Jan-van-der-Velde-DVV'09

Jan van der Velde (50) is zelfstandig ondernemer en eigenaar van stukadoorsbedrijf Delostuc. Daarnaast is hij erg betrokken bij voetbalvereniging DVV’09 uit Dirksland. Jan is clubscheidsrechter (voorheen KNVB) en fluit hier regelmatig een wedstrijd. Sinds twee jaar regelt hij ook de trainingskampen van het eerste en het tweede elftal. Dit doet hij met veel plezier en groot succes!

Jan woont samen met zijn vrouw en Delano in Dirksland. Ze hebben twee zonen: Delano en Lorenzo. Delano is ook actief bij DVV’09 en speelt in het eerste elftal. Zelf heeft Jan ook nog een lange tijd gevoetbald. Als kind woonde hij in Rozenburg. Hier heeft hij de jeugdelftallen doorlopen bij v.v. Blankenburg. Jan was redelijk talentvol en besloot op zijn zestiende om in de zaal te gaan keepen bij de Rozet. Helaas scheurde hij hier op zijn twintigste zijn voorste kruisband af. ‘’Toen waren er in die tijd nog geen goede behandelingen tegen gescheurde kruisbanden. Ik werkte die tijd bij stukadoorsbedrijf Bernisse. Zij waren toen ook hoofdsponsor van Simonshaven 1. Toen ik een nieuwe kruisband kreeg heb ik hier vanaf mijn 27e tot mijn 30e in het eerste elftal gekeept.’’

Helaas scheurde Jan toen zijn kruisband in zijn andere knie. In 2004 is hij met het gezin naar Dirksland verhuist. In 2007 heeft hij zijn scheidsrechter papieren gehaald. ‘’Die tijd ik trainde ik het elftal van mijn zoon. Dit was bij v.v. Dirksland. Ook hield ik hier als scheidsrechter mijn conditie op pijl. Af en toe hadden ze bij een partijtje een keeper nodig, en trok ik mijn handschoenen weer aan. Toen werd ik op mijn 37e gevraagd of ik toch weer lid wilden worden. Dit heb ik uiteindelijk geaccepteerd en heb vanaf mijn 37e tot mijn 40e in het eerste van v.v. Dirksland gekeept.’’ Dat hield dus in: op zaterdag fluiten voor de KNVB en op zondag keepen bij v.v. Dirksland.

In het laatste jaar scheurde Jan voor de derde keer zijn kruisband af. Deze heeft hij er toen uit laten halen zonder vervanging. Dit omdat hij sinds 2002 zijn eigen stukadoorsbedrijf had. ‘’Het is namelijk een duur grapje als je zo lange tijd niet kan werken.’’ Toch heeft Jan twee maanden keihard getraind om mee kunnen doen in de Champions League in de Staver. Dit is een toernooi wat elk jaar plaatsvind. Hier doen alle eerste elftallen uit de regio aan mee en wordt gespeeld in sporthal de Staver te Middelharnis. ‘’Ik heb ervoor gezorgd dat ik op spierkracht het toernooi heb kunnen keepen. Dat ging eigenlijk zo goed, dat ik toch had besloten om het laatste seizoen zonder kruisband af te maken. Gelukkig is dit allemaal goed gegaan!’’ Toen de club ging fuseren naar DVV’09 vond Jan het een mooi moment om zijn carrière af te sluiten. Daarna is hij ook nog een paar jaar keeperstrainer geweest bij DVV’09.

In het najaar van 2006 begon Jan aan de opleiding voor KNVB scheidsrechter en deze in het voorjaar van 2007 afgerond. Het seizoen erna heeft hij deelgenomen aan de startersgroep. ‘’Ik begon met het fluiten van wedstrijden uit de derde klasse reserve. Het is de bedoeling dat er rapporteurs langskomen om je te beoordelen. In dat eerste jaar heb ik geen rapporteur gezien! Toen wilde de KNVB mij voor een tweede jaar in de startersgroep gooien. Dit heb ik geweigerd en ben toen lekker voor DVV’09 gaan blazen.’’ Met name de elftallen van JO-19 1 en JO-17 1. Ook fluit hij vriendschappelijke wedstrijden in de regio. Wanneer er een tekort is schiet Jan vaak te hulp en dit doet hij met plezier. ‘’Wel fluit ik graag de leukere en wat pittigere wedstrijden. Ik sta er ook in mijn vrije tijd en wil er zelf ook een stukje voldoening uit halen.’’

Een jaar geleden heeft Jan naar de KNVB gebeld. ‘’Ik schrok ervan wat er soms voor scheidsrechters worden aangesteld voor eerste elftallen. Ik zie vaak dat er scheidsrechters van rond de 70 aangesteld worden die het eigenlijk niet meer kunnen belopen. Dan moet je je als KNVB toch een beetje gaan schamen! Ik heb aangegeven dat ik beschikbaar was en best een spelregeltoets en conditietest wilde doen. De KNVB gaf toch aan dat ik de hele opleiding opnieuw moest volgen. Dit terwijl ik al drie stagewedstrijden had gefloten, en na het halen van mijn diploma constant ben blijven fluiten. In principe hoef je die opleiding ook maar één keer te doen. Dat ik dit zonder reden opnieuw moet volgen gaat buiten mijn principes!’’

