Cornelissen

Ton Cornelissen (56) is al zijn hele leven actief binnen de voetballerij. Momenteel is hij werkzaam als scout bij RKC Waalwijk, en hoofdtrainer van TSC Oosterhout. In het verleden is hij ook profvoetballer geweest, en heeft een roemrijke carrière gehad.

Dat Ton al op zijn vijfde begon met voetballen was geen verassing. Zijn ouders leefden voor voetbal, dus zorgden zij ervoor dat hij op jonge leeftijd al met een bal aan zijn voet liep. Hij begon bij de plaatselijke club SCO Oosterhout, waarna hij op zijn veertiende gescout werd voor NAC Breda. Hier heeft Ton de jeugdopleiding doorlopen en mocht hij op zijn zeventiende zijn debuut maken in de Eredivisie. Hierna heeft de oud topspits nog voor de Nederlandse profclubs RKC Waalwijk, De Graafschap, RBC Roosendaal, FC Eindhoven en Sparta Rotterdam gespeeld. Daarnaast heeft hij internationaal voor Germinal Ekeren, Eendracht Aalst, KFC Poederlee en PAOK Saloniki gespeeld. De oud topspits heeft ook tot Jong Oranje de jeugdelftallen vertegenwoordigd. Hier heeft hij op verschillende EK’s en WK’s mogen spelen, wat uiteraard een fantastische periode was voor Ton.

Op zijn tweeëndertigste heeft de oud topspits zijn loopbaan beëindigt en is hij verder gaan werken in de voetballerij. Voorlopig zit hij al heel wat jaartjes in het trainersvak, en was hier actief op verschillende niveaus. Ton begon zijn trainerscarrière bij zijn jeugdliefde SCO Oosterhout, waarna hij clubs als Altena Nieuwendijk en Oisterwijk heeft getraind. Hierna was hij zes jaar lang assistent trainer van Kozakken Boys. Hier heeft hij een prachtige periode achter de rug, waarmee hij kampioen is geworden in de topklasse. Naast het trainersvak is Ton ook nog scout en spitsentrainer geweest voor NAC Breda. Hetzelfde heeft hij voor RKC Waalwijk gedaan.

Volgend seizoen gaat hij aan de slag als assistent trainer van V.V. IJsselmeervogels. ‘’Dit is voor mij een mooie stap naar een club in de tweede divisie, die altijd de ambitie heeft om prijzen te winnen’’. Daarnaast heeft de club een goede achterban van trouwe supporters en sponsoren. Vooral kijkt uit naar de derby V.V. IJsselmeervogels – Spakenburg, oftewel de rode tegen de blauwe. ‘’Dit zijn de twee hoogtepunten van het jaar, die uiteraard niet verloren mogen worden’’.

De oud topspits heeft verschillende hoogtepunten meegemaakt als speler. Zijn beste periode was in het seizoen 1990-1991, waar hij bij NAC Breda topscoorder was met vijfendertig doelpunten van de tweede divisie. Dat jaar won hij de zilveren schoen, en werd hij tot speler van het seizoen uitgeroepen. Als een echte nummer negen had Ton een neusje voor de goal. Hij werd vergeleken met Salvatore ‘’Toto’’ Schillacide, een Italiaanse spits die in 1990 topscoorder was van het WK en erg succesvol was. Gedurende deze periode scoorde Ton aan de lopende band, en kreeg hij de bijnaam Toto.

Als trainer heeft hij ook al aardig wat jaartjes erop zitten. Bij Kozakken Boys heeft hij als assistent van Danny Buis een prachtige periode meegemaakt. Hier zijn zij kampioen geworden in de topklasse. Daarnaast zijn ze erg succesvol geweest in de beker. ‘’Het was prachtig om deze successen mee te mogen maken’’. Ton volgt zijn oud collega nog steeds. ‘’Hij doet het natuurlijk fantastisch als hoofdtrainer van FC Groningen. Dat verbaast me niks, gezien zijn persoonlijkheid en kwaliteiten’’.

Helaas waren er ook een aantal dieptepunten in de carrière van de oud topspits. Hij tekende in Griekenland een twee jarig contract bij PAOK Saloniki. Echter heeft hij hier alleen maar kunnen trainen en vriendschappelijke wedstrijden kunnen spelen, omdat hij geen werkvergunning verkreeg. Dit is uiteindelijk een proces geworden waarna hij het land verlaatte zonder een officiële wedstrijd te spelen.

Als assistent trainer was er ook een dieptepunt die Ton niet snel zal vergeten. Dit was het missen van het kampioenschap in de laatste wedstrijd tegen Katwijk. ‘’Er stonden zesduizend toeschouwers langs de zijlijn en het was fantastisch weer. Heel de wedstrijd waren we beter maar we konden de goal niet maken, waardoor het in een 0-0 stand eindigde. Helaas moesten we winnen om kampioen te worden. Soms zit het mee, soms zit het tegen’’

De belangrijkste factor gedurende de carrière van Ton was de bereidheid en wil om te winnen. Zijn gedreven inzet was wat Ton typeerde. ‘’Uiteraard was dit in mijn tijd het normale wat gevraagd werd. Ik zeg altijd, de winnaars van vandaag ontwikkelen zich, maar diegene die nooit opgeven zijn de grootste winnaars. Ik realiseer me heel goed dat ik niet altijd kan winnen, maar zal alles eraan doen om dit mogelijk te maken.’’

Meer informatie over TSC Oosterhout? Klik hier.
Klik hier voor een ander artikel over Ton Cornelissen.