Terug- én vooruitblik met Jordy Bollaart: ‘Waanzinnig seizoen’

0
92

Jordy Bollaart staat voor zijn tiende seizoen bij Unitas’30. De keuze voor het geel-zwart was de beste uit zijn carrière, met het kampioenschap van afgelopen mei als absoluut hoogtepunt. Hij kan niet wachten om de eerste klasse in te gaan met Unitas’30, het niveau waarop de club volgens velen hoort te acteren.

“Ik heb er zo veel zin in, laat die eerste klasse maar komen”, begint Jordy Bollaart. Het enthousiasme van de 30-jarige aanvoerder is duidelijk. Hij maakte al veel mee in zijn carrière, maar de eerste klasse is nieuw. “Als vereniging van 1600 leden, met het mooiste complex van Breda en omgeving en zo’n goede jeugdafdeling horen wij hier thuis.”

Bollaart is in tien jaar tijd uitgegroeid tot hét gezicht van Unitas’30, velen zullen niet eens weten dat hij toch echt van een andere vereniging komt. Hij stapte in 2010 over van Zwaluwe naar Etten-Leur, in een moeilijke periode. “Unitas’30 was toen net gedegradeerd naar de tweede klasse en in dat eerste seizoen zakten we gelijk weg naar de derde klasse. Als nieuweling is het dan extra lastig, zeker in die tijd. Elk jaar kwamen er toen tien tot vijftien nieuwe spelers, dat is na die tweede degradatie veranderd.”

ROODGLOEIEND
Unitas’30 zette in op de eigen jeugd en klom stapje voor stapje omhoog. Na jarenlang knokken voor promotie, lukte het in 2017 om een uitnodiging voor de tweede klasse te bemachtigen. Het eerste seizoen op dat niveau was moeilijk, maar vorig jaar kwam de beloning met een onverwachts kampioenschap. “Niemand had verwacht dat wij überhaupt mee zouden doen om de titel, wij hadden ook als doelstelling behoud zonder nacompetitie. Alles viel precies goed, waar we een jaar eerder veel pech hadden. We hadden daarnaast allemaal een jaar ervaring opgedaan in de tweede klasse en hebben de speelstijl in de slotfase van de competitie wat aangepast, zijn verdedigend gaan voetballen. Het is een waanzinnig seizoen geworden, het mooiste uit mijn carrière.”

Bollaart heeft de spelersgroep steeds beter zien worden, stapje voor stapje. En dat met eigen jongens, uit de grote en goede jeugdopleiding van de club. “Dat is de visie en die heeft zijn waarde bewezen in de afgelopen jaren. De telefoons van onze trainers stonden na het kampioenschap roodgloeiend. Iedereen wilde bij Unitas’30 komen voetballen, maar ze hebben allemaal hetzelfde gehoord: je begint in het tweede elftal, daar moet je je laten zien. Het huidige eerste elftal heeft krediet opgebouwd en de jeugd krijgt altijd een kans bij Unitas’30.”

VIJFTIG MAN
Het tweede team kon ook wel een impuls gebruiken, het gebeurde afgelopen jaren regelmatig dat Bollaart daar slechts zes of zeven man op het trainingsveld zag staan. Zij speelden in de reserve tweede klasse, een niveau dat niet aansluit bij een eersteklasser. “Nu trainen we met de A-jeugd, het tweede en eerste samen en dan hebben we in totaal zo’n vijftig man op het veld lopen. Die zijn allemaal netjes gekleed in nieuwe trainingspakken en -tenues. Iedereen krijgt hier een kans, dat zorgt voor eenheid.”

Voor de 30-jarige, die inmiddels vader is van een zoon en dochter, was 2018-2019 om nog een reden bijzonder: hij verhuisde van de aanval naar de defensie. In plaats van doelpunten maken, moest hij tegenstanders van het scoren afhouden. “Ik vind het leuk om op het hoogste niveau te voetballen en op deze positie kan ik langer mee dan in de punt van de aanval. Daarnaast ben ik meer van waarde achterin dan voorin, we hebben namelijk al een goede spits met Roman Witting.” Afgelopen seizoen stond Bollaart naast Ferdy Barendse. Wie zijn kompaan in de verdediging nu gaat worden, is de vraag: Barendse scheurde zijn kruisband af tijdens een bedrijventoernooi en komt dit seizoen waarschijnlijk niet in actie.

Bollaart verwacht een lastig seizoen, maar denkt dat Unitas’30 genoeg kwaliteiten heeft om zich te handhaven. Zeker gezien de versterkingen, die de spelersgroep breder maken. “Op dit niveau wordt echt gevoetbald, spelen ploegen geen werkvoetbal. Dat past bij ons, wij hebben er de groep voor om verzorgd en aanvallend te spelen.”

TRAINER
Daarnaast krijgt Unitas’30 een nieuw trainersduo, met Eddie van Vugt en Joris Hendrikx. Althans, nieuw… Hendrikx was vorig jaar de assistent van Kees de Rooij bij het eerste elftal en Van Vugt trainde de JO19-1. “Veel gasten kennen hen dus al, volgens mij is dit een goede zet geweest van de club.” Wellicht vindt Bollaart zichzelf na zijn carrière ook wel terug op het trainersstoeltje. “Ik heb de opleiding UEFA-C gehaald toen ik trainer was van de JO15-1, een leuk team op divisieniveau. Daar heb ik heel erg van genoten, maar nu heb ik het te druk met mijn gezin naast mijn eigen voetbalcarrière. Maar ik hou heel veel van het spelletje, dus wie weet komt het er ooit van.”