Vijf jaar geleden heeft Jan een huis gekocht in Spanje. Dit is gelegen in het zuidoosten in Torrevieja. Hier is hij ongeveer de helft van het jaar te vinden. Een paar jaar geleden vroeg iemand van DVV’09 als geintje of ze hier niet een keer op trainingskamp konden komen. ‘’Toen zat ik samen met mijn vrouw in Spanje en bedacht ik dat ik wel even kon rondneuzen wat de mogelijkheden waren. Aangezien ik hier veel mensen ken ben ik me hier verder gaan verdiepen. Ik heb toen contact opgenomen met hoofdtrainer John Klein, en vroeg hem of hij het zag zitten om in Torrevieja op trainingskamp te gaan. Aangezien ik alles zelf regel kan ik de kosten zo laag mogelijk houden. Daarnaast kan je leuke prijzen bedingen omdat het in het laagseizoen is. (Tweede zaterdag van Januari) En dat vond men een goed idee!

Twee jaar geleden is DVV’09 voor het eerst in Spanje op trainingskamp gegaan. Dit met het eerste en tweede elftal, maar ook met de begeleiding en een aantal sponsors. Hierdoor kwamen ze op een totaal van 48 man. Zij vertrokken donderdagochtend en kwamen zondagmiddag weer terug. Uiteraard wil je op trainingskamp een wedstrijd kunnen spelen. Dit is niet heel moeilijk, maar eigenlijk willen de plaatselijke clubs alleen zo vroeg mogelijk op donderdag voetballen. Spanje heeft namelijk geen winterstop, en daardoor moeten de plaatselijke clubs op zaterdag gewoon een wedstrijd spelen.

Daarnaast moeten er twee elftallen als tegenstanders geregeld worden, aangezien we met twee selecties zijn. Het eerste jaar vertrokken de spelers van DVV’09 in de ochtend vanuit Dirksland en moesten ze in de avond een wedstrijd spelen. Die waren daarna helemaal kapot! Dit hebben we het tweede jaar niet meer gedaan, en in plaats daarvan hebben we trainingsdagen gehad. Er werd dan een trainingscomplex afgehuurd waar ook een lunch verzorgd werd.

‘’Het is natuurlijk wel het leukste om hier een wedstrijd te kunnen spelen. En bedacht toen, ik kan ook een andere vereniging meenemen hiernaartoe die ook op trainingskamp gaat. Dit uiteraard zonder winst te genereren. Wel onder voorwaarde dat er een eerste en tweede elftal mee gaat.’’ Er zijn echter maar weinig verenigingen die met twee elftallen op trainingskamp gaan.

Bij de vraag of hij niet heel veel werk op zijn hals haalt reageert Jan kalm. ‘’Dat maakt mij niet uit! Ik vind het ook echt leuk om te doen. Ook is het belangrijk dat er een dagprogramma geregeld wordt. Het is namelijk niet de bedoeling dat ze zich elke middag al om twee uur gaan volgieten. Uiteraard hoort een biertje er wel bij op een trainingskamp. Toch is het streven om dit alleen tot avonds te beperken!’’

Ook kreeg iedereen van het trainingskamp de mogelijkheid om hun eigen menu te kiezen. Dit konden zij vooraf samenstellen en hierdoor elke dag hun eigen gerechten kiezen. Zo hadden ze toch de luxe van á la carte eten.

Aankomend jaar zal DVV’09 op woensdagmiddag vertrekken. Van 6 Januari tot zondagmiddag 10 Januari zal het trainingskamp plaatsvinden. Als er verenigingen geïnteresseerd zijn kunnen zij een mail sturen naar onderstaand adres. Ook kunnen de vertrektijden voor deze verenigingen verschillen. Als er maar tijd is om met het 1e en 2e elftal om een wedstrijd te kunnen spelen. De prijzen voor het hele trainingskamp zullen niet meer zijn dan de kostprijs.

Voor aankomend jaar zijn er alweer plannen gemaakt. ‘’We hebben twee jaar dezelfde elementen gehad. We zijn bijvoorbeeld met 200cc quads door de bergen gaan scheuren. Dit was langs een prachtig meer, een heel gaaf parcours. Wanneer er een andere vereniging mee gaat, kunnen zij in principe hetzelfde programma volgen. Uiteraard is dit niet noodzakelijk.’’

Dit jaar hebben de trouwe sponsoren de datum alweer vastgezet. Ze willen dit absoluut niet missen. ‘’Die mensen hebben ook een hart voor de vereniging, en daar zal je geen werk uit halen. Die doen het net als ik uit liefde voor de club!

Is uw voetbalvereniging geïnteresseerd in een trainingskamp in het prachtige Torrevieja, tegen een zo laag mogelijke prijs? Dan kunt u mailen naar: jbvandervelde@upcmail.nl

Met als voorwaarde dat er twee selectie elftallen aanwezig zullen zijn.

Klik hier voor meer informatie over DVV’09.

Voor een ander artikel over DVV’09, klik hier.