joery-van-der-waal-vv-de-zwerver

Joery van der Waal (31) woont samen met zijn vrouw en dochter in Zwijndrecht. In het dagelijkse leven is hij docent Sport en Bewegen op een middelbare school in Rotterdam-Zuid. Joery is op zijn vijfde begonnen met voetballen bij ZVV Pelikaan. Na een uitstapje naar Sportclub Feyenoord keerde hij al snel terug naar ZVV Pelikaan. Hier besloot hij op jonge leeftijd het voetballen naast zich neer te leggen en zich te gaan focussen op het trainerschap. Aankomend seizoen gaat hij aan de slag als hoofdtrainer van VV De Zwerver.

Van der Waal begon op zijn vijfde met voetballen bij ZVV Pelikaan, maar vertrok alweer op zijn tiende. Hij is toen vertrokken naar Sportclub Feyenoord. “Ik heb hier een jaartje of zes gevoetbald. Het was op dat moment super gaaf om daar te mogen voetballen, omdat ik als kleine jongen natuurlijk profvoetballer wilde worden. Als jochie droomde ik er van, maar als ik er nu op terug kijk sloeg het eigenlijk nergens op. Zo bijzonder was het niet haha.”

Op een gegeven moment wilde Joery graag met zijn vrienden voetballen en keerde hij terug bij ZVV Pelikaan. Hier sloot hij bij de JO-19 aan. Naast dat hij weer voor ZVV Pelikaan ging voetballen besloot hij ook direct trainer te worden in de jeugd. “Ik heb aan verschillende elftallen training gegeven. Ik begon bij de aller jongste gasten en kwam uiteindelijk tot assistent bij het eerste.”

Zelf voetbalde hij in deze periode in de selectie van ZVV Pelikaan. Op een gegeven moment kwam hij op het punt dat er een keuze moest worden gemaakt, omdat het niet meer viel te combineren.
“Spelen in de selectie en het trainen van een selectieteam was niet meer te combineren. Het was voor mij veel te druk. Ik ben toen gaan nadenken en kwam erachter dat ik meer lol haalde uit het training geven dan zelf te trainen. Ik heb toen besloten me daar meer op te gaan focussen.”

De keuze die Van der Waal hier moest maken was natuurlijk niet makkelijk.
“Het is wel grappig als ik daar aan terug denk. Zelf dacht ik als voetballer dat ik best goed was en te weinig kans kreeg om in het eerste te voetballen. Achteraf ben ik van mening dat ik minder goed was dan ik dacht. Ik had gewoon het geduld moeten behouden. Dat heb ik niet gedaan, dus koos ik voor het geven van training. Ik heb absoluut geen spijt van de keuze die ik heb gemaakt, want dan had ik ook niet gestaan waar ik nu sta.”

Afgelopen twee jaar stond Joery als assistent trainer van het eerste naast Driss El Akchaoui. Vorig jaar heeft hij zijn UEFA B gehaald, dus wilde hij dit jaar graag hoofdtrainer worden.
“Het was mijn ambitie om ergens als hoofdtrainer aan de slag te gaan. Ik ben toen rond gaan kijken en zodoende kwam VV De Zwerver op mijn pad. Ik heb toen de stoute schoenen aangetrokken en bij hen aan de bel getrokken. Na een aantal gesprekken beviel het van beide kanten zo goed dat ik er ben aangenomen. Aankomend seizoen sta ik dus voor het eerst als hoofdtrainer op eigen benen!”

Vorig seizoen is VV De Zwerver gepromoveerd van de derde naar de tweede klasse. Joery kijkt er enorm naar uit om aan de slag te gaan. “Ik wil aankomend seizoen gewoon zo hoog mogelijk eindigen. Dit seizoen zaten ze in West 2, maar we willen graag naar Zuid 1 zodat we wat meer in de regio voetballen. Stapje voor stapje willen we ons stabiel in de tweede klasse vestigen. Dit doe je niet in één jaar, maar hier moet echt naar toe worden gewerkt.”

Nu alles stil ligt was het voor Van der Waal anders kennismaken dan normaal. Toch heeft hij hier het beste van proberen te maken. “Ik heb een lijst opgesteld waarin de spelers konden aangeven wanneer ik ze telefonisch kon bereiken. Zo heb ik op die manier kennis met ze gemaakt. Gelukkig wordt hier positief op gereageerd. Iedereen staat te trappelen om weer te gaan beginnen. Verder ben ik met de voetbaltechnisch zaken bezig om zo goed mogelijk aan de slag te kunnen. Het begint zeker al te kriebelen om van start te gaan!”

Als alles goed gaat verwacht Van der Waal binnenkort een tweede kind, een zoontje. “Dat wordt natuurlijk een voetballer haha! Ik heb het geluk dat ik vier dagen in de week werk als docent. Hierdoor kan ik naast het voetbal zo veel mogelijk tijd besteden aan het gezinnetje. Ik kijk er enorm naar uit om hem te verwelkomen!”

Klik hier voor een ander artikel over VV De Zwerver.

Voor meer informatie over VV De Zwerver, klik hier.