De producent van trainingshoedjes is maar wat blij met SCO. De gekleurde ‘hoedjes’ spelen een centrale rol in de jeugdopleiding van de club. Met een creatieve geest geeft SCO plezier én prestatie een boost.
Het eigen bedachte ‘concept’ past in de vernieuwingsslag bij Sport Centrale Oosterhout (SCO). De kantine kreeg tijdens de coronaperiode een opknapbeurt en ademt, naast dat er een efficiënte inrichting is gerealiseerd, voetbal uit. Alle kleedkamers hebben namen van bekende voetballers. Zelfs de deur naar de keuken in de kantine is vernoemd naar een legendarische speler uit het verleden die ooit een legendarische kopbal maakte: Bep Bakhuijs.
Qua creativiteit en vindingrijkheid gooit SCO ook op het veld hoge ogen. “We hebben twee kartrekkers die de jeugdopleiding een enorme boost hebben gegeven”, vertelt voorzitter Robert de Vries. “Ze hebben een eigen, speciale kijk op voetbal en opleiden en inmiddels hebben ze de andere jeugdtrainers ook besmet.”
“We hebben van de nood een deugd gemaakt”, zegt medebestuurslid Toine van den Hoven. “We zijn in de coronaperiode heel erg actief geweest. Mede daardoor is er veel jonge jeugd bijgekomen.”
“In een paar jaar tijd zijn we bijna verdubbeld met teams”, voegt De Vries toe. Van den Hoven: “We hebben allerlei toernootjes georganiseerd. De ene keer stond zo’n toernooi in het teken van de Champions League, de andere keer van het WK.”
De Vries: “Dat ging veel verder dan alleen het spelen met club- en landennamen. Als we op zaterdag het Champions League-toernooi hadden waren kinderen een paar dagen daarvoor in de kantine bezig om een wit shirt zelf te beschilderen in de kleuren van die club. En tijdens het WK-toernooitje draaiden we voor de wedstrijdjes eerst de volksliederen. Dat ging in Oosterhout als een lopend vuurtje.”
De door De Vries en Van den Hoven benoemde kartrekkers bedachten ook een creatieve manier om de jongste jeugd en hun trainers een handje te helpen in de ontwikkeling. “Ze hebben een kleurensysteem bedacht waarbij iedere kleur een positie aangeeft in het veld en taken die daar bij horen”, vertelt Van den Hoven. “We gebruiken de trainingshoedjes dus niet alleen voor het uitzetten van oefeningen, maar als levend tactiekbord. We hebben voor elk team in de onderbouw een setje gekocht en bij elke wedstrijd liggen de kleuren hoedjes voor de dug-out opgesteld. Trainers hoeven kinderen alleen maar aan te geven welke kleur ze hebben en die weten dan wat ze in het veld moeten doen, omdat daar op getraind is. Hoe ouder de kinderen zijn, hoe meer taken bij een kleur komen.”
De methode, door de club omgedoopt tot Soccer Color Orientation (SCO), is volgens De Vries en Van den Hoven een schot in de roos. “Het helpt spelers en trainers”, zegt Van den Hoven. “De resultaten zijn verbluffend, want we winnen nu wedstrijden met grote cijfers an gerenommeerde teams in de hoofdklasse.”
Betere prestatie is niet het hoofddoel, benadrukt De Vries. “We willen vooral een club zijn waar iedereen welkom is, zich veilig voelt en kan sporten in een familiaire sfeer. Zo verkopen we ons ook graag naar buiten toe.”
Daarom ook biedt SCO de eigen voetbalschool, die onlangs onder de naam SCOllege is opgestart, voor alle jeugdspelers, ongeacht hun niveau. “De voetbalschool is vooral gericht op extra techniektrainingen. Het is opgezet aan de hand van circuitvorming. De training wordt geleid door twee hoofdtrainers en de andere trainers helpen daarbij”, aldus Van den Hoven.
Klik op SCO voor de laatste artikelen over de club.
Klik op SCO voor meer informatie over de club.