Stijn Bronx raakte enthousiast door de goal van Dennis Bergkamp in 1998

0
299
Stijn Bronx RKDVC

Na een succesvol seizoen gaat Stijn Brokx komend seizoen aan de slag in de staf van het eerste elftal. Dit gaat hij combineren met een trainerscursus. Arne Slot is een van de grote voorbeelden van de trainer van RKDVC.

Brokx begon zelf pas op redelijk late leeftijd met voetballen (“Ik raakte enthousiast door de goal van Dennis Bergkamp op het WK in 1998″), maar raakte niet veel later verknocht aan het trainersvak. “Toen ik veertien jaar was, vroeg een vriend aan me of ik het niet leuk zou vinden om een team training te geven. Ik begon bij de E6, maar kreeg daarna diverse eerste jeugdteams onder mijn hoede.”

Brokx is nu pas 31 jaar, maar zit alweer zeventien jaar in het trainersvak. Momenteel is hij bezig aan zijn meest succesvolle seizoen sinds zijn start. Met het Onder 19-elftal werd hij in de eerste seizoenshelft kampioen in de hoofdklasse, terwijl hij in de tweede seizoenshelft met zijn ploeg streed om de titel in Divisie 4. “Het gaat hartstikke goed. Hier mogen we trots op zijn.” 

De trainer, die zelf nog voetbalt in een vriendenteam, geeft sinds een aantal jaar het trainersvak prioriteit. “Ik vind er echt heel veel dingen leuk aan. Het meest interessant vind ik de teamdynamiek. Ik haal er echt heel veel plezier uit om de jongens samen te smelten tot één geheel, hen te laten geloven in hun eigen kwaliteiten en samen dingen te bereiken. Het beter maken van spelers vind ik bovendien geweldig. Dit seizoen zijn er diverse jongens gedebuteerd in het eerste elftal. Die jongens laten dan gewoon zien dat ze zelfs op dat niveau goed mee kunnen. Dat maakt mij heel erg trots.”

Feyenoord-coach Arne Slot, die de Rotterdammers dit seizoen op indrukwekkende wijze naar het kampioenschap in de eredivisie loodste, is een groot voorbeeld voor de talentvolle coach. “Ik ben een PSV’er, maar ik ben stiekem een beetje jaloers op wat er bij Feyenoord gebeurt. Er zit echt een visie achter en hij tilt de ploeg als coach naar een hoger niveau. Bij Feyenoord is de teamgeest echt maximaal. Dat probeer ik ook bij mijn jongens erin te krijgen. Als je het voor elkaar krijgt om een stukje onverzettelijkheid creëren, dan ben je heel ver. Daarin vraag ik het maximale van mijn spelers.”

Brokx heeft zijn UEFA C-diploma op zak en gaat zich nu inspannen voor zijn UEFA B-diploma. Daarvoor gaat hij komend seizoen stagelopen bij het eerste elftal, waar hij als assistent-coach aan de slag gaat. “In de toekomst zou ik heel graag ergens een eerste elftal willen coachen. Het allermooiste zou natuurlijk zijn om bij RKDVC 1 aan het roer te staan, dat is echt wel een droom voor mij. Ik ken bijna al die jongens. Of ik heb er zelf mee gevoetbald, of ik heb ze training gegeven. Ik zou het echt geweldig vinden om samen met hen prestaties neer te zetten met het eerste. Maar dat is iets voor de toekomst. De komende jaren hoop ik nog heel veel te leren.”

Klik op RKDVC voor de laatste artikelen over de club.
Klik op RKDVC voor meer informatie over de club.