Na acht jaar zondagvoetbal maakt Anthony Pique dit seizoen de overstap naar de zaterdag. Zwaluwen Vlaardingen pikte hem op bij DHC in Delft en verwacht van de 29-jarige speler een coachende rol.
Een teamspeler pur sang, noemen alle trainers die met Pique werkte. Ze roemen allemaal het verantwoordelijkheidsgevoel van de bij Sparta in de jeugd gevormde speler. “Ik ben zowel bij Nieuwenhoorn als bij DHC aanvoerder geweest”, zegt Pique. “Bij Zwaluwen verwachten ze dat ik de jonge spelers begeleid en dat ik een coachende rol ga vertolken.”
Bij zijn vorige clubs speelde hij als links- of rechtsback óf als verdedigende middenvelder. “Bij Zwaluwen zal ik ook op één van die drie plekken terechtkomen.” Hij kent de nieuwe trainer Denny Schenkel goed. “Hij was speler bij Sparta toen ik daar in de jeugd voetbalde. We hebben nooit samengespeeld. Toen ik mee ging trainen met de A-selectie was hij net vertrokken naar Willem II.”
Twee jaar maakte Pique, die bij ZBC’97 in Zwijndrecht als klein jongetje begon, deel uit van de jeugdopleiding van Feyenoord alvorens over te stappen naar Sparta, waar hij acht seizoenen actief was. Het eerste elftal bleek net een brug te ver. “Ik combineerde het voetbal met een studie, ik deed fysiotherapie. Dat was zwaar. Ik maakte lange dagen. We trainden ’s morgens om tien uur en vaak was ik pas na achten thuis van school.”
Pique haalde het eerste elftal dan wel niet, hij werd met de A-jeugd van de Kasteelclub wel kampioen van Nederland in 2008. “We hadden een geweldige ploeg. Veel jongens zijn later doorgebroken in het betaalde voetbal. Nick Viergever, Kevin Strootman en Lerin Duarte zaten allemaal in dat team.” Waar Strootman al snel furore maakte op de nationale velden kwam Pique bij TOGR terecht. Bij de inmiddels verdwenen Rotterdamse club bleef hij één seizoen. Nieuwenhoorn, destijds nog een voetbalbolwerk op zondag, was zijn volgende bestemming. “Een echte dorpsclub, met een goede sfeer en entourage. Ik heb er een mooie tijd gehad en ben ook drie seizoenen aanvoerder geweest. Het laatste seizoen rommelde het echter. Er was veel onrust over de mogelijke stap naar de zaterdag. Uiteindelijk degradeerden we het laatste jaar, al maakte dat niet veel meer uit, want Nieuwenhoorn had al besloten om naar de zaterdag te gaan.”
Bij DHC kwam hij min of meer per toeval terecht. “Bright Ampong, die bij DHC speelde, belde mij met de vraag of ik interesse had om naar DHC te komen. Ik had nog geen club. Praten kan altijd heb ik gezegd en nog geen minuut later hing trainer Rob de Lange aan de telefoon. Dat klikte meteen.”
“Ook bij DHC heb ik een geweldige tijd gehad met oud-profs Romano Denneboom, Ricky van den Bergh en Wesley Verhoek. Spelen op zondag ging echter steeds meer tegenstaan. Je was je hele zondag kwijt als je naar Sneek moest. De zaterdaghoofdklasse is een mooie competitie, Zwaluwen een mooie club”, aldus Pique, die in het dagelijkse leven als servicecoördinator/ planner bij Feenstra Beveiliging werkt en daarnaast in de sportartikelen zit. “Ik vertegenwoordig Jomi Sports in Dordrecht. Wij zijn dealer van kledingmerk Macron. Daarnaast hebben wij een eigen merk, Jartazi. FC Dordrecht speelt daar sinds dit seizoen mee.”
Ook heeft Pique een eigen bedrijf, Ballasports. “Ik verkoop allerlei soorten ballen. Voor voetbal, korfbal, handbal, maar ook voor de kinderopvang. In het assortiment zitten de bekende merken als Nike, Derbystar en Adidas, maar we ontwikkelen ook ballen met een eigen webdesign zelf.”