‘Soms moet je ze een spiegel voorhouden’ aldus Tim Lamme van Baronie

0
612

Na drie jaar als trainer van de JO17, was het tijd voor een nieuwe stap. Dus toen bij Baronie de JO19 vrij kwam en ze bij de club aan hem dachten, was voor Tim Lamme de keuze snel gemaakt. En die nieuwe uitdaging bevalt de jongeling tot nu toe prima. “Je kunt nog meer echt over voetbal praten.”

Want ondanks dat de pas 24-jarige Lamme het bij twee leeftijdscategorieën jonger ook uitstekend naar zijn zin had, is dit toch weer net even wat anders. “Je merkt een verschil in de gesprekken, een stukje volwassener. Daardoor kun je meer de diepte in én echt over voetbal praten.” Dat gaat de enthousiaste jeugdtrainer sowieso goed af. “Ik klik goed met jongens uit de bovenbouw, daarom is dit voor mij een mooie leeftijd om mee te werken.” En dat begon, al heel wat jaren geleden. “Voor mijn stage van school, acht jaar terug. Nog gewoon bij SCO in Oosterhout, mijn eigen voetbalclub.” Maar al snel werd dat meer dan een simpele stage. “Toen begon ik het trainer zijn toch wel heel leuk te vinden.”

Teamproces

Vol met ambities, begon Lamme aan een nieuw avontuur. “Twee seizoenen als assistent bij NAC Breda, en nog eentje bij Dordrecht. Eigenlijk met maar één droom: hoofdtrainer worden in de jeugdopleiding van een Betaald Voetbal Organisatie (BVO).” Hoe? “Door ervaring op te doen.” Bij Baronie dus. “Ik ben heel blij dat ik, een jaar of drie geleden, hier die kans heb gekregen.” Toch wordt het dit seizoen voor de inwoner van Den Hout wel even wennen. “Het was kiezen tussen trainer zijn of zelf voetballen, afgelopen zomer ben ik gestopt als doelman.” Hoewel Lamme ook daar wel talent voor bleek te hebben. “Voornamelijk bij SCO, een jaartje in de jeugd van TSC, selectie Boeimeer en de laatste drie seizoenen bij Irene’58.” Is die ervaring een voordeel? “Als keeper heb je natuurlijk wel altijd het overzicht en ben je druk bezig met observeren, maar je ontdekt het pas echt als je het zelf gaat doen. Als trainer.” Dat is inmiddels ruimschoots het geval, zo vertelt hij. “Met name de omgang met die jonge gasten. Ze zijn zo ambitieus en willen ontzettend hard werken. Gezamenlijk een doel bereiken, dat is een mooi teamproces.” Maar niet altijd makkelijk. “In de emoties van winnen en verliezen, dat is af en toe best intens.” Juist dan, moet je rustig blijven. “Soms moet je hard zijn of een spiegel voorhouden. Wat kan er beter? Vaak is het jeugdvoetbal een wereld van uitersten. Goed is heel goed en slecht is heel slecht, daar moet je een beetje realistisch naar kijken.”

Gas geven

Als dat lukt, is de voldoening groot. “Een hele groep, die werkt voor hetzelfde doel, dat geeft een kick.” Niet alleen op voetballend gebied. “De focus ligt op het leveren van prestaties, daar horen ook mentale tegenslagen bij. Als ze straks doorschuiven naar de senioren, zitten ze vast een keer op de bank, daar moet je mee om kunnen gaan.” Helemaal nu het eerst elftal van de club is gepromoveerd naar de derde divisie. “Als jeugdopleiding moeten we streven naar dat niveau. We zijn goed bezig en zetten steeds weer een stapje.” Al blijft de overstap naar het vlaggenschip groot, weet Lamme. “Daardoor is een tussenstap ideaal. Hoe hoger het eerste speelt, hoe aantrekkelijker het is om gas te geven.” Toch is dat, wat betreft jeugdvoetbal, niet altijd makkelijk. “Het aantal vrijwilligers blijft een lastig dossier. We zien en willen veel, maar je moet er wel de handjes voor hebben.” Als trainer doet hij daar zelf in ieder geval alles aan. “Veel omschakelen en een hoge intensiteit. Ik sta echt tussen de jongens, wil weten wat er speelt.” Met zijn TC3 op zak en TC2 in de agenda, kijkt Lamme ambitieus vooruit. “Met jeugd werken blijft voor mij het leukste. Dat geeft zoveel energie.” Ooit in de profwereld, nu nog bij Baronie. “Dan moet je wel echt iets toe kunnen voegen, voorlopig heb ik hier nog genoeg stappen te zetten!”

Klik op Baronie voor de laatste artikelen over de club.
Klik op Baronie voor meer informatie over de club.