BERT KOOMEN RIJNSBURGSE BOYS

Een doorlopend contract ontbinden bij Feyenoord. Het gebeurt zelden. Bert Koomen besloot daartoe in de zomer van 2017. Via FC Lisse belandde de 22-jarige rechtsback afgelopen zomer bij Rijnsburgse Boys. Hij voelt zich prettig in de Tweede Divisie. “Een mooie competitie met lekker veel derby’s.”

RIJNSBURG – ‘En nu speelt hij bij een topclub’. Zo heet het boek dat moeder Lita Gunther acht jaar geleden uitbracht. Ze beschrijft daarin de ervaringen van een moeder met een kind dat heel goed kan voetballen, wordt ontdekt en elke dag naar een profclub, in dit geval Feyenoord, reist om zijn droom waar te maken. “Het is opgeschreven als een dagboek en loopt tot en met de C1 van Feyenoord. Het voelt best vreemd om over jezelf te lezen. Ze speelt met de gedachte om een tweede deel uit te brengen met de periode daarna. Of het gebeurt, weet ik niet. Bij de boekpresentatie destijds was Regi Blinker aanwezig. Waarschijnlijk ga ik in januari bij hem stagelopen, bij Life After Football. Het contact stamt van toen.”

Vorig jaar zomer pakte Bert Koomen weer een studie op. Op ROC Mondriaan aan het Leeghwaterplein in Den Haag volgt Bert Koomen Marketing & Communicatie. “In november hebben we een project uitgevoerd waarin we een campagne op poten moesten zetten over de gelijkheid van mensen. Dat ging gepaard met interviews op straat. Die beelden monteerde ik eigenhandig. Leuk werk om te doen.”

Een nieuwe wereld voor de rechtsback. Tot zijn twintigste stond voetbal op één. Op zijn negende maakte hij de overstap van Ter Leede naar Feyenoord. Alles verliep crescendo totdat hij in de winter van 2016 de voorste kruisband van zijn rechterknie afscheurde. Opgelopen toen hij bleef haken in het kunstgras van NEC en zijn lichaam wel verder bewoog. “Ik heb twee maanden mijn kruisband opgetraind zodat het hersteltraject na de operatie vlekkeloos zou verlopen. Orthopedisch chirurg Meuffels voerde de ingreep in het Erasmus MC ziekenhuis in Rotterdam uit. De herstelperiode was zwaar, maar ik ben een doorzetter, blijf altijd doorgaan. Ook al zag ik maanden geen bal. Toen ik na bijna een jaar t was en enkele wedstrijden speelde, beloonde Feyenoord me met een tweejarig contract. Het shirtje, dat ik bij de presentatie kreeg, hangt nu bij mijn broer. Ik kon hem zo belonen voor de steun die hij me altijd gaf.”

FC DEN BOSCH
“Het probleem blijft dat Feyenoord geen tweede team heeft dat in de voetbalpiramide uitkomt. De kloof tussen de Onder 19 en het eerste elftal is enorm. Ik had destijds Bart Koopen Nieuwkoop en Rick Karsdorp voor me. Van mijn lichting spelen alleen Calvin Verdonk (nu FC Twente, red.), Gustavo Hamer (nu PEC Zwolle, red.) en Mo El Hankouri (nu FC Groningen, red.) nog in de Eredivisie. Ik werd halverwege het seizoen uitgeleend aan FC Den Bosch. Trainer Jan Gösgens van Feyenoord Onder 18 komt daar vandaan. Achteraf had ik daar een huisje moeten nemen. Nu reed ik zeven dagen in de week 120 kilometer heen en weer vanuit Hillegom of Sassenheim, waar mijn vader en moeder wonen. Voor mijn rust niet goed. Ik speelde vijf duels in het eerste, maar het vaakst in de beloften in de Derde Divisie. Daar haalde ik geen plezier uit. Na a oop van het seizoen keerde ik terug naar Feyenoord en liet ik mijn contract ontbinden.”

“Waarom zou ik blijven? Ik had het gevoel dat niemand zich om me bekommerde. Ik viel tussen wal en schip. Voor de jeugd was ik te oud en bij de trainingen van het eerste elftal was ik niet welkom. Ik ben iemand die duidelijk weet wat hij wil en dat was niet op de tribune zitten en zo je salaris ontvangen. De afweging op dat moment was best moeilijk. Een speler moet maximaal twee jaar in de Eerste Divisie spelen en dan door naar de Eredivisie. Anders kun je beter in de Tweede Divisie gaan spelen en een maatschappelijke carrière opbouwen. Ik koos voor die laatste optie. Bij FC Lisse vond ik het plezier in het voetbal weer terug.” Via de Play-Offs degradeerde Koomen met de geelhemden naar de Derde Divisie.

“Vorig jaar maakten we geen kans op promotie. Ik verwacht dat de kans klein is dat FC Lisse op korte termijn de sprong maakt. Rijnsburgse Boys speelt jaarlijks in de top en twee jaar geleden speelde ik met Lisse hier. De grote achterban viel me toen al op. Ik zag dat alles goed was geregeld. Ik wilde niet te ver gaan reizen voor een club. Dat is verspilde energie. Rijnsburgse Boys is twintig minuten. Ideaal.”

DREIGING
Waar Bert Koomen bij FC Lisse naar de rechtshalfpositie was gehaald, speelt hij bij de Uien weer als rechtsback. “De jnste positie. Ik ben iemand met veel duelkracht, snelheid, die komt daar van pas. Ik stond gelijk in de basis en dat was ook mijn doel. We spelen goed voetbal en willen in de top blijven meedoen. Waarom niet? Al spreek ik liever pas na de winterstop een doelstelling uit. Ik ben sowieso iemand die het liefst van wedstrijd naar wedstrijd kijkt en uitgaat van eigen kracht.”

Heeft hij de ambitie om terug te keren in het betaald voetbal? “Dat weet ik niet. Rijnsburgse Boys heeft een optie voor een jaar, maar ik ben iemand die het van seizoen tot seizoen bekijkt. Anders leidt het alleen maar af. Ik heb het prima naar mijn zin. Ik speel elke wedstrijd, er komt telkens veel publiek en we hebben een leuke ploeg. Wat er in de toekomst gebeurt, zie ik wel.” (SB)

voor de hele krant van de tweededivisiekrant. Klik hier
Meer informatie over Rijnburgse Boys? Klik hier.
Klik hier voor een ander artikel over de tweededivisiekrant.
Klik hier voor een ander artikel over Rijnburgse Boys.