Succes Nieuwerkerk 2 heeft vele vaders

0
109

Het eerste seizoen van Nieuwerkerk 2 op zaterdag verloopt niet bepaald vlekkeloos. “We hebben al meer dan vijftig spelers gebruikt”, reageert trainer Maurice van Buren. Ondanks die lastige omstandigheden heeft hij het nu samen met Thijs Steine, met wie hij de technische staf vormt, ‘aardig op de rit’. In de verte lonkt zelfs het kampioenschap.

Nadat Nieuwerkerk twee seizoenen geleden al begon met prestatievoetbal op zaterdag volgde vorig jaar zomer het tweede team. Van Buren, al jaren trainer bij de club van sportpark Dorrestein, werd met Steine gevraagd om het project in goede banen te leiden. “We wisten dat het niet gemakkelijk zou zijn en dat we met tegenslagen te maken zouden krijgen, maar dat het zo extreem zou zijn hadden we niet verwacht.”

Toen Van Buren en Steine na hun zomervakantie in augustus de eerste training van de selectie bijwoonden, zagen zij daar 37 spelers lopen. “Voor twee teams was dat al krap. Toen wisten we al dat we een beroep moesten gaan doen op spelers uit andere teams.”

Dat zij echter vijftig spelers zouden gebruiken, konden zij op dat moment niet bevroeden. “Het is inderdaad een enorm aantal. Maar ja, we hebben veel blessures gehad. Dan gaat het snel.”

De ‘ronselpraktijken’ van Van Buren en Steine werden danig op de proef gesteld. “We hebben overal spelers weggeplukt. Van zondag 2 tot andere zondag- en zaterdagelftalen. Als we straks kampioen worden, kan je gerust spreken van een kampioenschap van de hele club”, zegt Van Buren (33), die zijn elftal ook structureel versterkte. “Daarbij hebben we gekozen voor een mix, van jeugd en oudere spelers. Vanuit de A zijn vijf, zes spelers vervroegd overgeheveld. Die oudere jongens hebben we uit onder andere de lagere teams geplukt. Als Nieuwerkerk hebben we het geluk dat we kunnen terugvallen op een brede basis. Was die basis er niet geweest, dan betwijfel ik het of we het seizoen hadden kunnen uitspelen.”

In die omstandigheden is het des te opmerkelijker dat Nieuwerkerk bovenaan staat. “Ach”, relativeert Van Buren. “Met deze selectie moeten we ook wel wat in de reserve vierde klasse.” Dat is niet het podium waar Nieuwerkerk met het tweede elftal wil spelen en waar spelers, met ambitie, willen uitkomen.

“Als nieuwkomer op zaterdag zijn we ingedeeld op het laagste niveau. De club heeft nog geprobeerd om ons in de reserve derde klasse te krijgen, maar dat is niet gelukt.”

Dus is het voor Van Buren en Steine zaak om het tweede snel op een hoger niveau te krijgen. Dat is volgens Van Buren makkelijker gezegd dan gedaan. “We spelen soms tegen teams waar het ons vrij gemakkelijk afgaat, maar aan de andere kant krijgen we ook te maken met elftallen die heel aardig kunnen ballen en of veel ervaring hebben. Capelle 4 is daar een goed voorbeeld. Daar speelt Michel Laanen, die jarenlang in het eerste elftal bij Nieuwerkerk speelde.”

Grote concurrent om de titel is echter CKC 2. “Voor CKC geldt hetzelfde verhaal als voor ons, naar de zaterdag gegaan en bezig om een team op te zetten.”

“Niet alleen de resultaten, maar ook de spelvreugde heeft deze ploeg op de been gehouden”, stelt Van Buren. Hij koppelt die spelvreugde ook aan de gewaagde wedstrijdtactiek en spelprincipes die Nieuwerkerk 2 hanteert. “We spelen altijd met drie verdedigers. We willen domineren, een overtal op het middenveld en aanvallen via de flanken. Dat kan op dit niveau waar we vaak veel sterker zijn dan de tegenstanders.”