Toon Wolters en HBSS: duurzaam succes

0
397
HBSS Toon Wolters

Bij de derde poging was het eindelijk raak en zette HBSS de kroon op het werk en bezegelde het kampioenschap in de derde klasse. Een kampioenschap dat men van ver zag aankomen en ook voor trainer Toon Wolters niet als een verrassing kwam.

“We hebben een goede ploeg met veel individuele kwaliteiten. Als je op een gegeven moment vijftien punten voor staat op de nummer twee dan kun je wel zeggen dat je de terechte kampioen bent.”

De Schiedamse trainer zegt het met een bepaalde ontnuchtering die hem zo typeert. Dat hij bij HBSS nu op handen wordt gedragen door de historische promotie, daar wil hij ver van blijven. “Ik was hier ook de trainer toen we met HBSS tegen degradatie streden. Deze club voelt goed, de mensen zin aardig, de sfeer opperbest. Dat is nog meer waard dan een kampioenschap.”

Omdat het respect en de waardering wederzijds is, besloten club en Wolters hun samenwerking met nog een achtste seizoen te verlengen. In een tijd dat trainers vaak wegwerpartikelen zijn een unicum, beseft ook Wolters. Hij heeft geen advies voor collega-trainers. “Ik ben altijd mezelf gebleven en heb altijd vastgehouden aan mijn voetbalvisie. Ik heb ook altijd open gestaan voor de mening van anderen. Spelers mogen bij van alles vinden van de speelwijze, ze mogen mee-discussiëren.”

Zo ogenschijnlijk HBSS freewheelde naar het voorportaal van het kampioenschap, zo moeizaam was de laatste stap om de campagne tot een goede einde te brengen. Meeuwenplaat, de nummer twee van de rangschikking, stelde tot tweemaal toe het kampioensfeestje van de oranjehemden uit. Eerst door met 2-1 van Deltasport te winnen, waardoor HBSS nog niet aan het kampioensbier kon na de eigen zege op stadgenoot Excelsior’20, vervolgens door het onderllinge treffen winnend af te sluiten.

Wilde HBSS liever in een thuiswedstrijd kampioen worden?
Wolters: “Stellig, nee hoor. Al waren we op het dak ergens kampioen geworden, we wilden de titel zo snel mogelijk pakken. Die wedstrijd in Meeuwenplaat kan je verliezen. Meeuwenplaat heeft een goed team. Twee momenten in de wedstrijd waren bepalend. We kregen een, in mijn ogen, belachelijke strafschop tegen. En we hebben met drie man door teruggefloten vanwege buitenspel terwijl dat het in de verste verte niet was. Als je veel beter bent zullen die momenten niet bepalend zijn, tegen Meeuwenplaat wel.”

Bezig met bet volgend seizoen is Wolters nog helemaal, zegt hij. “De focus ligt nog helemaal op dit seizoen. Na de laatste wedstrijd gaan we ons richten op de nieuwe competitie.” Dan gaat Wolters ook in op de vraag of HBSS iets te zoeken heeft in de tweede klasse. “De spelersgroep blijf nagenoeg intact en we krijgen hier en daar wat versterkingen. Zo staat het er nu voor.”

Klik op HBSS voor de laatste artikelen over de club.
Klik op HBSS voor meer informatie over de club.