Henk Bovekerk beschrijft SV Noordeloos in unieke kroniek

0
378

Henk Bovekerk – hij hoopt dit jaar zestig jaar lid van SV Noordeloos te zijn – legt op dit moment de laatste hand aan een kroniek die 27.000 dagen SV Noordeloos in 75 jaar beschrijft. Op 6 juli viert de club dit jubileum. ”Ik leg dit vast op basis van gegevens die mij ter beschikking staan. Dat zijn notulen en onderdelen uit eerdere knipsels. Ik kom vreugde en verdriet tegen, maar daar is deze voetbalclub niet uniek in. Dat komt overal voor.”


NOORDELOOS – Tijdens dit gesprek geeft Bovekerk aan dat die morgen een jonge vrouw, moeder van twee bij SV Noordeloos spelende jongens, is overleden. ”Deze vrouw deed veel voor de club. Weer zo’n triest moment voor de club en het dorp waar veel mensen elkaar kennen. Dat is dan weer zo’n schaduwzijde, maar zo is het leven en je moet nu eenmaal weer verder kijken. Maar dat hakt er in onze gemeenschap wel stevig in. En dat na de euforie van de winst van ons eerste elftal tegen Peursum. Dat moet je op ons niveau vergelijken met een overwinning van Feyenoord op Ajax.”

Direct na de Tweede Wereldoorlog ontstonden veel voetbalclubs. Zo ook in Noordeloos, waar aanvankelijk NFC (Noordeloos Football Club) werd opgericht. Later kwam er een schrijven van de KNVB dat er in Nederland nog een club met de naam NFC (in Nootdorp) actief was.

”Wij hebben er toen SV Noordeloos van gemaakt omdat er bij ons ook een gymnastiekclub en een volleybalafdeling aan was toegevoegd waardoor er een soort omnivereniging was ontstaan”, weet Bovekerk uit overlevering. Het clublied gaat overigens nog altijd over ‘Wij zijn de boys van NFC, die strijden voor hun mooie dorpje’.

Noordeloos is na de oprichting in 1945, waar het op een veldje in de polder ten zuiden van de provinciale weg actief was, begonnen. ”Voetballen in Noordeloos was niet voor iedereen”, weet Henk Bovekerk. ”Sport had immers niet de zegen van de goden en steun vanuit de politiek. Van burgemeester Schakel kregen wij toch een bescheiden subsidie van 150 gulden om water naar de kleedkamers te brengen. Niet genoeg, maar met wat schenkingen is het toch gelukt.” De verhuizing in 1969 naar het huidige sportcomplex, lukte door de aankoop van grond van de boerderij van Baltus Verhoef. Aanvankelijk hechtten de gras- zoden niet aan de bodem, dat gaf grote problemen.

”Een trieste situatie, die door veel zelfwerkzaamheid door de leden is hersteld. Mooi was wel dat er door de heer Bassa een lichtinstallatie werd geschonken. Elke club wilde tegen ons graag een lichtwedstrijd spelen.” Uiteraard ging de club groeien omdat ook ouders van jeugdleden begonnen in te zien dat sporten goed is voor kinderen. Een tweede speelveld was noodzakelijk en eind jaren zeventig werd dat veld aangelegd zodat SV Noordeloos verder kon. ”Het nieuwe veld ligt overigens wat lager en bij veel regen is het onbespeelbaar, maar gelukkig hebben wij nu kunstgras.”

Inmiddels was ook het vrouwenvoetbal, na initiatief van de overleden Arie Bassa, opgericht. ,,Mevrouw Geerte Kooijman-Bikker, onderwijzeres, heeft jaren- lang deel uitgemaakt van het team en heel veel energie in onze vrouwenafdeling gestoken. Zij is een bindende factor tussen jongelui en onze voetbalclub”, stelt Bovekerk.

Henk Bovekerk, getrouwd en vader van vier kinderen, was van de jaren zestig tot 1986 voorzitter van SV Noordeloos. In de jaren negentig was hij opnieuw even voorzitter omdat Hendrik van Vuren vertrok. Later stapte hij nog een keer in als voorzitter van het algemeen bestuur. ”Zo ben ik altijd wel met dit clubje bezig geweest. Ik heb er alles opgepakt: de financiën, het secretariaat. Ik heb er heel veel tijd aan besteed. Nu geef ik mensen het advies dat zeker niet te doen omdat anderen dan denken ‘hij zal het wel doen’. De taken moeten nu echt verdeeld worden.” Terecht is duizendpoot Bovekerk door SV Noordeloos benoemd tot erelid. Henk Bovekerk was eveneens bestuurslid en vice-voorzitter van de KNVB. ”Het was de periode van de oude afdeling Dordrecht.” Voor zijn inspanningen voor de voetbalbond werd hij benoemd tot erelid van de afdeling Dordrecht en later lid van verdienste van de KNVB. Bij zijn vertrek in 1996 werd hij door de KNVB benoemd tot bondsridder. De emolumenten die daaraan verbonden zijn, zijn gratis toegang en een goede plaats bij alle wedstrijden van Oranje en de bekerfinale.

Henk Bovekerk was tijdens zijn eerste periode als voorzitter van SV Noordeloos ook actief bondsscheidsrechter in de voetballerij. ”Ik vond het leuk en had bovendien die beweging nodig. Ik ben niet groot en was dus geen hinde die over het veld rende. Ik heb overigens wel op redelijk niveau mijn wedstrijden gefloten.” Hij vervolgt: ”Ik werd in 1958, ik was pas zestien jaar, correspondent voor verschillende kranten. Zo kwam ik in de journalistiek terecht terwijl ik de opleiding voor onderwijzer volgde. Ik ben uiteindelijk voor de klas gaan staan, maar kon of wilde dat niet combineren met mijn inspanningen voor de krant.”In 1967 trad hij dienst van het blad De Merwestreek. Later werd hij, tot eind 2003, chef eindredactie van De Dordtenaar en chef van de streekredactie.

Klik hier voor meer informatie over SV Noordeloos.
Klik hier voor de volledige krant van de Alblasserwaard.