Unitas’30 en meisjesvoetbal: een goede combinatie.

Het meisjesvoetbal zit in de lift bij Unitas’30. De voetbalgigant uit Etten-Leur met ongeveer 1.600 leden blijkt een magneet voor jongedames uit de regio die allemaal op hun eigen niveau een balletje kunnen trappen. Bij de vereniging pakken ze het opleiden van talentvolle speelsters serieus aan, maar dit moet niet ten koste gaan van het voetbalplezier.

Een donderdag in Etten-Leur. Op deze frisse doordeweekse avond is er buiten weinig te beleven in de West-Brabantse plaats, totdat de felle lichtmasten van sportpark De Lage Banken opdoemen. Hier aan de Concordialaan is het een drukte van belang, want op de vijf velden wemelt het van de teams. Veel jonge knaapjes in geel-zwarte trainingspakken werken zich in het zweet op de kunstgrasvelden, maar het zijn niet alleen maar jongensteams die fanatiek staan te trainen.

Een groepje gedreven jongedames werkt namelijk een aantal pittige sprintoefeningen af, tot grote tevredenheid van de toekijkende Marcel de Bruijn en Richard Rockx. “Ze worden conditioneel flink onder handen genomen. Niet altijd even leuk, maar dat onderdeel hoort ook bij het voetbal als je beter wilt worden”, zegt De Bruijn.

Gelukkig voor Unitas’30 zijn er voldoende meisjes die lid worden bij de grootste club van Etten-Leur, om inderdaad een betere voetbalster te worden. “We hebben ongeveer 160 voetballende meisjes en dames bij Unitas’30”, vertelt De Bruijn even later in de hypermoderne kantine van de club. Als jeugdcoördinator werkt hij samen met onder meer Richard Rockx aan de professionalisering van de meisjes- en damestak bij Unitas’30.

De club schreef dit seizoen elf meisjesteams en twee damesteams in voor de competitie en is daar erg content mee. “Op het gebied van meisjesvoetbal zijn we veruit de grootste club in de omgeving en dat is erg leuk”, aldus De Bruijn. “Niet alleen meisjes uit Etten-Leur, maar vanuit andere dorpen krijgen we aanmeldingen van jongedames. Dat wil zeggen dat we hier goed bezig zijn met zijn allen. Dat is een compliment voor al onze vrijwilligers die zich inzetten voor deze tak binnen de club.”

Dat zijn er een hoop. Sinds het seizoen 2016-2017 besloot men bij Unitas’30 de schouders te zetten onder de professionalisering van het meisjes- en damesvoetbal. “Met ons eerste vrouwenteam willen we zo hoog mogelijk gaan spelen. Ook hopen we dat onze selectieteams bij de meisjes allemaal op een goed niveau gaan uitkomen”, vertelt Rockx over de ambitieuze plannen. De jeugdcoördinator prijst zich gelukkig met het feit dat Unitas’30 een behoorlijke vijver van talenten heeft om uit te vissen.

“Veel kleine clubs moeten meiden van allerlei verschillende leeftijden bij elkaar in het team zetten om aan genoeg speelsters te komen, maar daar is hier geen sprake van. Iedereen speelt hier zo veel mogelijk met meisjes van dezelfde leeftijd en dat vinden de speelsters fijn. Wat we wel van plan zijn: meisjes vaker laten meespelen bij jongensteams. Dit is namelijk erg goed voor hun ontwikkeling als voetbalster.”

Net als veel verenigingen kreeg het meisjesvoetbal bij Unitas’30 een flinke boost door de goede prestaties van de Oranje Leeuwinnen. Rockx en De Bruijn zijn beiden vaders van voetballende dochters (bij Unitas’30) en maakten van dichtbij mee hoe de sport bij meisjes steeds populairder is geworden. “Vooral de jongste meisjes gaan tegenwoordig eerder voetballen, dat merken we aan onze ledenaantallen per leeftijdscategorie”, zegt Rockx. “Vroeger gingen veel meisjes eerst sporten als hockey of turnen uitproberen, om later alsnog te switchen naar voetbal. Nu is dat anders en dat is positief. Hoe eerder meisjes gaan voetballen, hoe sneller ze zich ontwikkelen.”

Unitas’30 biedt elk team de gelegenheid om tweemaal in de week te trainen en dus staan de meisjes van de club als er een wedstrijd is vaak driemaal in de week op de velden van sportpark De Lage Banken. Aangestuurd door gediplomeerde trainers worden zij gemotiveerd om het beste uit zichzelf naar boven te halen. Maar dit mag volgens De Bruijn niet ten koste gaan van het spelplezier. “We zijn ambitieus, maar meisjes die puur voor het plezier spelen, zijn voor ons net zo belangrijk. We willen graag dat alle meisjes en dames het naar hun zin hebben bij Unitas’30, dan zijn wij als organisatie ook tevreden.”

 

 

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Pjotr Sanders: de sportverzorger van VVGZ

Pjotr Sanders is 32 jaar en werkt in het dagelijks leven als docent aardrijkskunde op het Heer Bokel College....

Keeper Gino van Luijn begint aan nieuw avontuur bij Delta Sports ’95

Vandaag gaan we in gesprek met doelman Gino van Luijn. Gino is keeper bij Delta sports ’95.  We hebben...

Jacco Vink van Fortuna Be Quick heeft het naar zijn zin

Vandaag gaan we in gesprek met Jacco Vink. De 22-jarige middenvelder speelt al sinds zijn vijfde voetbal. Zijn carrière...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.