Gwaeron Stout (26) is bij VV De Zwerver begonnen met voetballen. Al snel trok hij de aandacht van Feyenoord en heeft hij hier een groot gedeelte van de jeugd doorlopen. Helaas moest hij op zijn zestiende vertrekken en keerde hij terug naar zijn oude club. Na een aantal wedstrijden in het eerste van de Zwerver kon Gwaeron naar Kozakken Boys. Hier hoefde hij niet lang over na te denken en al snel tekende hij zijn contract. Na een uitstapje bij IJsselmeervogels het afgelopen seizoen heeft hij besloten weer terug te keren naar Werkendam.

Stout is begonnen met voetballen bij VV De Zwerver toen hij een jaar of vijf was.
“Mijn vader is hier altijd actief geweest, dus zodoende ben ik daar natuurlijk ook terecht gekomen.
Al snel pikte Feyenoord mij op. Toen ik zeven jaar was werd ik gescout. Ik heb hier tot mijn zestiende gezeten. In het topsport is het zo dat wanneer ze je niet meer goed genoeg vinden, je helaas mag vertrekken. Ik voelde het wel een beetje aankomen. Je merkte dat er sommige net wat verder waren op die leeftijd. Tuurlijk was ik teleurgesteld en ben ik het er niet altijd mee eens geweest, maar ik heb het prima weten te verwerken.”

Gwaeron keerde na zijn tijd bij Feyenoord terug naar de Zwerver. Hier belandde hij in eerste instantie in het tweede elftal.
“Ik was nog maar zestien en heel klein, dus speelde ik een jaar in het tweede. Bij Feyenoord heb ik echt een top tijd gehad, maar je merkte dat het op een amateurvereniging veel meer om plezier ging. Het jaar dat volgde speelde ik wel in het eerste elftal en eigenlijk na iets van tien wedstrijden trok ik direct weer de aandacht. Kozakken Boys wilde met me in gesprek en daar was ik natuurlijk vrij mee rond. Ik speelde met de Zwerver destijds nog eerste klasse. Kozakken Boys is in de regio natuurlijk één van de grootste clubs. Als achttienjarige hoef je daar natuurlijk niet lang over na te denken!”

Bij Kozakken Boys heeft Gwaeron Stout hele mooie dingen mogen meemaken.
“Onder de trainers Arie Schep, Danny Buijs en Ton Cornelissen zijn we natuurlijk kampioen geworden in 2015. Dat was een uitzonderlijk mooi jaar. Ook het jaar dat we het kampioenschap net misliepen tijdens de kampioenswedstrijd tegen Katwijk was een prachtig seizoen. Ondanks het mislopen van de titel was het echt een goed seizoen. Als team groeide we naar elkaar toe en op een gegeven moment wonnen we elf wedstrijden op rij. We stonden vijftien punten achter op Katwijk en dat hebben we allemaal rechtgetrokken. Dat was zeker iets moois wat we bereikt hebben met z’n alle. Dat we onszelf niet beloond hebben is natuurlijk eeuwig zonde. Ik baal er nog steeds enorm van als ik eraan denk.”

Naast deze twee goede jaren zijn de KNVB beker wedstrijden ook erg speciaal. Gwaeron vond de wedstrijden tegen de clubs uit de eredivisie het mooiste.
“Als ik echt een wedstrijd moet uitkiezen, dan is dat de wedstrijd uit bij PEC Zwolle. In een vol stadion terwijl Zwolle op dat moment vierde of vijfde stond in de eredivisie. We hebben toen verlenging kunnen afdwingen. Zelf scoorde ik de gelijkmaker in de 88e minuut haha. Dat zijn momenten die je altijd bij zullen blijven. Hiernaast hebben we het ook tegen Vitesse lang kunnen volhouden. Verder hebben we ook clubs uit de Keuken Kampioen divisie uit weten te schakelen. Dat zijn mooie momenten geweest voor Kozakken Boys.”

Vanaf zijn achttiende tot aan vorig jaar is Stout actief geweest voor Kozakken Boys. Hier is hij uitgegroeid tot belangrijke speler en werd hij uiteindelijk aanvoerder. Toch besloot hij vorig seizoen te vertrekken naar IJsselmeervogels.
“Ik ben vorig jaar naar IJsselmeervogels vertrokken, omdat mij dit een grote en bijzondere club leek. Achteraf kan ik zeggen dat het best wel meeviel. Kozakken Boys doet als club niet veel onder aan IJsselmeervogels. Tuurlijk, als je naar de supporters en sponsoren kijkt is IJsselmeervogels een stuk groter. Echter miste ik het warme gevoel bij Kozakken Boys. Het is wat kleiner waardoor je meer binding hebt met iedereen. Dit miste ik bij IJsselmeervogels.”

Naast het minimale verschil in clubs was ook de reistijd iets om over na te denken voor Gwaeron.
“Ik moest een uur reizen naar het sportpark van IJsselmeervogels. Ik woon inmiddels in Werkendam en vond het t’ reizen niet waard. Als je een uur moet reizen voor iets dat niet eens zo veel groter is, ga je toch wel even nadenken. Ook kijkend naar mijn verleden bij Kozakken Boys was de keuze niet heel moeilijk. Ik wilde graag terug, dus zodoende speel ik aankomend seizoen weer voor Kozakken Boys.”

Ambities om hogerop in de Keuken Kampioen divisie te gaan voetballen heeft Stout niet echt.
“Ik zie dat niet zo zitten. Je traint dan vier keer in de week, midden op de dag. Hierdoor kan je ernaast niet werken, terwijl de salarissen hier niet top zijn. Rond je twintigste is het wel gaaf, omdat je dan nog de aandacht kunt trekken voor een transfer naar de eredivisie. Zelf wil ik nog lange tijd een hoog niveau halen bij Kozakken Boys en voorop in de strijd gaan. Ik hoop ooit nog is een kampioenschap te pakken met Kozakken Boys. Dan hebben we wel een jaar nodig waarin alles klopt.”

Gwaeron Stout werd twee jaar voor zijn vertrek aanvoerder van Kozakken Boys.
“Over het aankomende seizoen is dit helemaal niet ter sprake gekomen. Van Nuland is op dit moment ook een hartstikke goede aanvoerder. Tuurlijk is het leuk om de band om te hebben, maar ik hecht er niet heel veel waarde aan. Ik zeg toch altijd wel waar het op staat.”
Gwaeron is een middenvelder die zich zowel op het verdedigende als aanvallende aspect focust.
“Ik ben niet de grootste, dus moet vooral uit de duels blijven. Ik hou er van om de bal op te halen voor de verdediging en vervolgens het spel te verdelen. Ik pik meestal zo’n 4 of 5 goals mee in een seizoen. Dat is voor een middenvelder ook wel belangrijk.”

Nu alles stil ligt probeert Stout zichzelf fit te houden door thuis oefeningen te doen en te hardlopen.
“Ik doe thuis wat krachtoefeningen en probeer zo nu en dan even te hardlopen. Zolang we nog niet weten waar we naartoe kunnen werken doe ik het rustig aan. Kozakken Boys is afgelopen week weer begonnen met trainen, maar ik mag nog niet meetrainen. Helaas wordt dit niet toegelaten door IJsselmeervogels. Ik baal hier natuurlijk van en vind het erg jammer van ze. Helaas kan ik hier niks aan doen en moet ik wachten tot mijn contract is afgelopen. Tot die tijd probeer ik er zelf het beste van te maken!”

Voor een ander artikel over Kozakken Boys, klik hier.

Klik hier voor meer informatie over Kozakken Boys.