Tom Noordhoff helpt talenten op weg naar de top

0
369

Doelman Maarten Stekelenburg, NAC-icoon Patrick Zwaanswijk en scheidsrechter Ruud Bossen. Stuk voor stuk leerden ze op jonge leeftijd het spelletje bij vv Schoten in Haarlem. Wie ook in dat rijtje thuishoort: Tom Noordhoff (27). De middenvelder van FC Lisse zette als klein jochie zijn eerste stapjes op het gras van Sportpark Vergierdeweg. “Bizar waar zo’n kleine club groot in kan zijn, hè.”

In een veel te groot geelzwart shirt draafde Tom Noordhoff op jonge leeftijd over het veld bij zijn amateurclub vv Schoten. Als eerstejaars E’tje kreeg de jongeling een uitnodiging voor de voetbalschool van oud-prof Piet van der Kuil bij Telstar. Al snel pikten ze hem daar uit de groep en mocht hij aansluiten in de jeugd van, toen nog, fusieclub Stormvogels Telstar. Daar ervaarde hij in het begin enkele spannende trainingen. Het spelertje kende in het begin helemaal niemand en hij wist niet op welk niveau zijn teamgenoten zaten. “Gelukkig kon ik me prima meten met de anderen en daardoor vond ik snel mijn plekje.”

Bij Telstar vielen zijn acties op bij scouts van de Nederlandse topclubs. Als eerstejaars D-pupil mocht hij op stage bij AZ, maar hij werd afgewezen. Het jaar daarna liep Noordhoff stage in het team van trainer Frank de Boer bij Ajax. AZ kwam terug, maar viste achter het net. Het talentje verdiende snel een definitief plekje op De Toekomst. Een jongensdroom kwam uit voor de jongeling. Bij de Amsterdammers maakte de voetballer veel progressie. Op zijn zestiende tekende hij zijn eerste driejarige profcontract en hij speelde samen met namen als Donny van de Beek, André Onana, Davy Klaassen, Anwar El Ghazi en bij Nederlandse jeugdelftallen met Nathan Aké. “Het is best gek dat ik nu bij de amateurs speel en zij schitteren in de Champions League. Ik vind het leuk om die spelers op televisie te zien. Met sommigen heb ik nog contact, maar iedereen gaat uiteindelijk zijn eigen weg.”

Andere weg
Noordhoff speelde zelfs twee jaren hoger dan zijn leeftijdsgenootjes. “Door de jaren heen vielen veel vriendjes af, dat was jammer. Zelf doorliep ik redelijk stabiel alle jeugdelftallen tot aan Jong Ajax. Daar stagneerde ik, mede door enkele blessures op ongelukkige momenten.” De middenvelder speelde tijdens interlandperiodes oefenwedstrijden in het eerste, maar voelde dat structureel in de ArenA spelen ver weg was. Jaap Stam kon hem steeds minder minuten geven. “Ik had te maken met spelers die van het eerste terugkwamen en daarom minuten moesten maken. Zelf kwam ik minder in m’n ritme. De ene week speelde je heel goed en de week erna startte je op de bank. Als jonge speler is dat lastig. Dan moet je elke week spelen.” Toch mocht hij zijn contract verlengen van de club. “Maar er was weinig perspectief en ik koos liever voor een andere weg. Ik wilde één stap terug zetten en er vervolgens twee vooruit. Op die manier hoopte ik alsnog de top te bereiken.”

Zijn oude ploeg Telstar bood die kans. Hij speelde één seizoen voor de Witte Leeuwen en liep stage bij het Spaanse Elche, tegenwoordig spelend in LaLiga. “De volgende stap werd uiteindelijk Almere City.” Daar trainde hij hard, maar speelde hij weinig. “Ik besefte me dat ik niet gelukkig zou worden van een heel voetballeven in de Keuken Kampioen Divisie. Ik besloot daarom een stap terug te doen naar het amateurniveau. Zo kon ik ook aan mijn maatschappelijke carrière werken.” Hij begon zijn amateurcarrière bij OFC uit Oostzaan en vertrok vervolgens naar FC Lisse. “Toen de geelhemden mij benaderden had ik gelijk een goed gevoel. Het is een warme club en ze haalden mij als een directe versterking voor het team. Er was meer interesse, maar ik wist gelijk dat Lisse het was. Hier spelen ze bijvoorbeeld op gras en dat was bij OFC niet het geval.” Bij zijn nieuwe team kwam ook een stille hoop uit: de voetbalsfeer in de Bollenstreek ervaren. “Daarnaast trok de instelling van de club me. Het is rustig en er lopen normale mensen met een warm hart voor de ploeg rond. Het is een echte vereniging.” Volgend seizoen gaat hij een nieuw avontuur aan. “Ik ga naar Spakenburg. Die club is net als ik erg ambitieus. Ik wil altijd winnen en dat is daar niet anders. Het wordt een mooi avontuur en een nieuwe uitdaging op het hoogste amateurniveau. Daarnaast lijkt het me fantastisch om de derby te spelen.

Voetbalacademie
In de tussentijd combineert Noordhoff zijn amateurleven met een nieuwe carrière als jeugdcoach. Hij dacht al vaak mee met trainers en deed zijn woordje in de kleedkamer. “Ik kreeg bij Ajax uiteindelijk de mogelijkheid om als jeugdcoach aan de slag te gaan.” Zijn job kwam voort uit een gedachtegang. “Ik besefte het me toen ik ouder werd, maar ik miste een brug tussen het voetbaltechnische en het mentale aspect.” De middenvelder moest in zijn Ajax-tijd lef tonen en schijt hebben op het veld. “De trainers vonden dat ik moest indribbelen vanuit het middenveld en op trainingen lukte dat. In wedstrijden deed ik dat echter een stuk minder.” Na zijn proftijd ging de voetballer nadenken en reflecteren hoe dat kwam. Al snel realiseerde hij zich dat hij veelal koos voor de veilige optie. “Je wilde geen fouten maken”, legt hij uit. “Ik deed er alles aan om het goed te doen en bleef daardoor teveel in mijn comfortzone. Nu weet ik dat je fouten moet maken om weer verder te kunnen groeien”, vertelt hij. “We leven in een prestatiemaatschappij. Zowel op school als in sport wordt er veel van jongeren gevraagd en de één gaat beter met die druk om dan de ander. Zo kwam ik op het idee om een voetbalacademie te starten waar ik BVO- en topamateurspelers help met het behalen van een stukje mentale winst. Het is meer dan alleen voetbal.”

Bij voetbalacademie T.O.M. Training & Coaching gaat Noordhoff in gesprek met talenten en triggert hij in de oefeningen het presteren onder druk. “Trainingen zijn uitdagend en tijdens een training in kleine groepjes of in individuele sessies leer je spelers snel kennen. Ik vind het belangrijk en geloof er heilig in dat je het meest uit een voetballer kan halen als je een goede band hebt met diegene.” Uiteindelijk merkt hij dat de jonge spelers vrijer in hun hoofd worden en meer plezier aan het spelletje ervaren. “Daar doe ik het voor. Hopelijk bereiken zij dan wel wat mij niet lukte.” (TVS)

Bron: Tweede Divisie Krant

Klik op FC Lisse voor de laatste artikelen over de club.
Klik op FC Lisse voor meer informatie over de club.