jan-verveer-vv-nieuw-lekkerland

Jan Verveer (54) heeft als voetballer de jeugdelftallen doorlopen bij ASWH en heeft hier het eerste elftal bereikt dat uitkwam op het hoogste amateurniveau. Aankomend seizoen start hij als assistent trainer van Nieuw-Lekkerland dat uitkomt in de eerste klasse. Verder is hij in het dagelijks leven sportleraar op het basis en voortgezet onderwijs. Na verschillende clubs te hebben gehad als trainer had hij er even geen zin meer in. Toch hebben ze hem bij Nieuw-Lekkerland weten te enthousiasmeren om weer aan de slag te gaan in de voetballerij.

Aan het begin van zijn loopbaan als trainer is Verveer begonnen bij Dordrecht ’90.
“Ik zat op het CIOS en moest voor deze opleiding stagelopen. Ik ben toen bij Dordrecht ’90, wat nu FC Dordrecht is, terecht gekomen. Al snel werd ik hier trainer van het tweede elftal en kreeg ik een contract aangeboden. Dit heb ik twee jaar gedaan.”
Na deze periode is hij aan de slag gegaan als jeugdtrainer van ASWH. Zelf voetbalde hij in deze periode ook nog graag. “Ik was op een zaterdag jeugdtrainer bij ASWH en op de zondag voetbalde ik zelf bij VV Alblasserdam. Dit heb ik heel wat jaren gedaan.”

Vervolgens belandde Jan Verveer voor zijn werk in de gevangenis. “Ik was hier werkzaam als sportleider en gaf dus sportlessen in de gevangenis. Dit doe ik al een lange tijd niet meer. Op dit moment ben ik gymnastiekleraar op het basis en voortgezet onderwijs.”
Ook heeft hij zijn diploma gehaald voor het geven van cursussen voor de KNVB. Naast de diploma KNVB-docent is Verveer ook nog een periode actief geweest als scout voor Sparta.

Alweer een tijd geleden kwam Verveer bij ZVV Pelikaan terecht. “Ik ben hier eerst jeugdtrainer geweest en vervolgens ben ik trainer van het eerste geworden. Vanaf dit moment tot aan nu volgde er heel veel clubs waar ik hoofdtrainer ben geweest. Ameide, Groot-Ammers, Nieuw-Lekkerland, De Zwerver en als laatste club VV Dilettant. Ik heb in deze periode vaak verkeerde keuzes gemaakt waardoor ik niet bij de juiste club terecht ben gekomen. Dat ligt ook een beetje aan mezelf denk ik dan maar..”

“Ik was eigenlijk helemaal klaar met voetbal. Ik ben een paar keer ontslagen als trainer, dus ik had er geen zin meer in.” Verveer kent de huidige trainer van Nieuw-Lekkerland goed en heeft met hem contact gehad over spelers voor de nieuwe selectie. “Ik wist dat er een aantal spelers vertrokken bij Nieuw-Lekkerland en heb toen contact gehad met Bert Buizert (hoofdtrainer) over het aantrekken van een aantal nieuwe spelers. Op een gegeven moment vroeg hij mij; Lijkt het je niet wat om assistent trainer te worden?”

“Allereerst zei ik meteen nee joh, dat is niks meer voor mij. Een paar weken later vroeg hij het weer en ben ik uiteindelijke met de technische commissie gaan praten. Zo staat Jan Verveer volgend jaar als assistent trainer van Bert Buizert langs de lijn haha. Voetbal is m’n passie en laat je nooit meer los. Ik was net als vele andere een jaar of zes toen ik begon met voetballen, dus ik kan gewoon niet zonder.”

Als trainer heeft Verveer zijn beste tijd bij Ameide gekend. “Ik ben hier kampioen geworden en zo zijn we dus gepromoveerd. Het was een hele fijne club en paste echt bij mij. Ik mocht hier ook blijven, maar zoals ik al zei; Jan is niet zo goed in het maken van keuzes. Ik was hier drie jaar trainer geweest en kon verlengen. Zelf had ik echter ook ambities en wilde ik een nieuwe uitdaging aan gaan. Helaas pakte dit anders uit dan gehoopt.”
Ook als speler vond hij het natuurlijk mooi om zo’n hoog niveau te halen. “Ik heb met ASWH tegen clubs als IJsselmeervogels gespeeld. Dit was een mooie periode om mee te maken.”

Echter heeft Verveer ook dieptepunten gekend, vooral als trainer. “Ik ben met VV de Zwerver gedegradeerd en ik ben als trainer een paar keer weggestuurd. Helaas hoort dit erbij, maar het blijven natuurlijk vervelende momenten.”
Gelukkig heeft hij als speler geen grote dieptepunten gekend. “Ik ben nooit ernstig geblesseerd geweest. Ja, aan het eind van mijn carrière waren m’n achillespezen op, maar dat voorkom je niet. Dan ga ik maar een beetje tennissen op de maandagavond, vind ik ook super leuk haha”

Zodra het voetbal mag worden opgestart, gaat Jan Verveer weer aan de slag bij Nieuw-Lekkerland. “Ik heb er enorm veel zin in. Binnen onze groep zijn er een hoop jongens die stoppen of vertrekken. We moeten dus echt weer aan een nieuw team gaan bouwen. Dat is een leuke uitdaging.”
Dit is ook een van de dingen die Verveer toch wel het leukste vindt aan het trainersvak.
“Een team creëren en een bepaalde band met jongens opbouwen. Ook nu alles stil ligt merk ik dat ik niet alleen het voetbal mis, maar ook enorm het sociale aspect. Als trainer krijg je ook uitdagingen die ik leuk vind. Zorgen dat je door een verandering de wedstrijd kan omgooien is hier een voorbeeld van. Dat vind ik ook gaaf om te doen.”

Voor een ander artikel over VV Nieuw-Lekkerland, klik hier.

Klik hier voor meer informatie over VV Nieuw-Lekkerland.