Voetbaldier van Hoeven is klaar voor de vierde klasse

0
492
9_Hoeven_Speler

Hij speelde in de jeugd onder meer tegen Ajax, Feyenoord en West Ham United, maar komt bij Hoeven inmiddels samen met vrienden uit op een ‘mooi niveau’. Al is dat niveau na de degradatie van vorig seizoen, nu toch net een beetje minder mooi, beseft Wouter van Oosterhout. “Of het terecht was? Ik denk van niet.”

Maar terecht of niet, Hoeven moet het dit seizoen toch echt in die vierde klasse gaan proberen. Hoe het zo ver heeft kunnen komen? De twintigjarige Van Oosterhout heeft wel een idee. “Geen geweldig voetbal gespeeld, maar we hebben ook wel wat pech gehad. Goals die dan net niet vallen. Dat soort dingen.” Helemaal als je kijkt, naar het jaar daarvoor, herinnert hij zich. “Toen zat ik zelf nog in de jeugd, maar eindigde het eerste gewoon in de middenmoot.” Inmiddels derdeklasser af, kijkt hij terug op een teleurstellend verloop van de competitie. Niet alleen voor de ploeg, maar ook voor hem persoonlijk. “Ik ben vooral veel geblesseerd geweest, in totaal heb ik maar zo’n zeven wedstrijden gespeeld. Enkelbanden, hamstring.”

Spannend

En dat terwijl de inwoner van het dorp, eigenlijk van kleins af aan niet beter weet. “Sinds mijn vijfde zit ik bij Hoeven, begonnen in de F5. Zo opgebouwd naar het eerste.” Al maakte hij onderweg, nog wel een uitstapje. Om extra te trainen dan welteverstaan. “Bij de Eerste Nederlandse Voetbalschool, zo heette dat echt. Op de zondag, dat was een goed niveau.” Sterker nog. “We werden zesde op een toernooi met Ajax, Feyenoord en West Ham United.” De tegenstanders heten nu dan misschien anders, aan zijn plezier is in al die jaren niks veranderd, vertelt Van Oosterhout. “Samen met vrienden, gewoon gezellig en lekker voetballen.” Toch lukte dat laatste, afgelopen seizoen eigenlijk maar niet. “Als je ergens onderaan staat, weet je dat het spannend gaat worden. Toen dat besef er was, kwam de ‘drive’ wel weer in de ploeg, maar we hadden het eerder kunnen voorkomen.” Al had hij daar zelf, vaak vanaf de zijlijn, dus maar weinig invloed op. “Je hoopt natuurlijk steeds dat we winnen, maar je hebt vooral het gevoel dat je mee wilt doen.” In zijn tweede seizoen bij het eerste, moet dat anders, vindt Van Oosterhout. “Qua slimmigheidjes is het in het begin echt wel even wennen. Ook tactisch. Voetballend vind ik het verschil met de jeugd meevallen.” Nu de teleurstelling van de degradatie is verwerkt, kan er weer vooruit worden gekeken. Ook door de middenvelder zelf. “Ik heb tot nu toe nergens last van én ben klaar om te spelen!” Tijd voor een voorspelling dus. “De vierde klasse is over het algemeen meer duels, denk ik. Hopelijk kunnen we bovenin meedoen en ons voetbal laten zien.”

Beter maken

Kampioen worden en zo snel mogelijk terugkeren, dat is eigenlijk het doel. Met Van Oosterhout als centrale man op het middenveld. “Ik speel het liefst als verdedigende middenvelder, als ‘zes of acht’. Een voetballend type, iemand die graag combineert. Veel de bal hebben, een man passeren en het spel maken.” In een vrij jong team, met genoeg potentie, heeft ook Van Oosterhout zijn eigen ambitie: “Zo hoog mogelijk spelen. Dat heb ik altijd geroepen. Als voetballer, moet je ook zo’n doel hebben. Dus als die kans komt, wil ik dat wel een keer proberen.” Al laat hij Hoeven ook weer niet zó makkelijk achter, vertelt de dorpeling snel. “Je moet er altijd goed over nadenken. Ik heb het hier ook heel erg naar mijn zin met mijn vrienden.” En niet alleen als voetballer. “Sinds vier jaar ben ik ook jeugdtrainer. Dit seizoen van de JO15. Hiervoor was ik assistent bij NAC JO16. Het is heel mooi om die kinderen beter te maken.” Uit liefde voor het spelletje. “Voetbal spreekt me gewoon aan. Ik kijk het ook veel op tv, vaak met vrienden. Barcelona of de Premier League. Eigenlijk volg ik alles wel.” Met zijn UEFA B op zak, liggen op dat gebied voldoende mogelijkheden. “Dat zou ik graag voort willen zetten, maar ik ben ook net begonnen met een HBO-studie. Dan is het lastig te combineren. Wie weet in de toekomst.” En dus komt hij voorlopig nog lekker op het fietsje naar sportpark Achter ‘t Hof. Maar de vraag is voor hoelang. “Op een hoger niveau voetballen én jeugdtrainer bij NAC… Dat zou mooi zijn!”