‘Talentvolle jeugd klaarstomen voor het seniorenvoetbal is prachtig’

0
161

SINT ANNALAND – Hij heeft op het eiland Tholen bij alle clubs de trainerspost vervuld, behalve bij Tholense Boys. Momenteel is Cees Stoutjesdijk echter alweer voor het derde seizoen werkzaam als jeugdtrainer bij WHS uit Sint-Annaland. En dat werken met jeugd bevalt hem uitstekend.

Ooit begon hij zijn trainersloopbaan in de jeugd van SV Smerdiek, waar hij later in verschillende etappes ook enkele keren het eerste elftal trainde. Hij is nog altijd daar de langstzittende trainer met maar liefst acht seizoenen. Daarin pakte hij twee kampioenschappen, een afdelingsbeker én een periodetitel. De laatste club van Stoutjesdijk als seniorentrainer was v.v. Vosmeer.

“Toen combineerde ik dat echter al met het trainen van de jeugd bij WHS. Dat doe ik nu daar voor het derde seizoen en het werken met jeugd is mooi. Het klaarstomen van talentvolle jeugd voor het seniorenvoetbal is prachtig. En om er met elkaar een team van te maken op en ook buiten het veld, dat geeft voldoening. Daar doe je het uiteindelijk voor, want als voetballer kan je het simpelweg nooit alleen, je moet het als team doen.”

Het is een opmerking die past bij Stoutjesdijk. Altijd op zoek naar de uitdaging en werkend vanuit een visie. “En die is hier bij WHS. Er is een heel duidelijk jeugdplan, dat is de leidraad voor trainers om te werken en om de elftallen op te leiden. Allemaal met als doel om op termijn jeugd te laten doorstromen naar het seniorenvoetbal én uiteraard spelers af te leveren bij de eerste selectie.”

Stoutjesdijk traint momenteel zowel de JO16 als de JO19, waarbij hij ook de laatste groep op zaterdagen als coach begeleidt tijdens de wedstrijden. ‘Voor de winterstop hebben we promotie gehaald door tweede te worden in de derde klasse. Na de winter hebben we het lastiger gehad een klasje hoger, maar het spelen tegen vaak fysiek sterkere teams heeft de jongens wel veel leermomenten opgeleverd. Ze zijn ook daarin wel beter en sterker geworden, al is het dan wel logischerwijs moeilijker om resultaten te boeken in de vorm van punten. Maar in het jeugdvoetbal is dat in mijn ogen vaak ondergeschikt qua belang. Het gaat daar om opleiden en daar zijn we binnen WHS goed en gedreven mee bezig.”

Momenteel denkt hij niet meer aan seniorenvoetbal, hij geniet bij de jeugd. “Om iets daarin te kunnen betekenen voor een club en om jeugd daarin goed met elkaar te laten functioneren, dat is een echte passie van me. Met elkaar goed afspraken maken en toewerken naar een doel, vanuit een goede visie. Dat is mooi. Daar zijn we bij WHS volop mee bezig en dat blijf ik nog wel even doen. Er is nog voldoende uitdaging en daar geniet ik volop van.”