SC Excelsior heeft met Joris de Caluwé oog voor korte en lange termijn

0
373
Excelsiorjoris

Joris de Caluwé trad in januari aan als nieuwe voorzitter van Sportclub Excelsior. In zijn nieuwe functie hoeft de ondernemer zich niet te vervelen, want zijn club staat voor allerlei uitdagingen.

De Caluwé is de opvolger van Cock van Zanten, die jarenlang de amateurtak van de Rotterdamse club leidde en ook erevoorzitter is. “Cock heeft enorme verdiensten voor de vereniging gehad”, zegt de nieuwe preses. “Ik ken hem goed, want ik heb zeven jaar in het bestuur met hem gezeten. Ik was bestuurslid commerciële zaken.”

Toen De Caluwé de vraag kreeg of hij de voorzittershamer van Van Zanten wilde overnemen, zei hij niet meteen ja. “Ik wist niet of het voorzitterschap te combineren met mijn bedrijf. Ik dacht dat ik meer tijd zou kwijt zijn als ik voorzitter zou worden, maar dat valt mee. Het is prima samen met elkaar te doen.”

“Het was, denk ik, ook een voordeel dat ik wist wat er speelt bij de club. Ik had geen inwerkperiode nodig.”

Volgens De Caluwé draait Excelsior redelijk ansich. “We hebben alleen een gelitimeerde groei. We zijn in feite met ons complex gevangen op Woudestein. Een veld erbij is niet mogelijk. Daarom zitten we nu met het huidige ledenaantal echt aan onze top. Ik weet zeker dat als we er één of twee velden erbij zouden krijgen, dat we in no-time flink zouden groeien.” Daar is dus geen sprake van. Met het huidige aantal leden is het al moeilijk genoeg. Het is elk seizoen weer puzzelen met de trainingen en de wedstrijden. Onze laatste wedstrijden op zaterdag beginnen om vijf uur en soms zelfs  pas om half zeven.”

Ontwikkelingen in de nabijheid, op Woudestein zelf, zorgen er daarentegen voor dat de druk op het complex van Excelsior eerder groter wordt dan minder. “Allereerst zullen de profs straks in het stadion na volgend seizoen gras krijgen. Dat betekent voor ons dat we niet meer kunnen uitwijken, wat nu wel gebeurt.” Daarnaast zijn er de plannen voor de uitbreiding van het stadion, naar een capaciteit van 6500/7000 toeschouwers. Die uitbreiding heeft ook consequenties voor de sportclub. “We zullen in dat geval een kwart veld kwijtraken. Daar staat tegenover dat we volgend jaar een nieuw kunstgrasveld krijgen.”

Het zijn ontwikkelingen die door De Caluwé en zijn bestuur goed in de gaten worden gehouden. Maar het is volgens de voorzitter ook tijd om te kijken naar de huidige opstallen, die volgens hem aan vervanging toe zijn. “We hebben een x-aantal jaren geleden vier nieuwe kleedkamers bijgebouwd, maar voor de rest is ons clubgebouw niet meer van deze tijd. Er moet eigenlijk een nieuw gebouw komen te staan. We kijken daarbii ook naar de gemeente welke rol zij daarin kunnen spelen. Een nieuw gebouw neerzetten is voor ons niet te doen. We zijn nu eigenaar van de opstallen en met ons valt te praten over een huurconstructie.”

Het past bij een club in beweging, volgens De Caluwé die ook de uitdagingen op korte termijn benoemt. “Als bestuur ben je niet alleen bezig met de grote ontwikkelingen, maar ook met het vinden van genoeg scheidsrechters voor zaterdag. We zien een afname van scheidsrechters. Een voetbalvereniging weerspiegelt de samenleving. Minder vrijwilligers, stijging energiekosten. Die problemen proberen we zo goed mogelijk het hoofd te bieden.”

Excelsior heeft zelf al een aantal seizoenen geen eerste elftal meer dan in de standaardcompetitie uitkomt. “Dat is voor ons niet per se een must”, reageert De Caluwé. “We hebben nu drie JO23-teams waarvan het eerste team in de vierde divisie uitkomt. Ik kan me voorstellen dat als er een groep doorstroomt dat het de basis van een nieuw eerst gaan vormen. Dat is wat ons betreft ook de enige manier waarop het kan. We zien geen heil in hoe het de afgelopen jaren ging toen we nog een eerste team hadden met elf, twaalf spelers van buitenaf.”

Klik op Sportclub Excelsior voor de laatste artikelen over de club.
Klik op Sportclub Excelsior voor meer informatie over de club.