar goed voor mij geweest, dan wil je iets terugdoen. Niet alleen voor de club, maar ook voor de samenleving.”

Laagdrempelig
In een uit de kluiten gewassen dorp, zoals hij het zelf noemt. “Toch blijft het ons kent ons, daardoor liggen hier veel leuke verbanden.” Bij een opleidingsinstituut, waar ze blijven zoeken naar de balans. “Tussen prestatie en plezier. Voor de selectie zijn we aan het opleiden, bij de niet-selectie draait het nog meer om plezier.” Dus doen ze daar FC ’s Gravenzande dan ook alles aan. “Wij vinden evenementen en leuke dingen, ontzettend belangrijk om te doen.” Zoals bijvoorbeeld het traditionele ‘Jeugdzomerkamp’. “Daar gaan ieder jaar honderd kinderen mee naartoe, dat is megagroot.” En met nog steeds groeiende ledenaantallen, is ook de vraag naar trainers groot. “Ieder team moet een eigen trainer hebben, in welke vorm dan ook. Zeker niet-selectieteams, moet je daarbij extra in het oog houden.” Zoals met een uitwisselingsprogramma. “Volgend seizoen willen we weer met een aantal niet-selectieteams naar Royal Wootton Bassett Town FC, een club uit Engeland, gaan. Dat is specifiek voor hen bedoeld.” Met ook een nog altijd groeiende meidenafdeling, komt er soms veel op Houtman af. “We zijn een grote vereniging, met een goed kader en onwijs veel leuke evenementen.” Al gaat dat natuurlijk niet vanzelf. “Daarvoor moet je wel aanwezig zijn op de club, je gezicht laten zien. We willen het zo laagdrempelig mogelijk houden, daarom staat mijn nummer ook gewoon op de site, om openheid te creëren.” 

Middelpunt
En dus zijn alle commissies, zoals Houtman het mooi noemt, de ogen en oren binnen de club. “Die lopen langs alle velden!” Want, zo beseft hij maar al te goed. “Uiteindelijk zijn we een vereniging. Maar een heel beperkt deel van de club is selectie. Voor een veel groter gedeelte, ben je het middelpunt van het dorp. Dan heb je ook een sociale rol, om de jeugd bijvoorbeeld niet over straat te laten zwerven.” FC ’s Gravenzande als een soort verzamelpunt voor jongeren dus. “Eigenlijk zou ons verenigingsgebouw gewoon 24/7 open moeten zijn. Er zit nu ook al een kinderopvang in, dus we willen in de toekomst kijken hoe we dat verder kunnen bezetten.” Al is daar nog wel het één en ander voor nodig, beseft Houtman ook. “Uiteindelijk zou je meer ouderbetrokkenheid willen, zodat je meer vrijwilligers hebt om uit te putten. Nu is de groep toch vaak beperkt.” Toch merkt hij daar op zaterdagen, gelukkig maar weinig van. “Als ik daar dan loop, op de club, denk ik vaak: wat hebben we het toch goed voor elkaar! Dat maakt me wel trots.” Genoeg reden om dat de komende jaren vast te houden, vindt Houtman. “Ik hoop dat we alle activiteiten die we nu doen, dan ook nog steeds kunnen doen; de buitenlandse tripjes, de samenwerking met ADO Den Haag op het gebied van meidenvoetbal.” Maar met name: “Alles draaiende houden qua vrijwilligers. De gemiddelde leeftijd van de huidige groep gaat omhoog, krijgen we het daarmee over vijf jaar ook nog gevuld? Daar maak ik mij geen zorgen om, maar het is wel een aandachtspunt.” Aan zijn eigen enthousiasme, zal het in ieder geval niet liggen. “We proberen zoveel mogelijk mensen betrokken te krijgen!”

Klik op FC ‘s-Gravenzande voor de laatste artikelen over de club.
Klik op FC ‘s-Gravenzande voor meer informatie over de club.