Met een talentenacademie, reguliere voetbalschool en individuele trainingen biedt Leon Hutten een compleet pakket aan voor voetballers die beter willen worden. In de reguliere school is iedereen welkom, maar alleen de allerbeste jeugdspelers krijgen een plekje in de talentenacademie van Hutten. “Onze voetbalschool is de beste van Nederland.”
Hutten doet die gedurfde uitspraak niet zonder onderbouwing. “Wij brachten al meer dan 140 spelers naar betaald voetbalclubs in 3,5 jaar tijd.” De Tilburger startte 22 jaar geleden met de voetbalschool, nadat hij zelf gestopt was als profvoetballer. Binnen een paar weken tijd had hij al dertig aanmeldingen, dankzij actief flyeren. “Daarna is het een kwestie van kwaliteit leveren.”
En dat deed Hutten. Uiteindelijk is de Voetbalschool Leon Hutten uitgegroeid tot een bekende naam, die talentjes vanuit heel Nederland, Vlaanderen en zelfs Franstalig België aantrekt. “Allemaal spelers die nog niet met een betaald voetbalclub in aanraking zijn geweest, dat is onze eis. Wij willen blanco spelers, die plukken we soms letterlijk van de straat.” Maar die kwaliteitseisen zijn wel hoog. Hutten wil alleen voetballers die een goede basistechniek en ‘iets extra’s’ hebben, want het doel is om ze uiteindelijk naar een profclub te brengen. De spelers die zich aanmelden voor de talentenacademie weten waarvoor ze zich inschrijven. “We zijn keihard. De trainers hebben allemaal een achtergrond in het betaald voetbal of in de opleiding van een profclub en zijn stuk voor stuk pedagogisch onderlegd. Voor iedere specifieke kwaliteit hebben we een trainer in huis.”
Bij de reguliere voetbalschool is iedereen welkom. “Het doel is om spelers beter te maken, bijvoorbeeld iemand van de vierde naar de eerste klasse te helpen. Ik vind het heel mooi om te zien dat die jongens echt stappen zetten in hun ontwikkeling onder ons bewind.” De talentenacademie heeft Hutten in 2014 aan zijn school toegevoegd, van de eerste lichting van twintig spelers haalden maar liefst achttien uiteindelijk de opleiding van een profclub. De een speelt nu bij NAC, de ander bij Willem II, weer een ander bij Vitesse en zelfs een jongen bij PSV. Ook zijn veel spelers jeugdinternational geworden. Velen komen nog altijd terug naar Hutten voor de individuele trainingen die hij op zondagochtend geeft.
Naar leeftijden kijkt de oud-prof niet. “Ik heb ook een jongen van 15 jaar rondlopen. Zolang ze blijven geloven dat ze het kunnen redden en aan de eisen voldoen, zijn ze welkom.” Ook voor meisjes is plaats: drie speelsters die onder Hutten trainen, zijn inmiddels al jeugdinternational. Hutten: “Ik heb in mijn jeugd de mogelijkheid gekregen om me te ontwikkelen tot profvoetballer en die kans wil ik nu doorgeven, door mijn kennis en ervaring te delen.”
Hoewel de voetbalschool in 2018 al 22 jaar bestaat, blijft Hutten de academie ontwikkelen. Zo zijn er inmiddels contacten gelegd met PSV, Vitesse, NAC en Willem II, is Hutten actief bezig met het verbeteren van zaken als de fitheid van jeugdspelers, heeft hij een bewegingsdeskundige én mental coach in zijn team zitten. Alles om spelers klaar te stomen voor het hoogste niveau. “Ik zie dat de jeugd minder fit is dan vroeger, ze zitten meer te gamen dan dat ze buiten zijn. Bij onze voetbalschool krijgen ze daarom ook trainingen om het uithoudingsvermogen te verbeteren. Daarmee zie je ook direct hoe het met de mentaliteit gesteld is: gaan ze door of haken ze af?”
De voetbaltrainingen geeft Hutten allemaal bij Right-Oh. Volgend seizoen is de Tilburger tevens de hoofdtrainer van het eerste elftal van die club uit Geertruidenberg. “Ik ben nu trainer bij Groot-Ammers en dat gaat heel goed, maar de reisafstand wordt te groot. Toen ik kenbaar maakte dat ik daar na dit seizoen weg zou gaan, was Right-Oh er heel snel bij om me te contracteren. Ik heb een bepaalde naam in het voetbal opgebouwd en zij zagen met hun eigen ogen hoe ik de jeugd trainde binnen mijn voetbalschool, dus wilden ze me heel graag hebben. Ik vind het nog altijd heel leuk om met een team ergens naartoe te werken, zou het niet kunnen missen”, aldus de oefenmeester, die dit jaar 56 wordt. “Binnen twee jaar moeten we met Right-Oh een stabiele derdeklasser worden. Ik heb echt zin om aan de slag te gaan met de ploeg en ook de jeugd daarbij te betrekken. Het is een uitdaging en daar doe ik het voor.”
Meer informatie over de voetbalschool, talentenacademie en individuele trainingen van Leon Hutten vind je op de site.