Spirit werkt hard aan de basis. De jeugdopleiding is overgroten met een nieuw sausje, waarbij er oog is voor spelers van ieder niveau. “We trainen effectiever én leuker.”
De jeugdafdeling van de Ouderkerkse club groeide de afgelopen jaren gestaag en met een groeiende tak was er behoefte aan een nieuw, fris en op de toekomst geschreven jeugdplan. “Mark en Remco Advocaat zijn de grondleggers geweest van het huidige jeugdplan dat we nu aan het uitrollen zijn”, zegt Michel van Wattum. “Vanwege corona is het wat vertraagd, maar we maken nu stappen.”
Van Wattum (51 en inwoner van Krimpen aan den IJssel) verdeelt bij Spirit de taken voor hoofd jeugd opleingen. Waar Sander van der Ploeg (48) zich heeft ontfermd over de onderbouw, neemt de oud-prof van Excelsior de bovenbouw voor zijn rekening. “De nadruk bij onder- en bovenbouw ligt op andere facetten, dus die verdeling is prima.”
Van der Ploeg heeft bij de onderbouw zo’n twintig teams onder zijn hoede. “Nog meer focus op de basisvaardigheden”, vat hij het nieuwe beleid samen. “Goed een bal aannemen, op een goede manier trappen en passen, dat zijn belangrijke elementen. Uiteraard was daar in het verleden ook de nodige aandacht voor, maar in het nieuwe beleid heeft dat nog een prominentere rol gekregen.”
Het is ook vooral de manier waarop Spirit die betere basis aan het kind wil krijgen. Het plezier en speelsheid moet voorop blijven staan, dus is de club op zoek gegaan naar formules die én plezier geven én leerzaam zijn. “We zijn dit seizoen begonnen met circuittraining”, zegt Van der Ploeg. “Eén keer per week krijgt elke voetballer, naast de eigen teamtraining, die training. Om het extra aantrekkelijk te maken hebben oefeningen verzonnen met topvoetballers.”
Zo kan een Spirit-voetballertje naar wens dribbelen als Lionel Messi, schieten als Christiano Ronaldo en verdedigen als Stefan de Vrij. “De kinderen kunnen zelf voor de training op een bord aangeven wat ze willen trainen. Zo worden ze ook bewust van hun kwaliteiten. Natuurlijk sturen we dat wel een beetje, want na vier weken dribbelen als Messi is schieten als Ronaldo aan de beurt.”
In de bovenbouw van Van Wattum is er volop aandacht voor teamtactiek, individuele tactiek en teamontwikkeling. “We werken vanuit spelprincipes. Als spelers bij de JO13 bij ons komen, gaan we er vanuit dat ze vijf spelprincipes onder de knie hebben. Per leeftijdslijn worden telkens drie principes toegevoegd.”
Die principes te samen toont het Spirit-spel. “Voetbal dat gebaseerd is op lef, dominant en aanvallend spel”, zegt Van Wattum. “D Ie baas zijn over de bal en bij balverlies de wil hebben om zo snel mogelijk de bal weer willen terugveroveren.”
Die visie ‘breekt’ volgens Wattum met het verleden. “Ik ken Spirit vooral als club die afwachtend voetbal speelde en vooral reageerde en weinig initiatief nam. Ik vind de ontwikkeling wel heel mooi. Het spel ontwikkelt zich continue, de rol van de backs is bijvoorbeeld heel anders dan een paar jaar geleden. Alle jeugdspelertjes willen maar één ding: aanvallen.”
Voor meer artikelen over Spirit, klik hier.
Voor meer informatie over Spirit, klik hier.