Frans-Ceton

Frans Ceton (43) is op dit moment trainer van Olympia’60 uit Dongen en inmiddels al tien jaar actief in het trainersvak. Met de ingang van volgend seizoen staat hij aan het roer bij V.V. SEOLTO waar hij al eens actief is geweest als hoofdtrainer. In de jeugd is hij zelf actief geweest als speler van Feyenoord en heeft hij hier de O17 en O19 doorlopen.

“Ik wilde niet naar de amateurs van Feyenoord en heb gekozen om bij Unitas zondag te gaan spelen. Na Unitas ben ik nog actief geweest voor Heerjansdam en Papendrecht.” Toen Frans verhuisde naar Tilburg is hij het dichter bij huis gaan zoeken. Hier is hij bij SV Triborgh begonnen (momenteel SV Reeshof). Na SV Triborgh is hij naar DESK gegaan. Hierna is hij nog een jaar actief geweest voor Turnhout. Toen kreeg hij een aanbieding als hoofdtrainer van RKSV Sarto. “Leuk en aardig maar eigenlijk wilde ik zelf nog voetballen. We hebben toen de combinatie gemaakt met speler coach. Dit was behoorlijk lastig, maar ik wilde het gewoon ervaren. Je wordt afgerekend als speler en als trainer. Je gaat zoveel coachen in het veld dat je je eigen spel vergeet. Ik heb mezelf een keer gewisseld. Ik speelde niet goed en wilde een statement maken naar het team toe dat ook ik gewisseld kan worden.”

Het jaar daarop is hij gestopt als voetballer en heeft hij zich verdiept in het trainersvak. Dit omdat de combinatie heel moeilijk was. “Ik vind het eigenlijk jammer, want ik ben heel vroeg gestopt. Ik was begin dertig en dat is nog vrij jong om te stoppen. Echter kreeg ik wel de kans als hoofdtrainer en wilde ik deze kans grijpen.” Na 2 jaar Sarto is Frans nog een jaar actief geweest als speler van de vierdeklasser Gudok en is hij hiermee gepromoveerd. Na Gudok is hij drie jaar bij V.V. SEOLTO actief geweest als hoofdtrainer. Voor hij bij Olympia’60 terecht kwam heeft hij de clubs SV Capelle en SVW uit Gorinchem nog onder zijn hoede gehad. Op dit moment is hij aan zijn tweede jaar bezig bij Olympia’60.

“Toen ik bij Olympia’60 mijn contract tekende stonden ze vijfde en keken ze nog naar nacompetitie voor promotie. In de twaalf wedstrijden hierna pakte ze maar één punt en kreeg ik natuurlijk een hele andere uitdaging. Ik moest er een team van maken en de jongens moesten er weer plezier in krijgen.” De eerste acht wedstrijden in de vierde klasse behaalde Frans twee punten, maar niemand op de club die hier een probleem van maakte. “Men wist in welke fase het team zat, we waren echt aan het opbouwen. De tweede periode behaalde we in negen wedstrijden eenentwintig punten. Dat is waar ik het voor doe.” V.V. SEOLTO heeft gevraagd of Frans terug wilt keren als hoofdtrainer van het eerste elftal. “V.V. SEOLTO is een hele warme club. Na drie jaar actief te zijn geweest zijn we goed uit elkaar gegaan. Zelf heb ik er niet aan gedacht. Maar als ik alle clubs waar ik actief ben geweest op een rij zet, staat SEOLTO bovenaan als het gaat om de club waar ik het liefst wil terugkeren.” Bij V.V. SEOLTO ziet Frans een gelijkwaardig scenario en kan hij gaan bouwen aan een sterk team.

Als voetballer is Frans van mening dat hij het uiterste uit zijn carrière heeft gehaald. “Tuurlijk wil je altijd betaald voetbal spelen. Echter weet ik wat ik kan en heb ik gewoon twaalf jaar op het hoogste amateur niveau gespeeld. Met DESK hebben we destijds een periode weten te pakken en dit was mooi om mee te maken.” Als jeugdtrainer vond hij het vooral leuk om de groei bij jonge jongens te zien. “In mijn tijd bij Sarto heb ik Jürgen Locadia nog een jaartje mogen trainen. We speelde toen derde divisie en werden gelijk kampioen. Voetballend hoefde ik hem weinig meer bij te brengen, maar ik heb er wel voor gezorgd dat hij plezier in het voetbal bleef houden.” Hij wilde zelfs nog een jaartje blijven, omdat we een hecht team hadden opgebouwd.

Buiten het voetbal om heeft Frans een vriendin en twee kinderen waar hij ook zoveel mogelijk tijd mee wilt doorbrengen. Beide jongens voetballen bij SC ’t Zand. “De oudste speelt in de O13 in de tweede divisie, dat is leuk om te zien. Ze spelen tegen het echte Feyenoord O12, van zulke wedstrijden moet je genieten.”

Meer informatie over Olympia’60? Klik hier.
Klik hier voor een ander artikel over Olympia’60.