Mark Smeding(45) begon met keepen in Zeeland. Via Arnemuiden is hij in de hoofdklasse van VV Kloetinge terecht gekomen, daarvoor speelde hij in de jeugd bij clubs in Vlissingen. Drie jaar heeft hij in het eerste, onder de lat mogen staan. Daarna verhuisde hij naar Rotterdam waar hij bij SHO en TOGR ook nog het doel heeft mogen verdedigen. In de tussentijd keepte hij ook nog een jaar bij GOZ uit Mijnsheerenland. Later heeft hij nog op een lager niveau gespeeld bij FC ‘s-Gravendeel. Smeding is nu actief als doelman in het derde van VV Zinkwegse Boys. De meeste spelers die daar spelen hebben ook altijd selectie voetbal gespeeld en sommige heeft hij ook nog training gegeven.

Tijdens zijn keepers carrière, heeft hij ook bij de NPSB gekeept. Dit is een voetbalelftal voor de beste voetballende politieagenten. Zo lopen er aardig wat agenten rond die op hoog amateurniveau voetballen of oud-profvoetballer zijn geweest. “Daarvoor mocht ik zelfs mee gaan naar de Olympische spelen in Barcelona. Het was heel erg leuk, om die ervaring zo mee te maken.”

Smeding heeft een sportopleiding gedaan in Goes, waar hij studeerde aan het CIOS. “Ik had altijd al het idee om trainer te worden als ik zou stoppen met keepen. Zo was ik als assistent begonnen en heb ik zelfs nog mijn diploma gehaald.” Momenteel staat Smeders nergens aan het roer als trainer.

Zinkwegse Boys is wel echt de club van Smeding geworden. “Mijn kinderen spelen daar, ik ken daar ook veel mensen, ik ben nog altijd lid en mijn oude assistent-trainer Henk Reedijk traint nu mijn jongste zoon. Daarnaast ben ik ook scheidsrechter bij de club, wat ik met veel plezier doe.”

Als trainer was Smeding begonnen als assistent bij Heinenoord, waarna hij een klus kreeg aangeboden van VV Zinkwegse Boys uit Oud-Beijerland, dit heeft hij vijf jaar lang gedaan. Vorig seizoen trainde hij het eerste van SSS uit Klaaswaal. “Ik werd na dat seizoen gevraagd door de jongens uit het derde van Zinkwegse Boys om bij hun aan te sluiten, dit omdat we allemaal op aardig niveau gevoetbald hebben en ik hun nog training heb gegeven. Om die reden kende ik ze en was de keuze snel gemaakt.”

Smeding heeft het aardig druk met zijn privéleven en heeft naast zijn werk bij de gemeente Schiedam, nog een onderneming. “Ik heb een jaar geleden een onderneming over genomen in de Hoeksche Waard. Houtvanvloeren Hoeksche Waard (www.houtvanvloeren.nl) is gespecialiseerd in houten vloeren en alles wat daar mee in aanmerking komt. Training geven of zelf trainen zit er voor mij voor dit moment even niet in, wat ik uiteraard wel jammer vind. Ik ben zelf ook niet iedere week bij mijn team te vinden om te keepen.”

Smeding vond het keepen op het hoogste amateurniveau naar eigen zeggen een hoogtepunt opzich. “Ik speelde hoofdklasse, wat toen het hoogste podium was op amateurniveau. In de tijd dat ik bij Kloetinge speelde, heb ik zo nog tegen Arjen Robben gespeeld. We waren toen allebei jongen mannetjes. Achteraf is dat dan wel leuk om dat te kunnen zeggen. Je zal zoiets niet snel meer vergeten. De olympische spelen in Barcelona met het politie elftal is ook zeker een hoogtepunt geweest, omdat het team eindige als tweede.”

Als keeper van Kloetinge wist Mark ook een keer te scoren. “Ik scoorde met een uittrap, zo in het doel van de tegenstander. Het regende een beetje en ik raak de bal iets te aardig, uit een dropkick. In de verte zag ik de keeper uitkomen en die bal stuiterde zo het doel in. Dit gebeurde in de bekerwedstrijd tegen Veere, deze wonnen wij uiteindelijk met 4-1.”

De doelman die eerst zijn linkerhand- en voetbalschoen aan deed, had er in zijn tijd bij Kloetinge vaak te maken met verre uitwedstrijden. “Wij speelde vroeger tegen clubs zoals Volendam en Spakenburg. Zo zaten we vanuit Goes soms ruim drie uur in de bus. Het was een onderdeel van mijn leven, mijn vrouw isook sportief en wij hadden samen nog geen kinderen. Je wilde op het hoogste niveau acteren en dat moest je dan er dan ook voor over hebben. Ik heb dat dan ook altijd met veel plezier en voldoening gedaan.”

Lees hier ook een ander artikel over Denise van Endhoven van Unitas’30.