Trainerschap zat bij Björn Vlasblom vroeg in het bloed die nu bij Pelikaan gaat trainen

0
198

Björn Vlasblom maakt komend seizoen de volgende stap in zijn trainersloopbaan. Van het tweede team van Oranje Wit maakt hij de overstap naar de Zwijndrechtse tweedeklasser Pelikaan, waar hij als hoofdtrainer aan de slag gaat.

DORDRECHT – Björn Vlasblom komt het sportpark van Oranje Witoplopen, `geeft volgens de richtlijnen een aantal boksen en maakt zich op voor de training van het tweede elftal. Klaar voor een korte fotosessie en voorbereid op zijn verhaal over zijn volgende droombaan als trainer.

Vlasblom (31) krijgt volgend seizoen als opvolger van Driss el Akchaoui, de Zwijndrechtse zaterdag-tweedeklasser Pelikaan onder zijn hoede. ,,Toen ik hoorde dat Driss bij Pelikaan ging vertrekken, ben ik er brutaal ingedoken. Dit is een club waar denk ik elke trainer graag wil werken. Een vereniging waar spelers uit eigen opleiding de ruimte krijgen om door te groeien naar het eerste elftal. Een vereniging ook die de leden echt verbindt. Dat verklaart de maar liefs veertien seniorenelftallen. Uniek in de regio. Het Peli-gevoel leeft bij deze familieclub.”

Aantrekkelijk
Vlasblom – hij tekende in Zwijdrecht voor een seizoen maar met de intentie om langer te blijven – valt op sportpark Bakestein met zijn neus in de boter. Er wordt gewerkt aan twee nieuwe kunstgrasvelden. Dat is meteen ook de reden dat voor Vlasblom onduidelijk is wanneer hij daar gaat opstarten. ,,Door corona zou ik er mogelijk al in juni kunnen instromen, maar dan moeten wel de velden beschikbaar zijn. Duidelijk is wel dat de spelers niet te lang stil kunnen gaan zitten. Ooit zullen wij toch weer wedstrijden gaan voetballen.”

Pelikaan zal weer worden ingedeeld in de Rotterdams getinte tweede klasse. ,,Ik ken daar alleen de amateurs van Sparta en Deltasport. Gelukkig houden wij wel de derby’s tegen VVGZ hoewel ik ook graag tegen EBOH en Wieldrecht zou spelen.”

Pelikaan haalt een jonge enthousiaste trainer binnen, die in zijn eerste jaren bij Oranje Wit bewees een jonge groep aantrekkelijk voetbal te kunnen laten spelen. ,,Bij Pelikaan heb ik mijn profiel neergelegd. Ik ben geen trainer die een groep afwachtend laat voetballen. Ik verwacht vooral lef van mijn team. Voetbal dat leuk is om naar te kijken en waar de club zich mee kan identificeren. Dan ga je wel eens op je gezicht, maar je gaat wel met opgeheven hoofd van het veld.”

Uitverkochte Kuip
Dat Vlasblom het trainerschap in zou duiken werd al duidelijk toen hij bij Sparta speelde. Op 19 april 2010 debuteerde hij daar bij interim-trainer Aad de Mos tegen FC Utrecht in de eredivisie. ,,Mijn tegenstander was toen Dries Mertens, nu een fenomeen bij Napoli en de Belgische nationale ploeg.” Een week eerder zat Vlasblom in een uitverkochte Kuip al op de bank. ,,Omdat ik tijd had ging ik toen al, na bemiddeling van Frank Wierks, bij Niels Vogelezang meelopen bij de D1 van Oranje Wit. Leuk is dat ik nu samen met hem al verschillende seizoenen het tweede elftal van Oranje Wit begeleid. Toen ik later bij FC Dordrecht speelde, met de helaas overleden Theo Bos als trainer, ben ik dat trainen ook in die periode blijven doen.” Toen hij bij Oranje Wit als speler terugkeerde, heeft hij dat ook volgehouden. Voor de voetballer Björn Vlasblom was het op zijn 25ste klaar toen hij zijn kruisbanden afscheurde. ,,Ik heb er anderhalf jaar over gedaan om fit te raken. Tijdens de eerstvolgende competitiewedstrijd ging het opnieuw fout met diezelfde knie. Vanaf dat moment ben ik volledig het trainersvak ingegaan.” Vlasblom is nu bijna vier jaar verder. Van die knie heeft hij niet veel hinder meer hoewel de kracht uit de knie is verdwenen, maar hij kan wel lekker spelen met zijn zoontje.

Klik hier voor meer artikelen over Pelikaan