Spijkenisse speelt voorlopig op de tweede viool

0
144

De lichaamstaal van de spelers van Spijkenisse op weg naar de kleedkamer na de 0-2 nederlaag tegen Swift sprak boekdelen. Even leek het er zelfs op alsof Anthony Bentem alles wat hij tegenkwam zou opvreten. De derde competitienederlaag van Spijkenisse kwam hard aan. Keihard. De mannen van Wubben zakken op de ranglijst naar de vierde stek en de achterstand op het leidende duo Volendam en ‘s-Gravenzande is in één wedstrijd niet meer te overbruggen. Bescheidenheid is derhalve vooralsnog op zijn plaats.

De reputatie van een goed voetballende ploeg was de Amsterdammers vooruitgesneld en werd bevestigd. Brutaal nam Swift het heft in handen en het sierde Spijkenisse nu eens niet binnen 10 minuten tegen een achterstand aan te lopen. De thuisclub loerde op kansen maar die waren voor de rust op de vingers van één hand te tellen. Uit een oogstrelende combinatie tussen Kees Tol en Marvin van der Pluijm vloog de bal net over de lat en bleef een voorsprong van Spijkenisse achterwege. Swift toonde zich alles behalve onder de indruk en zocht waar mogelijk de aanval. Het leverde een attractieve eerste helft op, ook al kregen beide ploegen weliswaar kleine kansen om de score te openen. Tot aan de rust bleef het kruit droog.

Swift vond waarnaar Spijkenisse zocht
In de beginfase van de tweede helft waren beide ploegen het even kwijt. Slordig samenspel en daardoor veelvuldig vroegtijdig balverlies zorgden ervoor dat de wedstrijd aanvankelijk na de spelhervatting gedicteerd werd door misverstanden. Spijkenisse herstelde zich het eerst. De voor Peter de Lange ingevallen Jazzy Adams klopte in de 66e minuut op de deur van het doel van de hoofdstedelingen en werkte het leder net over in plaats van in het doel. Tien minuten later miste Kees Tol na een samenwerking met Adam El Fazazi een eigenlijk niet te missen kans en vergat de score te openen. Swift leek niet onder de indruk en bleef geloven in het eigen spel, dat goed verzorgd maar nog niet doeltreffend was. Kennelijk bewaarde Swift de genadestoot voor het slot in de confrontatie. Een kwartier voor het eindsignaal kwam het leder op het hoofd van Jesse Dingjan die vrij en frank ongehinderd zijn ploeg aan een 0-1 voorsprong hielp. Swift bleef daarna aandringen op de tweede treffer en Spijkenisse probeerde de gelijkmaker te forceren en opende de defensie. Een uitval van de gasten werd nog net buiten de zestien getorpedeerd, doch uit de toegekende vrije trap schoof Dennis Dinkgreve de bal in de linkerbovenhoek: 0-2.

De tweede nederlaag in eigen huis werd onafwendbaar en Spijkenisse is voorlopig gedoemd een toontje lager te zingen. Misschien dat die rust het ritme terugbrengt in de ploeg. De favorietenrol voor de titel in de hoofdklasse A bleek te hoog gegrepen.

Spijkenisse-Swift 0-2 (0-0). 75′ Jesse Dingjan 0-1, 87′ Dennis Dinkgreve 0-2.

Spijkenisse: Mustafa Amezrine, Yassire Hamdani, Anthony Bentem, Jesse Luijkx, Glenn Rijsdijk (80′ Rephendry Amsterdam), Marvin van der Pluijm, Stefano Goncalves, Peter de Lange (44′ Jazzy Adams), Felino Jardim, Demi Gosepa (66′ Adam El Fazazi), Kees Tol.

Swift: Joost Meendering, Fidel Yilmaz, Teun van Zweeden, Mike Ruijter, Guido Moelee, Dennis Dinkgreve, Jesse Dingjan, Daan Sutorius, Max Gerard van Wakeren, Sam Doeve, Carlos Groen (75′ Ron Rosenhart).
Bijzonderheden: Scheidsrechter Willem Kuijntjes leidde soeverein en gaf geel aan Felino Jardim en Anthony Bentem van Spijkenisse. Aantal toeschouwers 300.

tekst: Piet van Dijk