SC Elshout denkt aan toekomst van de club

0
250
sc-elshout

SC Elshout denkt aan de toekomst van de club en voert daarom een verduurzamingsslag door op het sportcomplex. Stef de Wit, die vanuit de accommodatiecommissie verantwoordelijk is voor het ‘groener maken’ van het complex, is trots op wat Elshout de laatste maanden heeft gerealiseerd. “Deze nieuwbouw komt op het goede moment.”

Verduurzamen was hoog nodig bij Elshout, vindt De Wit. “We hadden echt heel erg gedateerde voorzieningen. De kleedkamer en de kantine waren echt aan vervanging toe. Een aantal jaar geleden zijn we plannen gaan smeden voor een nieuwe accommodatie. Binnen de vereniging hebben we flink wat mensen met een bouwkundige achtergrond, zoals een werkvoorbereider en een architect. Daarom hebben we het heft in eigen handen genomen.”

De gemeente stemde toe. “Met dat ploegje zijn we tekeningen gaan maken en naar de gemeente gegaan. Inmiddels zijn we volle bak aan het bouwen. Het is gaaf om te zien hoe we dat met onze eigen mensen hebben opgepakt. Het zegt iets over hoe bereid onze leden zijn om hun steentje bij te dragen. Daar ben ik trots op.” Het complex van Elshout wordt volledig circulair gebouwd, wat betekent dat alles verplaatst zou kunnen worden. Er wordt geen staal gebruikt, er komt een warmtepomp en regenwater wordt opgevangen in grote kratten.

“Het zijn mooie ontwikkelingen”, aldus De Wit. “We gaan ook over op LED-verlichting. Onze huidige verlichting kost heel veel wattage, ik schrok er laatst van toen we een berekening maakten. Nu willen we klimaatneutraal worden.” Het is volgens De Wit noodzakelijk om het hoofd boven water te houden. “Het is een hot item nu. De rekeningen van het gas, water en licht gaan keihard omhoog. Juist daarom zijn dit mooie ontwikkelingen. Het is een extreem duur jaar voor ons. Daarom komt deze nieuwbouw op het goede moment.”

Want de energiecrisis raakt ook Elshout keihard. “De energiekosten zijn voor iedere club een doorn in het oog. Daarop zijn wij natuurlijk geen uitzondering. Bij veel verenigingen gaat de contributie een paar euro omhoog en kan er niet meer gedoucht worden op de club. Ook wij proberen in alles te minderen en moeten ieder dubbeltje omdraaien. We proberen de verlichting zo min mogelijk aan te zetten en hebben de verwarming lager gezet. Dat zijn echt noodzakelijke handelingen. Voor ons is het nu een jaartje overleven.”

“De nieuwbouw was keihard nodig”, aldus De Wit, die daarvoor vooral de goede samenwerking met de gemeente benoemt. “Ze waren heel erg gecharmeerd van onze plannen en steunen ons waar nodig. Dat maakt het voor ons alleen maar makkelijker om onze plannen te realiseren”, vertelt hij. “We hebben al jaren de droom om een nieuwe accommodatie te maken. Die droom hebben we wat groter gemaakt door een volledig energieneutraal pand neer te zetten. We hebben straks alle laatste eisen van een duurzaam gebouw. We wilden dolgraag een next level pand neerzetten en dat gaat ons lukken. Daar mogen we heel erg trots op zijn.”

Klik op S.C. Elshout voor de laatste artikelen over de club.
Klik op S.C. Elshout voor meer informatie over de club.