west-brabant-olympia60-frans-ceton-oosterhout

Na twee seizoenen komt er een einde aan de samenwerking tussen Olympia’60 en Frans Ceton. De trainer kijkt terug op de afgelopen anderhalf jaar, blikt vooruit op de tweede seizoenshelft en bespreekt de toekomst van zijn huidige team. “Er zit veel potentie in dit elftal.”

Welke club uit de regio Oosterhout speelt in tenues die gelijkenissen vertonen met die van Feyenoord? Dit is een makkelijke quizvraag voor voetbalkenners. Het is uiteraard Olympia’60 dat een soortgelijk rood-wit shirt heeft als de Rotterdamse topclub en de zwarte broek en zwarte sokken maken de vergelijking van de Dongense club met de vijftienvoudig landskampioen van Nederland compleet. Momenteel zwaait er met Frans Ceton een oud-Feyenoorder de scepter bij Olympia’60, al haalde hij daar nooit het eerste. “Ik speelde in de B- en A-jeugd, maar hierna ging ik terug naar de amateurs. Ergens is het speciaal voor me dat Olympia’60 in deze tenues speelt, zeker omdat Feyenoord mijn favoriete club is gebleven”, zegt hij.

UITDAGING
Ceton werd vorig jaar trainer van Olympia’60 en hij stond direct voor een uitdagende missie. Toen hij een contract tekende stond het elftal op een stabiele plek in de derde klasse, maar de club kende een dramatische seizoenshelft. De zaterdagvereniging degradeerde en veel spelers trokken hierna de deuren van sportpark Crispijn achter zich dicht. “Ik moest even slikken, twijfelde oprecht of ik wel moest instappen op dat moment”, zo kijkt Ceton terug op die periode. “Maar ik heb er geen spijt van dat ik de uitdaging ben aangegaan. Ik moest vanaf nul beginnen en dat was niet makkelijk, maar met onze jonge groep hebben we na een slechte start een goede reeks neergezet. Dat resulteerde in een zevende plek op de ranglijst en we grepen bovendien net naast de tweede periodetitel.”

FUNDAMENT
De trainer bouwt dit seizoen verder aan een stevig fundament voor Olympia’60, al draagt hij deze klus na dit voetbaljaar over aan een nieuwe architect. Ceton gaat op zoek naar een nieuwe uitdaging. “Je moet aan de club en aan jezelf denken. Het leek me het beste om het gesprek niet meer af te wachten met het bestuur, maar zelf de jongens en de staf al vroeg te vertellen dat ik na dit seizoen stop”, legt hij uit. “Ik denk namelijk dat het een mooi moment is voor me om verder te kijken. Het bestuur vroeg me om het eerste team weer op de rails te krijgen na de degradatie en dat is denk ik aardig gelukt. We hebben met onze jonge groep veel stappen gezet en er zit nog altijd veel potentie in dit team. De club kan nog veel plezier beleven aan deze spelers. Zo lang ik trainer ben, hoop ik dat we stijgen op de ranglijst. In de eerste seizoenshelft hebben we onnodig veel punten laten liggen.”

Ceton is nog lang niet klaar als hoofdtrainer in het amateurvoetbal. Dat is niet verrassend. Zijn vader Frans en broer Jerome Ceton zijn net als hijzelf hoofdtrainer, de passie voor voetbal zit diepgeworteld binnen het gezin. “En die gaat ook nooit meer weg. Er zijn weinig dingen mooier dan voetbal.”

Meer informatie over Olympia’60? klik hier.
Klik hier voor de hele krant van Oosterhout.