Van den Hoek wil vooral het individu bereiken

0
266
29_Kogelvangers_Trainer

Wonend in Rotterdam en op meer dan veertig minuten rijden van zijn nieuwe club, moest het verhaal tijdens zijn kennismaking wel héél mooi zijn. Nou, dat was het. En dus is Pascal van den Hoek sinds dit seizoen trainer van derdeklasser Kogelvangers. “Alsof het ons vijfde gesprek was, zo voelde het.”

En dat is maar goed ook, want zoals gezegd moet de 50-jarige Van den Hoek daarvoor een aardig stukje rijden. “Het is een eind weg, maar de klik was er. De sfeer die de club uitstraalt, daar had ik meteen een goed gevoel bij.” Ook na het zien van een wedstrijd én training. “Gevoelsmatig is dat voor mij belangrijk. In totaal hebben we drie gesprekken gehad, eigenlijk wisten we het na de eerste allemaal al wel. Toen reed ik met een grote glimlach naar huis. Daar wil ik graag werken, dacht ik!” Zo geschiedde. “We hebben een volwassen groep, met jongens die elkaar al langer kennen. Dat merk je wel, daardoor hoef je niet te beginnen met bouwen.” En dus lopen ze eigenlijk een klein beetje voor. “De echte mannen, sterkhouders en leiders, die hebben we al!”

Aanvoelen

Een mooie uitdaging, voor de Rotterdammer die voorheen vijf seizoenen trainer was bij SSS en zes jaar bij GOZ. “Ik was toe aan iets nieuws. Ze zochten bij Kogelvangers iemand die ‘close’ is met een spelersgroep. Een trainer die op persoonlijk vlak betrokken is.” In dat plaatje, bleek Van den Hoek meer dan perfect te passen. “Voor mijn werk begeleid ik op school jongeren met een problematiek. Dan begin je toch aan te voelen wat een persoon of groep nodig heeft. Even druk erop, of juist even niks. Je merkt op een gegeven moment wat werkt. Communicatie is daarin heel belangrijk.” Eigenschappen die je bij een nieuwe club, natuurlijk meer dan uitstekend kunt gebruiken. “Ik kende Kogelvangers niet echt. Alleen van naam.” Toch zet Van den Hoek, die elf seizoenen geleden begon als trainer bij SSS, hoog in. “We willen bovenin meedraaien, dat zijn we met deze groep aan onze stand verplicht.” Zeker ook na de vijfde plaats van afgelopen seizoen. “Dat willen we benaderen of het liefste natuurlijk overtreffen!” Toch is dat voor de trainer, misschien niet het allerbelangrijkste. “De mensen moeten vooral een leuke wedstrijd zien. We willen een eigen smoel aan Kogelvangers geven.” Wat dat is? “Aanvallend voetbal! Af van de lange bal, veel combineren en in de beweging zijn.” Dat vraagt de nodige training én coaching. “Ze worden er af en toe knettergek van, denk ik.” Al is het op een positieve manier, lacht de oefenmeester die in het bezit is van zijn UEFA B. “Vorig jaar heb ik al veel contact gehad met de aanvoerder en de assistent. Daardoor heb ik ook in de persoonlijke aandacht met spelers, veel tijd kunnen steken.”

Plezier maken

Een belangrijk item voor Van den Hoek. “Ik ben een gevoelsmens en wil dat spelers meedenken. Jongens moeten voetbal vooral heel leuk vinden. Dat ze na een zware training nog steeds met een glimlach naar huis gaan.” Want, zo vertelt hij. “Plezier maken met elkaar, is heel belangrijk. Als het niet goed is, moet je dat kunnen zeggen. Een eerste elftal is prestatief, maar wel met gasten die voor hun lol op voetbal zitten. Dat moet je met elkaar zien te combineren.” En dus moet er vooral lekker en goed getraind worden. “Veel positiespelletjes op klein veld, overtal en ondertal én kijken naar elkaar. Niet als een kip zonder kop maar gaan rennen. Daar zit nog wel ruimte voor verbetering.” Gelukkig voor zijn spelers, is er ook altijd tijd voor een dolletje. “De oefeningen gaan achter elkaar door, maar soms doe je ook even iets leuks. Daarna kan het weer serieus. Dat zorgt voor uitdaging en variatie.” Precies dat proces, maakt het voor Van den Hoek mooi om trainer te zijn. “Mijn vader was ook voetbaltrainer, die nam mij overal mee naartoe. Ik stond altijd op een voetbalveld, zo is dat een beetje ontstaan.” Via het CIOS, een baan als sportinstructeur in de gevangenis en de KNVB,

kwam de oud-voetballer van onder meer SCO’63 later zelf dus ook terecht in de dug-out. Met nu de volledige focus op Kogelvangers. “Ik wil hier echt wat neerzetten. De jeugd kan een boost gebruiken, dus die willen we kansen gaan geven. Bijvoorbeeld door ze mee te laten trainen. Maar ook door te kijken naar de trainers die daar lopen.” Voor de lange termijn dus. “Het wordt bij mij altijd meer dan één seizoen. Als het aan mij ligt, zit ik de komende jaren hier!”

Klik op vv Kogelvangers voor de laatste artikelen over de club.
Klik op vv Kogelvangers voor meer informatie over de club.