Stankov en Kok blijven FC Dordrecht trouw

De selectie van FC Dordrecht telt nog maar slechts enkele spelers die vorig seizoen het periodesucces en de deelname aan de play-offs meemaakten. Aanvoerder Antonio Stankov en middenvelder Thomas Kok zijn twee van die spelers die de Dordtse betaald voetbalclub (uiteindelijk toch) trouw bleven.

DORDRECHT – Het leek alsof de tijd enige maanden had stilgestaan. Plots stond hij weer op het trainingsveld, in het tricot van FC Dordrecht. Thomas Kok speelde vorig seizoen tegen Sparta in de playoffs zijn laatste wedstrijd voor FC Dordrecht om vervolgens terug te keren naar Willem II. Maar in de voorbereiding kwam de Brabander opnieuw naar de Krommedijk. Dit keer niet als huurling, maar als speler met een verbintenis voor de langere termijn.

,,Na het afgelopen seizoen zag ik mijn terugkeer bij Willem II als een nieuwe start. Onder een andere trainer, Adrie Koster, wilde ik voor mijn kans gaan. In de oefenwedstrijden mocht ik ‘op zes’ en als rechtsback spelen. Al snel werd me duidelijk gemaakt door de trainer dat de kans dat ik het komende seizoen zou gaan spelen niet groot zou zijn. Natuurlijk baalde ik daarvan op dat moment, want ik had me wat anders van mijn terugkeer voorgesteld’’, erkent Kok, die bij de Brabantse eredivisionist het rugnummer 23 voor het nieuwe seizoen toegewezen had gekregen.

FC Dordrecht zette daarop de poort opnieuw wagenwijd open voor de controleur op het middenveld, mede ingegeven door de prima indruk die Kok in het tweede deel van het afgelopen seizoen had gemaakt. ,,De optie verhuur maakte daarbij snel plaats voor koop, met een verbintenis voor meerdere seizoenen. Een prachtige gelegenheid en zekerheid voor de toekomst. Bij Willem II had ik een aflopend contract.’’ Willem II heeft in de verbintenis van Kok met FC Dordrecht voor twee seizoenen een terugkoopclausule bedongen. ,,Maar als ik realistisch ben, acht ik de kans dat ik terug zal keren bij Willem II op dit moment niet groot’’, bekent Kok.

 ,,Ik zal zelf stappen in mijn ontwikkeling moeten maken. Bovendien is het de vraag of Willem II straks nog past als je het hebt over carrièreplanning. Maar Willem II blijft hoe dan ook mijn club, die ik zal blijven supporteren.’’

Thomas Kok concentreert zich echter nu volledig op zijn verblijf bij Dordrecht, de club waarmee hij een periodetitel kon bejubelen en die in de play-offs uitgroeide tot stuntploeg die bijna Sparta op de knieën dwong. ,,De mooie herinneringen overheersen. En achteraf heb ik nog wel eens gedacht, toen ik Sparta zag degraderen en Emmen zag promoveren, dat we gewoon kans hadden gemaakt om zelf de stap naar de eredivisie te maken met FC Dordrecht.’’ Voor hem persoonlijk lijkt de tijd stil te hebben gestaan nu hij weer terug is in de Merwestad, op voetbalgebied is er veel veranderd bij FC Dordrecht waar de selectie van vorig seizoen flink is gewijzigd. Kok: ,,Het gevaar van vergelijken ligt op de loer. Er staan nu andere jongens, andere type voetballers.

Met Gustavo (Hamer, red.) had ik een prima samenwerking in het elftal. Ik voel meer verantwoording nu, met jonge spelers om me heen en moet daar ook in sturen’’, aldus Kok, die in het tweede duel van dit seizoen – uit bij Jong Ajax – de eerste seizoenstreffer voor FC Dordrecht produceerde.

Zelf was hij ook verbaasd over de constatering, toen FC Dordrecht onlangs een bezoek bracht aan NEC in Nijmegen. Antonio Stankov was immers de enige speler in de huidige selectie van FC Dordrecht die op 1 december 2017 in het veld stond tijdens de 6-0 oorwassing bij NEC.

,,Best opmerkelijk dat ik de enige speler ben van de huidige selectie die destijds in Nijmegen heeft gespeeld’’, vertelt de in Macedonië geboren rechtervleugelverdediger. ,,Negen maanden later is de spelersgroep helemaal veranderd. Wat mij dat zegt? Dat het snel kan gaan in de voetballerij. Sommige jongens hebben de stap hogerop kunnen maken. Jongens als Gustavo Hamer, die inmiddels bij PEC Zwolle actief is, Denis Mahmudov die naar Excelsior is vertrokken en Jafar Arias die aan het begin van de voorbereiding naar FC Emmen is gegaan, hebben een mooie stap gemaakt na het afgelopen seizoen.

Stiekem had ik ook gehoopt om elders te kunnen spelen. Er was interesse in Nederland en vanuit het buitenland, maar het ketste enkele keren af. FC Dordrecht heeft zich ingespannen om mij te houden. Daar spreekt ook waardering uit en dus wilde ik uiteindelijk graag nog een jaar blijven. Al hoop ik dat ik toch nog een keer de stap omhoog kan maken. Het gekke is nog steeds dat ik maar een halfjaar bij Achilles’29 gespeeld heb. Sportief gezien was dat teleurstellend met de degradatie uit de eerste divisie. Inmiddels is Achilles’29 afgegleden naar de derde divisie.

Voor mij het echter het begin van een goed vervolg van mijn carrière.’’ Samen met doelman Bryan Janssen en centrale verdediger Daniel Breedijk, die in de winterstop van het vorig seizoen naar FC Dordrecht kwamen, maakt Stankov onderdeel uit van de meest ervaren linie van de Dordtenaren: de verdediging. Bovendien vervult hij dit seizoen de rol van aanvoerder.

,,Met mijn 27 jaar ben ik de oudste speler van de selectie. Dat is wel een gek idee. In onze spelersgroep zitten veel jongens die nog niet of nauwelijks ervaring hebben in het profvoetbal en aan het begin staan van hun carrière. Ik zie het als mijn taak om die jongens te leiden, belangrijk te zijn op het veld maar ook in de kleedkamer. Dan is het niet vreemd dat één van de ervaren spelers, daartoe reken ik ook Daniël Breedijk en Bryan Janssen, de aanvoerdersband draag. Dat beschouw ik als een eer én een verantwoordelijkheid.’’

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Jacco Vink van Fortuna Be Quick heeft het naar zijn zin

Vandaag gaan we in gesprek met Jacco Vink. De 22-jarige middenvelder speelt al sinds zijn vijfde voetbal. Zijn carrière...

In gesprek met de dames 1 van sv MEC’07

Vandaag spreken we met de dames 1 van sv MEC’07. Dit team gevuld met unieke speelsters is erg hecht...

Glenn den Uijl: tweede seizoen als assistent-trainer bij TOGB

Glenn den Uijl is oud-speler van onder andere sc Heerenveen, Feyenoord en TOGB. Bij laatstgenoemde club heeft Glenn den...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.