Tim Frank (27) is al jaren een vaste waarde in de verdediging van RCD. Frank speelde jarenlang in de jeugd van Oranje Wit, maar besloot in de B1 te stoppen. ,,Ik was het plezier in het spelletje kwijt en heb daarna zo’n vijf jaar niet gevoetbald, maar ik ging het uiteindelijk toch missen.’’
DORDRECHT – En daarmee werd de overgang naar een andere club geboren. Frank: ,,Toen ben ik samen met Sven van der Geer en Lars Willems bij RCD terecht gekomen. Daar heb ik het nu in mijn achtste seizoen nog altijd uitstekend naar mijn zin. In de eerste jaren bij RCD hoorde ik nog bij de jongere gasten en hadden we een leuke groep met veel routiniers die de kar trokken, zowel op het veld als in het sfeer maken buiten het veld. Daar heb ik erg van genoten. De laatste jaren zijn al die routiniers allemaal gestopt of in lagere teams gaan voetballen bij RCD, waardoor ik nu de speler ben die al het langste vast bij het eerste zit. Dat is wel even vreemd. Ook Randy van Gulik, die een jaar na mij kwam, loopt al lang mee in de selectie. De dynamiek en de hiërarchie in de spelersgroep zijn dus flink veranderd, maar ik geniet nog steeds van het spelletje.”
Frank maakte zijn debuut voor RCD in 2010 zijn debuut onder trainer Frans Struis. Later was Frank als rechtsback, centrumverdediger, linksback of controlerende middenvelder ook een vaste kracht onder trainers Ron van Kooten en Frank Zwakhals. Sinds afgelopen zomer is Pippy Pruymboom de hoofdtrainer bij de Dordtse zondagderdeklasser. ,,Tim is een uitstekende voetballer en een jongen waar je altijd op kunt rekenen. Hij mag zich nog wel iets meer ontpoppen tot een van de leiders van het team, maar dat moet natuurlijk ook in je karakter zitten,” zegt Pruymboom. Frank: ,,Daar heeft hij wel een punt, maar ik ben geen speler die met holle kreten over het veld te horen is. Met termen als ‘tandje erbij’ of ‘schepje erbovenop’ heb ik helemaal niks, ik probeer gewoon de spelers om me heen goed positioneel te coachen en het voorbeeld te geven door hard m’n best te doen tijdens trainingen en wedstrijden. Daar voel ik me het prettigste bij.”
Broers Laros in nieuw bestuur
RCD heeft sinds december een nieuw achtkoppig bestuur. De nieuwe voorzitter Michaël Laros (51) en zijn broer Louis Laros (44) waren hiervan de kartrekkers.
DORDRECHT – RCD had voor het aantreden van het nieuwe bestuur een bewogen jaar achter de rug. In december 2016 stapte Sander van der Zee al na een jaar op als voorzitter en begin januari 2017 overleed erelid Walter Fortuin plotseling op 59-jarige leeftijd. Het eerste elftal liep via de nacompetitie een tweede promotie op rij mis, waarna hoofdtrainer Frank Zwakhals plaatsmaakte voor Pippy Pruymboom. Zijn team begon goed aan dit seizoen, maar zakte de laatste maanden terug naar de middenmoot.
,,Het liefst spelen we met zoveel mogelijk eigen jeugd, maar op dat vlak is RCD een flinke inhaalslag aan het maken. De laatste jaren gaat de jeugd enorm vooruit, zowel in kwaliteit als kwantiteit. De stap naar de selectie blijft echter groot, dat zie je overal. Daar ligt een mooie uitdaging voor de komende jaren. Dat proces proberen we zo goed mogelijk aan te sturen”, zegt Louis Laros, die zich bezighoudt met het technische beleid bij de club. ,,We komen uit een echte RCD-familie, waar er veel van zijn. RCD is een hechte club, maar mensen van buitenaf zijn altijd welkom. Je kunt ook RCD’er wórden,” zegt voorzitter Michaël Laros. ,,Onze vader heeft hier vroeger ook gevoetbald in lagere teams. Hij had meer talent als amateurbokser. Toen hij vijf jaar geleden overleed kwam onze moeder Ank nog vaker bij RCD. We doen dit ook voor haar. Ank en onze zus Monique hebben hier nog in het eerste vrouwenelftal van de club gespeeld.” De broers Laros speelden al jaren met de gedachten om toe te treden tot het bestuur. ,,Het was een kwestie van ‘nu of nooit’ om in te stappen. We hebben er vertrouwen in dat we met dit bestuur echt naar de toekomst van de club kunnen kijken.”
In het nieuwe bestuur zitten verder Jeroen Visser (vice-voorzitter), Merlin Rijlaarsdam (secretaris), Jacquot Odijk (penningmeester), Herman Odijk, Arnoud Haagsma en Theo de Grauw.
Emma wil groeien en heeft kunstgraswens
DORDRECHT – Continuïteit op technisch gebied, maar ook de wens om door te groeien en om een kunstgrasveld te kunnen bespelen. Voetbalvereniging SC Emma en voorzitter Leo Teunissen willen beleidsmatig stappen maken. Teunissen: ,,Ik hoop de magische grens van 500 leden te slechten binnen twee jaar. Na de leegloop die vorig jaar heeft plaatsgevonden, met ongeveer 90 leden die de club hebben verlaten waarvan het grootste gedeelte junioren en pupillen waren, willen wij als hoofdbestuur met de jeugdcommissie de ontwikkeling van de junioren- en pupillenafdeling weer oppakken. ’Wij wisten dat we de eerste twee jaar, na de leegloop, voornamelijk achter de feiten aan zouden moeten lopen. Wij hopen dat wij het volgend jaar allemaal weer een beetje op de rit kunnen krijgen. Daarnaast proberen wij ook weer een voltallige jeugdcommissie op de been te krijgen, momenteel bestaat de jeugdcommissie namelijk uit te weinig mensen.’’ Op voetbaltechnisch gebied is er sprake van een voortzetting van het beleid. Teunissen: ,,Wij hebben samen met Roy de Bruin, de trainer van het eerste team, gesproken en hij heeft aangegeven dat hij zich komend seizoen naast het eerste meer gaat bemoeien met de jeugdafdeling. Hij wil namelijk het basisniveau van de spelers omhoog brengen, zodat zij makkelijker kunnen aansluiten bij de selectie. De afgelopen jaren bestaat de selectie al grotendeels uit jongens die uit de eigen jeugd komen.’’ Daarnaast heeft Leo Teunissen ook een ander aspect aangegeven, wat volgens hem van groot belang is voor het aanvullen van de jeugdelftallen. ,,Als je kijkt naar Oranje Wit, barst die club uit zijn voegen. Ons probleem is dat wij, als club, vanuit Stadspolders en Oudelandsehoek moeilijker te bereiken zijn dan GSC/ODS en Oranje Wit. Bovendien moeten wij vanwege de slechte gesteldheid van ons veld soms uitwijken naar collega-clubs.’’ Emma is dan ook sinds kort een campagne voor een kunstgrasveld gestart.