SV Hillegom neemt prestatievoetbal onder de loep

0
164

Op 9 december was het vijf jaar geleden dat SV Concordia en VV Hillegom samensmolten tot SV Hillegom. Met ruim veertienhonderd leden en een fraai nieuw complex staat de fusieclub nadrukkelijk op de kaart. Voor het nieuwe vijfjarenplan is het de vraag welke kant het op moet met de ‘inrichting’ van het prestatievoetbal.

Binnenkort houdt de club een buitengewone ledenvergadering waarbij het nieuwe beleidsplan (tot 2022) wordt besproken. “We hebben bij de start van de club gekozen om niet te betalen”, zegt voorzitter Han van den Hof. “Dat hebben we destijds weloverwogen gedaan. Het merendeel van de leden was de mening toegedaan dat we een club moesten zijn met behoud van een dorpse identiteit en daar paste geen spelersvergoedingen bij. Maar inmiddels zijn we vijf jaar verder en de club en de wereld om ons heen hebben zich ontwikkeld. Het is daarom goed om het huidige beleid tegen het licht te houden.”

Daarvoor heeft het bestuur van de club een beleidscommissie in het leven geroepen. Deze commissie heeft de opdracht met ‘onafhankelijke’ ogen te kijken naar wat de wensen van de leden en de mogelijkheden van de club in de toekomst zijn. “De commissie heeft van ons één simpele boodschap meegekregen: ga peilen wat er onder leden leeft. Daar kunnen dus twee dingen uitkomen. Of we vervolgen het huidige beleid of we brengen wat aanpassingen aan.”

Hillegom koos bij de start van de club in 2012 bewust om een stabiele tweedeklasser te zijn. “Met eigen spelers die stuk voor stuk zonder uitzondering contributie betalen. In ons eerste seizoen handhaafden we ons keurig, maar het seizoen daarop degradeerden we naar de derde klasse. Soms zie je dat het goed is om eerst een stap terug te doen om er later twee te kunnen zetten. In het derde seizoen werden we met een straatlengte voorsprong kampioen en het seizoen daarna stootten we via de nacompetitie meteen door naar de eerste klasse. Fantastisch natuurlijk, maar we merkten ook dat onze spelers op dat niveau zich in de kijker speelden en aantrekkelijk werden voor clubs die betalen.”

Afgelopen zomer stopte doelman Daan Ruigrok en vertrokken aanvaller Nick van Staveren (naar Noordwijk), Jeroen Dedel (SJC) en Maurice van der Neut (Noordwijk). “Vier sterkhouders”, weet Van den Hof. “Voor Daan Ruigrok kwam Rahim Gök van Legmeervogels, de andere posities hebben we ingevuld met jongens uit de eigen club. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar Nick van Staveren en Jeroen Dedel waren samen goed voor 36, 37 goals. Dat vang je niet even op, dus we wisten dat we een moeilijk jaar zouden krijgen.”

De stand op de ranglijst in de eerste klasse bevestigt dat ook. De ploeg van trainer Arend Jan Kranenburg bivakkeert in de onderste regionen. “Onze situatie maakt de huidige discussie alleen maar actueler”, meent Van den Hof. “Als de beleidscommissie haar werk heeft gedaan, gaan wij als bestuur een mening vormen.”

Hij kan zich voorstellen dat er een aanpassing komt in het beleid. “Maar we gaan ons niet spiegelen aan een FC Lisse, Quick Boys of Katwijk. Dat zijn veredelde profclubs die werken met arbeidscontracten. Dat willen we pertinent niet. Als we overgaan tot spelersbetalingen zal dat zijn in de vorm van een vergoedingsysteem op basis van prestatie, puntengeld dus. En ik kan me ook voorstellen dat we niet willen dat we een doorgangshuis worden voor voetballers die voor twintig of dertig euro meer weer vertrekken. Er moet dus een limiet komen aan spelers van buitenaf.”

Zo’n besluit heeft volgens Van den Hof een grote impact op de club. “Het moet ook wel te realiseren zijn met sponsors. Er moet geld op tafel komen. Voor ons als bestuur geldt dat welke beslissing er ook door de leden genomen wordt, het een breed gedragen besluit moet zijn.”