Maarten van Gastelen (43) is als voetballer begonnen bij VV Groot-Ammers. Al snel werd hij ontdekt en ging hij hogerop. Door veel blessureleed kon hij helaas niet het maximale uit zijn carrière halen. Op het moment dat hij besloot te stoppen met voetballen ging hij direct aan de slag als trainer. Zijn laatste klus was bij VV Nieuw-Lekkerland. Ondanks een goede start van het stopgezette seizoen, besloot hij toch een transfer te maken. Aankomend seizoen gaat hij aan de slag als trainer van VV De Alblas.

 Maarten is op zijn vijfde begonnen met voetballen bij VV Groot-Ammers. Op zijn twaalfde waren er meerdere BVO’s waar hij kon gaan voetballen. “Ik ben toen naar DS’79 gegaan. Het was daar allemaal erg goed geregeld, dus kreeg dat mijn voorkeur. Na hier vijf jaar te hebben gevoetbald ben ik terug gegaan naar Groot-Ammers. Ik mocht in Dordrecht blijven, maar het ging niet goed met mijn studie. Aangezien ik bij DS’79 vier keer in de week trainde, leek het mij verstandiger om terug te gaan. Achteraf vind ik dit wel een foute keuze. Het was natuurlijk een enorme stap achteruit. Hier heb ik wel spijt van gehad. Ook scheurde ik in mijn tweede seizoen in het eerste van Groot-Ammers mijn kruisband af.”

Van Gastelen was op het moment dat hij zijn kruisband afscheurde negentien jaar. Dit was voor hem een lange weg terug knokken. Toch kwam hij weer op goed niveau.“Op mijn eenentwintigste speelde ik met Groot-Ammers een oefenwedstrijd tegen ASWH. Ik speelde toen een lekkere wedstrijd, misschien wel de beste van mijn leven haha. Ik kreeg toen al te horen dat ASWH mij zou blijven volgen. Het jaar dat volgde degradeerde ik met Groot-Ammers naar de vierde klasse. Ik wilde niet op dit niveau spelen, dus besloot ik een transfer te maken. Via een kennis ben ik toen bij Bolnes terecht gekomen. Hier speelde ik tweede klasse en draaide ik een goed seizoen.”

Na zijn seizoen in Bolnes kon Maarten kiezen uit verschillende hoofdklassers. Zijn keuze ging toen uit naar ASWH. Ondanks wat complicaties heeft hij hier twee mooie seizoenen gehad.“In deze periode had ik wat blessures en heb ik tussendoor twee knieoperaties gehad. Toch heb ik twee mooie jaren gehad. We zijn twee keer kampioen geworden in de hoofdklasse, destijds het hoogste amateur niveau. Na deze twee seizoenen kon ik blijven, maar ik heb me in deze periode niet kunnen ontpoppen tot basisspeler. VV Papendrecht wilde mij toen graag hebben, zij speelde zondag eerste klasse. Ik heb hier zes prachtige jaren gehad. We zijn in deze periode kampioen geworden en gepromoveerd naar de hoofdklasse. Wederom heb ik ook hier weer een knieoperatie moeten ondergaan. Hiernaast heb ik ook twee keer een beenbreuk gehad tijdens mijn tijd in Papendrecht. Je kunt wel zeggen dat ik enorm veel pech had….”

Op dit moment was Van Gastelen alweer negenentwintig, maar toch wilde hij nog één nieuwe uitdaging aangaan. Hij vertrok naar VV Rijsoord en speelde hier nog een tijdje in het eerste. “Als een knie eenmaal slecht is, zit dit vaak tegen. Ik had veel slijtage en kon wederom niet alles spelen. Toch was het wel weer een leuke periode en heb ik nog wat leuke wedstrijden kunnen spelen. We zijn via de nacompetitie nog gepromoveerd naar de hoofdklasse.” Na twee jaar als trainer is Maarten hierna aangebleven als assistent trainer.

