Vivianne Koene gaat FC ‘s-Gravenzande jeugd bijstaan

0
153

FC ’s-Gravenzande introduceert dit seizoen met een performance coach een nieuwe functie. Vivianne Koene gaat zich vijf uur in de week bezighouden met het realiseren van een hogere productiviteit en betere effectiviteit van jeugdspelers.

Koene (30) is een bekend gezicht op sportpark Juliana. Ze is al zes jaar werkzaam als fysiotherapeut bij de ’s-Gravenzandse fusieclub. “Met technisch manager Ron van Meerten ben ik gaan kijken op welke manier ik de medische staf verder kon aanvullen. Ik ben naast sportfysiotherapeut ook bewegingsagoog. Die richt zich op het optimaliseren van bewegingen en prestaties. Als performance coach kijk je ook naar de omstandigheden om tot de beste prestaties te komen.”

FC ’s-Gravenzande staat te boek als een ‘vooruitstrevende’ amateurclub die niet stil wil staan en altijd op zoek is om vooruitgang, op welk gebied dan ook, te boeken. “De talentontwikkeling neemt een belangrijke plaats in, de jeugdopleiding is de levensader van de club”, zegt Koene. “Daarom wordt er altijd gezocht naar methodes die bij FC ’s-Gravenzande toe te passen zijn.”

De resultaten van metingen (met onder meer hartslagmeters) die een paar keer per jaar zullen plaatsvinden vormen de basis voor het werk van Koene. “Spelers leggen een fysieke test af en als je dat een paar keer per jaar herhaalt wordt een patroon zichtbaar in de fysieke ontwikkeling. Daarnaast is de input van trainers belangrijk. Zij geven aan of er grote veranderingen zijn in de voetbaltechnische ontwikkeling. Dat samen geeft een beeld van een speler.”

Dat beeld kan voor Koene aanleiding zijn om in gesprek te gaan met de desbetreffende jeugdspeler en ouders. “We gaan kijken wat de reden zou kunnen zijn dat de prestaties minder zijn. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Zijn er problemen op school, wordt er goed gegeten of te veel gegamed.”

Doel daarbij is de desbetreffende speler niet te dwingen tot andere keuzes. “Ik wil de speler een spiegel voor houden en bewust maken van dat bepaald gedrag gevolgen heeft voor zijn optreden op het veld. Ik zal nooit zeggen dat hij die Turkse pizza niet moet eten, wel dat een beter alternatief prestatiebevorderd zal werken. Het gaat erom dat spelers gaan nadenken over hun doen en laten en dat ze beseffen dat alles wat ze doen van invloed kan zijn op het voetbal. De één kan rustig tot tien uur ’s avonds op vrijdag op de Playstation spelletjes doen zonder dat zijn prestaties daar de volgende dag onder lijden, de ander presteert zaterdag juist wel een stuk minder.”

“De inzichten die we krijgen kunnen voor de trainers ook weer gebruikt worden voor maatwerk in de training. Uiteindelijk leidt betere prestaties ook tot meer plezier en voldoening.”

Koene realiseert zich dat spelers, trainers en ouders moeten wennen aan de performance coach. “Het is een relatief onbekende functie en ik kan me goed voorstellen dat mensen in het begin wat terughoudend reageren. We spreken bewust van coach en niet van trainer. Op informatieavonden laat ik zien wat het inhoud en betekent.”