Terheijden ziet het opleiden van coaches als een plicht

0
346
terheijden-joop-van-eck

Bij Terheijden wordt het opleiden van eigen trainers steeds belangrijker. De club hoopt de eigen leden te enthousiasmeren voor het vak als oefenmeester, waarmee het zichzelf volgens voorzitter van de technische commissie Joop van Eck eveneens helpt. 

Terheijden ziet het opleiden van coaches als een plicht. Een van de beste voorbeelden is misschien wel Mitchel Boomaars. Als jeugdspeler en huidige speler van de selectie is hij al zijn hele leven verbonden aan Terheijden. Hij combineert zijn eigen voetballoopbaan al enkele seizoenen met een rol als trainer binnen de jeugdopleiding. Momenteel staat hij aan het roer bij de JO16 van de club. “En dat is een heel mooie ontwikkeling vanuit eigen kweek”, vertelt Van Eck. “Het is mooi om te zien waar hij na jarenlange begeleiding is gekomen. Hij heeft nog voldoende potentie om de komende jaren door te groeien.”

Boomaars moet een voorbeeld zijn voor andere spelers die de komende jaren aan het vak als trainer willen ruiken. “Bij Terheijden zien we duidelijk dat het aantal gediplomeerde trainers in de regio heel schaars is”, vertelt Van Eck. “Ook voor ons is het als kleine club steeds weer een uitdaging om op ieder team een goede trainer te hebben. We denken wel dat er veel potentie binnen de club rondloopt. Er zijn veel ouders die enthousiast zijn om een team te trainen. Wij zien het als een mooie klus om hen op te leiden en te begeleiden. Dat is uiteindelijk ook weer goed voor de vereniging. Het is een sneeuwbaleffect. Enthousiaste en goede trainers zorgen uiteindelijk ook voor meer leden.”

In het nieuwe beleidsplan was het een van de aandachtspunten. “Wij sturen vanuit de technische commissie, die bestaat uit vier leden, alle jeugdtrainers en leiders aan. We zijn vaak aanwezig op de trainingen, sparren met hen over oefenstof en geven handvaten mee voor op het veld. Motto binnen de club is om alles met de bal te doen. Vanuit die denkwijze leiden wij onze trainers op.” Terheijden hoopt er zelf de vruchten van te plukken. “Trainers van buitenaf halen is leuk, maar dat zijn vaak toch passanten. Het is mooi om eigen mensen dingen te leren en kansen te geven.”

Het geeft Van Eck veel voldoening. “Ik krijg er veel energie van om te zien dat het werkt. Onze trainers zijn van een goed niveau. Het is aan ons de taak om hen optimaal te laten werken. Plezier, passie en professionaliteit staat voorop bij onze trainers. Natuurlijk willen we winnen, maar zeker in de jeugd is ook goed voetballen een prestatie. Dat moet voor iedereen kunnen op zijn eigen niveau. Het is leuk om te zien als de coaches stappen maken.”

Van Eck houdt zich als voorzitter van de technische commissie ook bezig met bijvoorbeeld de teamindelingen en de prestaties met het eerste elftal. Afgelopen seizoen promoveerde Terheijden naar de derde klasse. “Daarmee hebben we onze doelstelling behaald. De komende jaren moeten we kijken of er meer in zit. Ik denk dat er nog genoeg potentie in de club en de spelersgroep zit. We zijn goed bezig binnen de club.”

Klik op de link voor meer artikelen over SV Terheijden
Klik op link voor meer informatie over SV Terheijden