Sprundel staat te trappelen voor het Beachsoccer

0
516
Sprundel

Om na zijn blessure toch iets te kunnen blijven doen voor de club, sloot Andy Smits zich zes jaar geleden aan bij de organisatie van het Beachsoccer. En met de vijftiende editie voor de deur, staan ze in Sprundel en omgeving alweer te trappelen. “Iedereen kijkt er enorm naar uit en de dagen vliegen altijd voorbij.”

Ook nu kan Smits, eigenlijk niet op het laatste weekend van juni wachten. “Het programma voor het entertainment is al rond en we verwachten weer volle bak. Net zoals voorgaande jaren.” Ook qua teams. “Er doen dit jaar ruim 90 ploegen mee. Vooral bij de senioren en dames, is de animo groot. Dat is ook het mooie, we proberen mensen van buiten de vereniging, naar ons dorp en het evenement te trekken.” Doet hij zelf ook mee? “Ik heb vorig jaar de stoute schoenen aangetrokken, maar na twee wedstrijden kreeg ik last van mijn bovenbeen en kon ik niet meer lopen.”

Tegenslagen

Het is de nasleep van een kruisbandblessure die Smits (28) een aantal seizoenen geleden opliep. Vandaar ook dat hij nu dus betrokken is bij het Beachsoccer. “De vorige commissie stopte en ik werkte al mee als vrijwilliger. Door die blessure was ik gestopt met voetballen, maar ik wilde toch graag bij de club betrokken blijven. Dit was een mooie manier om wat te doen.” En daarom is hij nu verantwoordelijk voor de opbouw van het evenement. “De voorbereiding, het aansturen en zorgen dat alles veilig is. De boel een beetje in goede banen leiden. Een soort technische ondersteuning.” Voor de vereniging waar het op zijn negende allemaal begon. Uiteindelijk voetbalde de verdediger voornamelijk in het tweede, alvorens hij dus werd getroffen door een zware knieblessure. “Dat was in 2017. Het duurde lang voordat ze wisten dat mijn kruisband gescheurd was en ook tijdens mijn revalidatie, kreeg ik de nodige tegenslagen. Toen ben ik in 2018 maar gestopt.” Als voetballer dan. “Het is gewoon een gezellige club mensen, het voelt goed om er te zijn. Een beetje dat dorpsgevoel en sociaal bezig zijn. Een plek waar je graag komt.” Die verbondenheid voelt Smits ook tijdens het organiseren van het Beachsoccer. “Het is een heel leuk evenement om te doen. En vrij uniek. Iemand had eigenlijk gewoon ineens het idee: We gooien een hoop zand op een plein en maken er een voetbalveld van.” Met gratis en open toegang. “Ook dat is bijzonder! Daarom komt iedereen uit allerlei omstreken erop af. Zeker op de feestavond op zaterdag.”

Bedrijvigheid

Het geeft, ook zeker hem, de motivatie om door te blijven gaan. “Het zou enorm zonde zijn om het verloren te laten gaan, ook qua inkomsten voor de club. Dat geeft een goed gevoel.” Al gaat het natuurlijk niet vanzelf. “Een paar maanden vooraf aan het evenement, beginnen we al. In totaal hebben we iets van 75 vrijwilligers. De commissie bestaat uit tien man.” Intensieve dagen, zo weet Smits. “Dranghekken plaatsen, tenten neerzetten en zand regelen. Al die afspraken staan eigenlijk al vijftien jaar vast.” En dat is maar goed ook. “Als je ziet hoeveel plezier mensen eraan hebben, geeft dat voldoening. Al die bedrijvigheid in het dorp.” Aan stoppen, denkt Smits dan ook nog lang niet. “Dat is eigenlijk nog geen één keer in me opgekomen. En bij de rest ook niet.” Zolang hij zijn steentje bij kan dragen, blijft de inwoner van Sprundel dat dan ook doen. “We willen onszelf altijd overtreffen, ook qua entertainment, om nog meer publiek te kunnen trekken.” Zo hebben ze nu bijvoorbeeld ook een bedrijventoernooi bedacht. “Dat geeft ook weer een bepaalde beleving aan het evenement. Maar vooral die toegankelijkheid, willen we vasthouden.” Zelf meedoen, gaat hem voor Smits waarschijnlijk nooit meer worden. Dit jaar in ieder geval niet. “Stiekem overweeg ik nog wel eens, om weer te gaan voetballen, maar ik weet niet of dat goed zou komen. Dus ik denk niet dat ik het snel weer op zou pakken…”

Klik op SV Sprundel voor de laatste artikelen over de club.
Klik op SV Sprundel voor meer informatie over de club.