Toen Van Gastelen eenmaal aan het trainerschap had geproefd besloot hij zijn cursussen te gaan halen. Allereerst begon hij bij de A1 van VV Papendrecht. “Hiermee ben ik gepromoveerd naar de derde divisie. Na de jeugd ben ik assistent geworden van de zaterdag 1. Ook hiermee werden kampioen. Ik heb hierna nog een jaar op eigen benen gestaan bij het tweede elftal en weer werden we hier kampioen. Ik heb dus aardig wat prijzen kunnen pakken haha!”

Na zijn tijd bij VV Papendrecht is Maarten bij VV Streefkerk begonnen aan zijn eerste klus als hoofdtrainer. Hier is hij vijf jaar hoofdtrainer geweest. “Ik heb hier een hele mooie en leerzame tijd gehad. Ook hier waren we succesvol. Het eerste seizoen in de vierde klasse speelde we een beslissingswedstrijd voor het kampioenschap tegen Asperen. Voor 2300 man speelde we helaas 1-1. Asperen had een beter doelsaldo, dus werden zij kampioen. Het tweede seizoen kwamen we in een andere competitie terecht. Dit was voor ons verfrissend na zo’n seizoen. Hier wisten we wel kampioen te worden en promoveerde we naar de derde klasse. De drie jaren hierna hebben we eigenlijk moeiteloos in de derde klasse gespeeld.”

Van Gastelen vertrok na vijf jaar bij Streefkerk naar VV Nieuw-Lekkerland. “Vorig jaar begonnen we erg sterk en deden we mee in de top vier. Helaas scheurde onze keeper zijn kruisband af en raakte we hem kwijt. Dit was voor ons wel een aderlating. We belandde ook echt in een dip en verloren een aantal wedstrijden achter elkaar. Gelukkig wonnen we de laatste wedstrijd nog met 3-0 en sluit je het toch nog fijn af. We eindigde dit seizoen zesde en dat was eigenlijk wel de doelstelling.”

Afgelopen seizoen was het team van Maarten flink versterkt. Zelf had hij een plek in de top vijf in zijn hoofd met hierbij het bereiken van de nacompetitie. Helaas is de competitie door de coronacrisis vroegtijdig geëindigd. “Helaas zijn we niet verder gekomen dan een keurige derde plek. Ik had er best wel wat hoop in. De laatste wedstrijd wonnen we dik verdiend van de koploper. Ik denk dat we de aankomende jaren nog zullen denken; wat als dit seizoen goed kon worden afgemaakt. Hiernaast is het natuurlijk echt niet leuk om op deze manier afscheid te moeten nemen. Zo zullen er nog veel meer trainers zijn die op deze manier vertrekken bij hun club.”

Aankomend seizoen staat Van Gastelen aan het roer bij VV de Alblas. Ondanks een hele goede start van het afgelopen seizoen met VV Nieuw-Lekkerland besloot hij toch om te vertrekken. “Ik ben echt een gevoelsmens. Soms blijf je voor vijf jaar bij een club, maar het komt ook voor dat je na twee jaar weer toe bent aan een nieuwe uitdaging. Ik heb met verschillende clubs gesprekken gevoerd. De Alblas had een goed verhaal en willen echt gaan bouwen. Het was voor mij natuurlijk wel een gok, want voor de corona stonden ze één na laatste en was het alles behalve zeker dat ze in de derde klasse bleven.”

Maarten heeft vaak de vraag gekregen waarom hij naar de Alblas is vertrokken, ondanks de goede start van het afgelopen seizoen met Nieuw-Lekkerland. Zelf vindt hij dit ook een lastige vraag. “Tegenwoordig moet je best wel vroeg een keuze maken. Misschien was die keuze wel op een verkeerd moment. Niet dat ik er spijt van heb, want ik heb enorm veel zin om bij de Alblas aan de slag te gaan. Hier ligt een mooie uitdaging. Wel ga ik waarschijnlijk het goede voetbal en de entourage rondom de toppers in de eerste klasse missen. Ik heb dan ook zeker de ambitie en de wil om binnen enkele jaren terug te keren op dat niveau. Ik moet het een mooie club vinden en dat vind ik VV de Alblas. Ik leef van seizoen tot seizoen en doe gewoon waar ik me goed bij voel. Ik kijk er naar uit om weer aan de slag te gaan!”